EM-BRONSE: Kristian Blummenfelt (til høyre) slo til med EM-bronse i triatlon i 2015. Nå er han en av flere norske outsidere som på en god dag kan kjempe om medalje i Rio-OL. Franske David Hauss (i midten) vant EM-gull og sveitsiske Sven Riederer tok sølvet i fjor. Foto: Salvatore Di Nolfi AP

Her er outsiderne som kan redde norsk OL-ære

Norge risikerer svakeste OL siden 1976

Hørt om Kristian Blummenfelt (22), Tina Røe Skaar (22) og Kristian Ruth (31)? De er utøvere som kan redde Norge fra en av de verste medaljefangstene i et sommer-OL.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Håndballjentene er på forhånd de eneste som reiser til Rio med et favorittstempel. Lettvektdobbeltsculleren Are Strandli og Kristoffer Brun er også en klar medaljekandidat.

Men bak der er det, dessverre, tynt. De andre norske OL-utøverne bør både ha solen i ryggen, medvind og marginene på sin side om det skal bli flere medaljer.

Les også: OL-håpet ble mobbet på skolen – slo tilbake

Norske outsidere

Hvem i den norske troppen kan så overraske slik Bartosz Piasecki gjorde i London for fire år siden? Fekteren var bare rangert som nummer 47 i verden, men tok en sensasjonell sølvmedalje i kårde.

Blant de mer ukjente nordmennene i Rio som kan sjokke finner vi blant andre:

Kristian Blummenfelt (22) i triatlon.

– Vi mener han er så godt forberedt som han kan være. På torsdag avslutter Kristian et fire ukers høydeopphold i Flagstaff og reiser til Montreal for å delta i en verdenscupkonkurranse der. Vi ønsker å tone alt resultatfokuset ned, men vi tror på en topp 10-plassering. Selv om det ikke er umulig med medalje, han har jo en pallplass fra verdenscupen, er det OL i 2020 vi har siktet oss inn mot, sier sportssjef Arild Tveiten i Norges Triatlonforbund.

OL-HÅP I TAEKWONDO: Tina Røe Skaar. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Tina Røe Skaar (22) i taekwondo.

– Tina er villig til å ta risiko. Hun har en fantastisk evne til å sparke mot hodet og ser hele tiden etter «uttelling», har landslagstrener David Cook uttalt til VG.

Kristian Ruth (31) i seiling.

– Kristian Ruth er den mest erfarne norske seileren og har sølv fra EM i år som er det beste enkeltresultatet i 2016. Det er realistisk å tro på en plass blant de ti beste, selv om Kristians målsetting nok er høyere enn vår. Et OL er jo mulighetenes regatta. Og vi er outsidere i flere klasser, sier sportssjef Jan Steven Johannessen i Norges Seilforbund.

Ole-Kristian Bryhn (27) i skyting.

– Både på liggende og i helmatch har han gode sjanser. Ole-Kristian fikk seg en smell i fjor da han falt i bakken under trening i USA, men har jobbet hardt etter det. Vi tror han er i god nok form til å kjempe om en plass i finalen. Han har vist gjennom mange år at han har vært Norges beste skytter internasjonalt, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund.

Kan bli mest medaljefattige OL siden 1976

På forhånd kan vi søke trøst i at den olympiske historien er full av overraskelser. Og hvis noen av våre kvinner og menn har den nødvendige flaksen kan vi unngå at lekene i Rio blir det mest medaljefattige på 40 år. I 1976 ble det kun ett gull og ett sølv på Norge, begge i roing (gull i dobbeltsculler og sølv i firer uten styrmann).

OL-HÅP I SEILING: Kristian Ruth. Foto: Trond Solberg VG

OL i Los Angeles ble heller ingen norsk fest, uten en eneste gullmedalje. Grete Waitz tok sølv i maraton, Dag Otto Lauritzen vant sykkel-bronse og Hans Magnus Grepperud og Sverre Løken tok bronse i roing).

Les også: Spår Norges dårligste OL på 40 år

Før fredagens OL-åpning triller VG terningen på de norske medaljesjansene i de ulike idrettsgrenene. Kun håndballjentene har etter vår mening en topp sjanse (seks).

Les også: Derfor dropper Johaug Rio-OL – følger kjæresten hjemmefra

Håndball

VG:s terninger viser 6 prikker

Regjerende mestre fra både VM (2015), EM (2014) og OL (2012). Viste varierende form under Ulstein Cup i juli. Men stiller topp forberedt og er favoritter med Nederland, Romania, Brasil, Russland, Spania og Frankrike som utfordrere til gullet. Nøkkelspiller Heidi Løke har slitt med skader i oppkjøringen, men skal være klar til åpningskampen mot vertsnasjonen lørdag formiddag

Roing

VG:s terninger viser 6 prikker

Den norske lettvektdobbeltsculleren vant VM i 2013, har vært på pallen i 13 strake internasjonale konkurranser og er bunnsolid medaljekandidat. Are Strandli og Kristoffer Brun ble nummer to i de to siste verdenscupregattaene. Frankrike klare OL-favoritter etter å ha vunnet begge. Ror forsøksheat søndag. Olaf Tufte og Kjetil Borch har kun sittet sammen i dobbeltsculleren siden februar. Hadde ingen problemer med OL-kvalifiseringen i mai, men var ustabile både under EM (5. plass) og i verdenscupfinalen i Poznan (4. plass). Kroatia-brødrene Sinkovic har vunnet VM de to siste sesongene og er klare favoritter. Nils Jakob Hoff får det tøft med å komme til finalen i singelsculler.

Taekwondo

VG:s terninger viser 3 prikker

Tina Røe Skaar imponerte med å vinne OL-kvalifiseringen i januar. Da slo hun blant annet verdensmesteren fra 2013. Har en fair mulighet til å kopiere OL-medaljene til Trude Gundersen og Nina Solheim i taekwondo.

Skyting

VG:s terninger viser 3 prikker

Odd Arne Brekne, Ole-Kristian Bryhn, Are Hansen og Malin Westerheim kan alle i et godt øyeblikk kjempe om en finaleplass.

OL-HÅP i SKYTING: Ole-Kristian Bryhn. Foto: Ole Kristian Strøm VG

– Vi er outsidere. Vi er ikke så ofte på pallen i verdenscupen. Sist gang var i mai i fjor med Ole-Kristian Bryhn. Men vi er veldig godt forberedt og håper det kan holde til finaleplasser (åtte beste) for flere. Det blir medalje innen 2020-OL er over, kanskje vi kan jakte det allerede nå. Vi reiser med et veldig godt team, men konkurransen er steinhard, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytteforbund.

Seiling

VG:s terninger viser 3 prikker

Maia Agerup, Ragna Agerup, Tiril Bue, Maria Mollestad, Anders Pedersen og Kristian Ruth utgjør den norske kontigenten. – Hele laget, bortsett fra Kristian Ruth, er førstereis. De er veldig unge, og ikke helt ferdig utviklet ennå. Vår målsetting i forhold til medaljer handler om Tokyo-OL i 2020. Forbundets offisielle målsetting går på at vi skal kvalifisere oss innenfor topp 10 for å få kjørt «medal race». De er unge og fryktløse, og du husker jo hva som skjedde med han australske kortbaneløperen i OL? Får vi stang inn den uken vi konkurrere, så er selvsagt medalje mulig. Men vi regner ikke med det. Vi må være realistiske. Utøverne har nok andre mål og drømmer enn det forbundet har, sier sportssjef Jan Steven Johannessen i Norges Seilforbund.

Golf

VG:s terninger viser 3 prikker

OL i Rio har vært Suzann Pettersens langsiktige mål. Men Tuttas form er usikker, og den siste prestasjonen i British Open var alarmerende svak. Hun klarte ikke cutgrensen og var ute etter to runder. – Jeg er ikke helt i golfform, egentlig. Det er ikke så mye mer å si. Jeg har en solid jobb å gjøre fram mot OL. Det blir ikke mye fri på meg de neste ukene. Jeg kommer nok til å lukke meg ute fra verden de neste to ukene, sa Pettersen til NTB.

Fordelen er at det blir lettere konkurranse i OL på grunn av at de store nasjonene ikke kan ha med så mange deltagere. Espen Kofstad og Marianne Skarpnord er ikke medaljekandidater.

Les også: Kofstad klar for OL: – Tidenes norske golfprestasjon

Triatlon

VG:s terninger viser 2 prikker

Kristian Blummenfelt har OL i 2020 som det store målet, men har vist at han kan kjempe i toppen i den knalltøffe øvelsen allerede nå. Kanskje er han den norske utøveren som trener aller mest. Tok EM-bronse i fjor, og i Japan i mai kom han første gangen på pallen i World Triathlon Series. – Han er nok avhengig av at alt stemmer og at favorittene har en dårlig dag for at han skal ta medalje. Men Kristian har en så god utvikling at det kan bli en god plassering, sier sportssjef Arild Tveiten i Norges Triatlonforbund.

Friidrett

VG:s terninger viser 2 prikker

Det gror godt i norsk friidrett, men dette mesterskapet kommer for tidlig til at Norge kan ha et realistisk håp om medalje. Kanskje kan Erik Tysse overraske i kappgang. Og med masse flaks kan kanskje Ingebrigtsen-gutta snuse på noe på 1500 meter. Men det stopper nok der.

Les også: Filip Ingebrigtsen med historisk EM-gull

Bryting

VG:s terninger viser 2 prikker

Stig André Berge (gresk romersk, 59 kilo) og Signe Marie Fidje Store (fribryting, 69 kilo) er norske deltagere. Sistnevnte overrasket stort med å skaffe Norge en OL-plass i uttagningsstevnet i Istanbul i mai. Berge har EM-sølv og VM-bronse og drømmer om å ta sin første medalje i sitt tredje OL. Det vil i så fall være en gledelig overraskelse.

Les også: Infeksjon for Berge før OL: – Går på heftige medisiner

Sykkel

VG:s terninger viser 2 prikker

Gunn-Rita Dahle Flesjå, Tore Navrestad Sviland, Sven Erik Bystrøm, Edvald Boasson Hagen, Vita Heine, Vegard Stake Laengen og Lars Petter Nordhaug er de norske syklistene som skal i aksjon i Rio. Alexander Kristoff likte ikke den tøffe løypeprofilen og droppet OL. Superveteranen Gunn-Rita Dahle Flesjå (43) har ikke tatt VM-medalje på rundbane siden 2012, men slutter aldri å imponere... VM-deltagelsen i sommer varte bare i fem sekunder da hun ble påkjørt.

Les også: Gunn-Rita (43): – Jeg legger vel aldri opp

Svømming

VG:s terninger viser 2 prikker

Henrik Christiansen er et helt spesielt svømmetalent, men å ta en OL-medalje i frisvømming som 19-åring er i utgangspunktet å tro på for mye. Uansett har han hatt en imponerende utvikling, og man skal aldri si aldri... Susann Bjørnsen ble nest sist i semifinalen i EM og er ikke en medaljekandidat.

Bueskyting

VG:s terninger viser 1 prikker

Bård Nesteng deltok allerede i Sydney i 2000 der han ble nummer 30. I London-OL kom han helt til åttedelsfinalen før det sa stopp. Klarte så vidt å kvalifisere seg til Rio-lekene, men det vil være en gedigen sensasjon om han skulle ta medalje.

Les også: Tårevåt Nesteng knust etter OL-exit

Turn

VG:s terninger viser 1 prikker

Stian Skjerahaug er første norske turner som deltar i et OL på 16 år. Leverte en imponerende 13. plass i mangekamp i EM i fjor. Drømmer om en plass blant de 24 beste i den knalltøffe konkurransen som venter i turn i Rio.

Les også: Hva skjera? Skjerahaug til EM-finale

Vurdert av Morten Stokstad, Jostein Overvik, Ole Kristian Strøm og Øyvind Brenne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder