HOLDER IGJEN: President Tom Tvedt (høyre) møtte kulturminister Linda Hofstad Helleland i går. Han vil kun legge frem reiseregninger fra juni i fjor, da han tiltrådte som president. Foto: Mattis Sandblad VG

NIF holder Sotsji-utgifter skjult

Norges idrettsforbund hadde base på luksushotellet Marriott
under OL i Sotsji – men vil ikke avsløre hva slags summer som ble brukt under oppholdet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det understreket ledelsen i forbundet etter å ha stått skolerett for kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) i går.

Generalsekretær Inge Andersen og Tom Tvedt vil kun legge frem reiseregninger fra perioden etter juni i fjor, da Tvedt tiltrådte som idrettspresident.

– Så skal et utvalg settes ned og jobbe med dette igjen. Da får vi se når utvalget er ferdig, og de innspillene som har vært, sa Tvedt i går.

VG spurte også om Inge Andersen ville legge frem reiseregningene fra Sotsji-OL i 2014. Til dét svarer Tvedt følgende:

– Jeg har forholdt meg til tidsperspektivet fra når jeg ble president. Så får vi komme tilbake til det når utvalget settes ned.

VG har den siste uken forsøkt å kartlegge omfanget av NIFs delegasjon under OL i Sotsji. Samtidig som lekene fant sted i den russiske byen, drev Norges idrettsforbund en omfattende lobbykamp overfor IOC og den norske opinionen.

Målet var å sikre Oslo OL i 2022.

BAKGRUNN: Idrettstopper reiste til USA og Malaysia for 161.635 kroner

Bodde på luksushotell

Sentralt i arbeidet var møteplassen «Norway House» i Sotsji. Der skulle IOC-medlemmer «bespises og bedrikkes» på Norges regning, ifølge IOC-medlem Gerhard Heiberg. Regningen kom på opp mot 12 millioner kroner.

Pengebruken gikk imidlertid begge veier: Under OL får alle lands generalsekretærer og idrettspresidenter hotellrom dekket av IOC.

Inge Andersen og samboeren hans, samt tidligere idrettspresident Børre Rognlien, bodde på femstjernershotellet Marriott. Andersen hadde også en egen bil med privatsjåfør stilt til disposisjon av IOC under hele OL.

Saken fortsetter under bildet.

Norges Idrettsforbund valgte å ha base på femstjernershotellet Marriott og bo sammen med blant andre kongefamilien og statsminister Erna Solberg under OL i Sotsji i 2014. Idrettspresident Børre Rognlien og generalsekretær Inge Andersen fikk sine rom på hotellet betalt av IOC. I tillegg leide NIF åtte rom. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Nærmere 12.000 kr per natt

I tillegg til hadde Norges idrettsforbund også sikret seg ytterliggere åtte rom på fasjonable Marriott under hele OL. Disse ble betalt av NIF selv.

Marriott bruker selv ordet «luksuriøst» om hotellet i Sotsji på sin hjemmeside: «Med den perfekte kombinasjonen av eleganse, service av første klasse og et vidt spekter av fasiliteter, er Marriott Krasnaya Polyana et utmerket helårs skihotell for aktivitetsferier, spa-helger, familieferier, samt forretningsmøter på høyt nivå» heter det.

LES OGSÅ: Svømmepresidenten: – Overrraskende dyr tur

VG vet at den kommunale OL-etaten Oslo2022 sa nei til et tilbud, videreformidlet av NIF, om å bo på Marriott. Tilbudet skal ha vært på nærmere 12.000 kroner per natt – per person.

Det tilsvarer en totalkostnad på nærmere to millioner kroner bare for overnatting. Kommunens folk valgte i stedet å bo på et nøkternt, familiedrevet hotell til 3750 kroner natten.

Hotellprisene i Sotsji var generelt høye under OL-perioden. NIF avviser likevel at de måtte ut med 12.000 kroner per natt for sine et rom på hotellet.

«Vi forstår at Oslo kommune, som var svært sent ute med sin booking, takket nei til hotellrom til en pris av 12.000 kroner natten på Marriott. En slik pris ville også NIF ha takket nei til. Til orientering så kostet våre rom på dette hotellet under 1/3 av prisen Oslo kommune ble tilbudt» skriver NIF i en epost til VG.

Hva hvert enkelt rom konkret kostet, blir ikke opplyst.

MINISTEREN MØTTE IDRETTSTOPPENE: – Min plikt å iverksette tiltak

Vil ikke legge frem enkeltbilag

Siden idrettsforbundet ikke vil legge frem enkeltbilag, er det heller ikke kjent hva man brukte på middager, representasjon, gjester og ulike programmer.

Idrettsforbundet valgte å ha base på samme hotell som kongefamilien og statsminister Erna Solberg.

Solbergs rom kostet 10.543 kroner, men var ekstra stort siden det også ble brukt til møtevirksomhet under lekene i Russland, får VG opplyst. Resten av delegasjonen betalte snaut 5000 kroner per rom hver natt.

Norges idrettsforbund disponerte også to hotellrom i nærliggende Adler, nær «Norway House». Disse rommene skal ifølge forbundet ha kostet mellom 800-900 kroner natten.

Det er selskapet Jet Set Sport som er idrettsforbundets reiseselskap og formidlet rommene. Jet Set Sport er også en sponsor av idrettsforbundet. Hva avtalen mellom de to partene består i, vil man ikke avsløre.

LES OGSÅ: Bernander-utvalg vil overvåke idrettstoppene

Etter en oppfølgende epost med spørsmål om ikke NIF disponerte flere rom i Sotsji, i forbindelse med kampen for et OL i Oslo, svarte forbundet bekreftende to døgn senere:

Man hadde også fem hotellrom på trestjerners «Hotell Omega», like ved Svartehavet. Prisen på disse var ikke kjent da denne saken ble publisert.

I tillegg til totalt 17 hotellrom i Sotsji, hvorav to var betalt av IOC, kommer rom for alle særforbundsledere som tok turen til OL i 2014.

Skipresident Erik Røste, tidligere skiskytterpresident Tore Bøygard – samt andre personer med tilsvarende verv i ulike forbund – er ikke med i oversikten NIF har sendt VG. Særforbundenes utgifter kommer i tillegg.

Idrettsforbundet opplyser at Rognlien og Andersen fløy økonomiklasse på lik linje med resten av delegasjonen av aktive og ledere til OL i Sotsji.

To dager etter at informasjonsavdelingen i NIF mottok VGs første epost, med spørsmål om hvor lenge Inge Andersen og Børre Rognlien oppholdt seg i Sotsji, svarte Rognlien uoppfordret i en egen epost.

Han ga uttrykk for at han ikke har noe å skjule, at han ikke har noen verv i idretten lenger, og at saken tilhører historien.

PS! Norges idrettsforbund brukte 27,7 millioner kroner på arbeidet med å få OL til Oslo i 2022. Kampen ble tapt høsten 2014.

RØDT-LEDER MED KLAR TALE: Vis frem reiseregningene fra før juni 2015

VG mottok også en utredning fra informasjonsavdelingen til Norges Idrettsforbund i forbindelse med spørsmålene som ble stilt angående utgiftene under Sotsji OL i 2014:

Her er svaret/utredningen fra Idrettsforbundet i sin helhet:

Idrettspresident og generalsekretær er de formelt øverste ansvarlige for hele den norske troppen og delegasjonen under et OL. I tillegg er de vertskap både for det offisielle Norge og andre gjester av NIF under OL og Paralympiske leker.

IOCs praksis ved OL er at alle nasjonale olympiske komiteers presidenter og generalsekretærer, med ledsagere, i verden er gjester av IOC. Dvs. at IOC dekker for reise og hotellopphold for både ledere og eventuelle samboere/ektefeller. Dette gjaldt også for Børre Rognlien (uten ledsager) og Inge Andersen med samboer, som i sin helhet fikk dekket sitt hotellopphold av IOC på Marriot. Begge bodde på et ordinært dobbeltrom.
Hovedoppgaven til Idrettspresidenten under et OL er å være vertskap for gjester fra Norge (statsminister, kulturminister, øvrige statsråder og stortingsrepresentanter, sponsorer og internasjonale gjester). Denne representasjonen foregikk med utgangspunkt i Marriot, og av praktiske og nødvendige hensyn brukte derfor Børre Rognlien hotellrommet på Marriot, som var dekket av IOC. Under selve OL har styreledere, ledere for OL-troppen (toppidrettssjef) og generalsekretærer for de nasjonale olympiske komiteene biler med sjåfør stilt til gratis disposisjon av vertskapet.

Børre Rognlien var i OL i Sotsji i perioden 12/2 - 24/2. Han bodde på Hotel Marriott Sochi Krasnaya Polyana. Dette var hovedhotellet til den norske delegasjonen. Der bodde også representantene for det offisielle Norge (bla. Statsminister, kulturminister og representanter for kongehuset), og hotellet var basen for NIFs gjesteprogram (sponsorer) under OL i Sotsji. NIF og Olympiatoppens ansatte og tillitsvalgte som hadde ansvar for service til utøvere, sponsorer og det offisielle Norge, benyttet 10 hotellrom (inkludert de to rommene til Inge Andersen og Børre Rognlien som var betalt av IOC) på Marriot i tidsrommet under OL.

Inge Andersen var i Sotsji i perioden 3/2 - 24/2 - 2014. Hans opphold i Sotsji var to-delt . I perioden 3/2 - 7/2 deltok han på IOC-session i Sotsji/Adler. Da bodde han på Hotel Aúbazobcknú i Adler, hvor også de andre nasjonale olympiske komiteene bodde. Dette hotellet lå i samme område som IOC-hotellet, som var et Radisson Hotel, og hvor IOC-session ble gjennomført. Der mener vi å huske, med alle forbehold, at VG også dekket denne IOC-sesjonen med sin tilstedeværelse.

I perioden 7/2 - 24/2 bodde Inge Andersen på Hotel Marriott Sochi Krasnaya Polyana.

Børre Rognlien og Inge Andersen hadde oppgaver både i landsbyene Adler, Polyana og Rosa Khutor under OL. Inge Andersen og Børre Rognlien disponerte ikke eget rom i Adler, derimot hadde NIF av hensyn til de ansatte og medlemmer i den norske OL-delegasjonen to rom i Hotel Aúbazobcknú i Adler til disposisjon under hele OL. Dette hotellet ble brukt av ansatte i Olympiatoppen, NIFs observatører for OL 2022 og NIF (Børre Rognlien en natt), som hadde lange arbeidsdager under oppholdet og ikke kom seg tilbake til Marriott.

I tillegg disponerte NIF til OL-2022 prosjektet 5 hotellrom på Hotell Omega, som ble brukt av arbeidsgrupper som gjennomførte blant annet praktisk arbeid i forbindelse med markedsføringen av Oslos OL-kandidatur og IOCs observatørprogram. Oslo kommune deltok også i markedsføringen og på IOCs observatørprogram, og noen av disse fra Oslo kommune bodde også på dette hotellet. Der bodde også Sjømannskirken, Politiets sikkherhetstjeneste (PST) og den norske ambassaden i Russland.

Inge Andersen var i Sotsji også under De paralympiske leker i perioden 14/3 - 16/3. Da bodde han på Hotel Park Inn i landsbyen Rosa Khutor. Dette var forøvrig også hovedhotellet til den norske delegasjonen og gjesteprogrammet under De paralympiske leker i Sotsji 2014.

Flyreisen Oslo-Sotsji tur/retur, ble gjennomført av NIFs delegasjon på SAS’ oppsatte ekstraflygninger. Dette var SAS charterfly som var åpne og tilgjengelige for alle som skulle til Sotsji, også representanter for norske medier brukte denne flyruten.

Rognlien og Andersen fløy økonomiklasse på lik linje med resten av delegasjonen av aktive og ledere til OL i Sotsji.

Valg av Hotell er et av mange tjenestekjøp som NIF, sammen med Olympiatoppen, gjør foran et OL. Til grunn for valg av kjøp av alle tjenester i OL, også hotell, ligger blant annet kunnskap om lokalområdet hos leverandør, beliggenhet, hensiktsmessighet i forhold til gjester og pris. Vi forstår at Oslo kommune, som var svært sent ute med sin booking, takket nei til hotellrom til en pris av 12.000 kroner natten på Marriott. En slik pris ville også NIF ha takket nei til. Til orientering så kostet våre rom på dette hotellet under 1/3 av prisen Oslo kommune ble tilbudt. Hotellrommene i Adler kostet mellom 800 og 900 kroner pr.natt. Når det angår kostnadene på Omega-hotellet trenger vi noe mer tid på å få ut disse av arkivet, da ansvarlig for denne kostnadsposten er på fjellet denne helgen, og dette spørsmålet ble stilt på fredag ettermiddag etter at vedkommende hadde reist. NIF vil avslutningsvis understreke at alle regnskapene til NIF for perioden 2011 - 2014 er vedtatt av Idrettstinget i 2015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder