SEIERSGLIS: – Det er tannlegegliset, melder Emil Hegle Svendsen når han ser på bildet der han står med sitt første VM-gull. Det tok han på 20-kilometeren i Östersund i 2008. Foto: Jostein Magnussen , VG

Dette ble vendepunktet for Svendsen

Gjentar gjerne VM-bragden fra Sverige i dag

HOLMENKOLLEN (VG) En mental snuoperasjon gjorde at Emil Hegle Svendsen (30) snudde fiasko til suksess da han tok sitt første VM-gull. Nå prøver han samme oppskrift.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Den følelsen der tror jeg aldri jeg får igjen. Jeg var 22 år og tok mitt første VM-gull. Det var veldig spesielt, sier Emil Hegle Svendsen.

Han står med jubelbildet fra VM i Östersund en februardag i 2008, med gullet fra 20-kilometeren rundt halsen og «tannlegeglis». Åtte år senere er likhetene mange med verdensmesterskapet i Holmenkollen.

VG DIREKTE 15.30: Fellesstart herrer

Svendsen var i god form, hadde store forventninger om å kjempe i toppen og var kanskje for fokusert på å ta sin første medalje.

Et vendepunkt

– Medaljejakten var veldig i hodet på meg, men det gikk skeis første helgen med sprint/jaktstart. Så fikk jeg gjort en snuoperasjon i hodet og kom tilbake sterkere enn noen gang. Det har i etterkant blitt et kjennetegn for min del. Det betydde mye for karrieren det som skjedde i det mesterskapet, måten jeg klarte å snu det på i mitt eget hode og komme tilbake og ta to gull. Jeg har tatt med meg lærdommen fra Östersund resten av karrieren.

SETT DENNE? Både Svendsen og Bø vil gå ankeretappen

Det er nemlig det samme han forsøker nå før 20-kilometeren i Holmenkollen. Svendsen kaller det hjernevask - en snuoperasjon som endte med gull på normaldistansen og gull på fellesstarten tilbake i 2008.

– Man må innstille seg på at det blir en hard jobb skudd for skudd, og hver eneste skudd skal være veldig bra gjennomført. Så må man forberede seg på at når andre tanker kommer må man inn på riktig spor igjen. Det er en evig kamp oppe i hodet mot alt som skjer på utsiden. Det er krevende å holde seg på rett spor. Jeg har klart det før og håper jeg klarer det igjen, sier Svendsen om utgangspunktet før normaldistansen torsdag.

I verdenscupen har han bare gått 20-kilometeren, det som regnes som den originale skiskytterøvelsen, 24 ganger. Åtte ganger har han vunnet den og i alt 11 ganger har han vært på pallen. Det er med andre ord en øvelse som passer trønderen godt.

LES OGSÅ: Svendsen frykter Bjørndalens treningstrailer skal havne hos konkurrentene

– Jeg vet ikke hvorfor. Det har litt med måten som type jeg er på standplass. Tarjei (Bø) og Johannes (Thingnes Bø) er løpere som går på automatikk og jobber med flyt og slike ting i serien, mens jeg jobber mer manuelt skudd for skudd og har en tanke bak hvert skudd. Det er kanskje den største forskjellen. Og 20-kilometeren passer kanskje best for min måte å tenke på, beskriver Svendsen.

Mer tro enn håp

Etter en tøff start på hjemmebane med 17. plass på sprinten ble det bronse på den påfølgende jaktstarten. Og da er troen tilbake.

– Man går inn med litt mer tro enn bare å håpe. Jeg synes det er noe bra på gang. Lørdagen var svart kapittel formmessig, men så løsnet det dagen etter og skytingen er på over 90 prosent. Holder jeg på den statistikken skal jeg opp på pallen igjen.

PS! Av de norske er det bare Ole Einar Bjørndalen som matcher Svendsens treffprosent i dette mesterskapet, begge har truffet på 93,5 prosent av 30 skudd.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder