RIO I BLIKKET: Siden februar har alt dreid seg om OL i Rio for Norges dobbeltsculler i tungvektklassen. Olaf Tufte (t.v) og Kjetil Borch har nå tilbakelagt tre uker i Nord-Italia før to uker med spissing av form skal skje på Årungen før avreise til Brasil. Foto: Mattis Sandblad VG

Borch måtte gå med på Tuftes høydekrav: – Valgte å ta den risikoen

Årungen (VG) Resten av de olympiske norske roerne ladet opp i Varese. Men det nydannede tospannet i dobbeltsculler, Olaf Tufte (40) og Kjetil Borch (26), dro heller 1800 meter til værs i Livigno for å finne medaljeformen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På Lago di Livigno, 1800 meter over havet, har de to lært hverandre å kjenne i båten, en dobbeltsculler satt sammen etter et uttak i februar.

Enkel matte ga høydesamling

– Jeg er vel blant de som har scoret helt OK på høyde, og ikke vært den som har respondert best på det. Jeg har ofte blitt syk på høydesamling, men jeg valgte å ta den risikoen. Grunnen til det var, nummer én: Jeg vet at Olaf ikke kan dra til OL uten høydesamling, og ja... det er vel egentlig det som er grunnen, sier Borch og ler.

Lest denne? Kjenner du Norges sikreste medaljehåp i Rio-OL?

De fire andre roerne som skal representere Norge under de paralympiske og olympiske leker i Rio forberedte seg i det nord-italienske lavlandet i Varese.

– Olaf hadde nok trumfet gjennom det, men jeg fikk gjort en del på mine egne premisser med løsninger som passet meg. Hvis jeg klarer å gjennomføre en bra høydeleir vet jeg at jeg kan få opptil fem prosent økning i kapasitet, mens Olaf kan få opp mot ti prosent. Så derfor: Hvis jeg går tilbake tre prosent, så kan vi uansett samlet sett gå seks-sju prosent frem, oppsummerer Borch.

Kjetil Borch har gjennomført én samling i Livigno tidligere, Tufte er imidlertid en ringrev når det kommer til høydesamlinger i områder. Han er klokkerklar på at det er mer enn kun luften i høyden som gjør at effekten er god.

– De siste fire-fem årene har jeg vært i Livigno. Det er jo tynn luft som jeg responderer bra på, men det er også det å få ro og hvile. Da får jeg lagt alt annet til side, forklarer Tufte til VG.

Husker du? OL-gull i 2008 for Olaf Tufte

OL-KLARE: Fra venstre Kjetil Borch, Olaf Tufte og Nils Jakob Hoff. Alle satser de mot OL i Rio, Tufte og Borch i dobbeltsculler, Hoff i singelsculler. Foto: Frode Hansen VG

Fire måneder med forberedelser

– Vi er jo de som har hatt minst tid på oss, de andre har hatt åtte år – vi har hatt fire måneder på å forberede oss, forteller Borch til VG og ser bort på Kristoffer Brun og Are Strandli, paret som utgjør Norges dobbeltsculler i lettvektklassen.

– Samtidig vil jeg påstå at vi er såpass oppegående roere at det er en utfordring vi skal klare, og som vi har klart så langt, oppsummer 26-åringen fra Horten.

Nå gjør han seg klar for sitt andre OL, mens Olaf Tufte gjør seg klar for sitt sjette. Etter tre uker på treningssamling venter nå om lag to uker med trening på Årungen, før avreisen til Rio finner sted 30. juli.

Les også: Tufte og Borch endelig OL-klare: – Vi kan kjempe om medalje

Våknet av kaffemaskinen

Som nydannet dobbeltsculler har mye av tiden siden februar gått med til å tilpasse seg hverandres tekniske vaner og uvaner. Da de to dannet et par, med Rio-OL som mål, var det etter 15 år med singelsculler for Tuftes del, og flere år med Nils Jakob Hoff som partner for Borch.

– Det å tilpasse seg hverandre holder vi på med ennå, og det blir vi aldri ferdig med. Jeg har jo rodd lagbåter før så det er ikke noe nytt konsept, men jeg har sittet 15 år i singesculler som har gjort at jeg har lagt til meg mine vaner og uvaner, sier Tufte, og utdyper:

– Det handler om samhandling. På gode dager er man enige og på dårlige dager er man ikke så enige.

Flere økter om dagen, innlagt behandling hos fysioterapauter og akupunktør var noe av beholdningen for de to roerne i Livigno. Med bonden som mer morgenfugl enn sin kompanjong.

– Hotellets frokost startet ikke før halv åtte, så da sto vi opp rundt sju. Olaf sto vel gjerne opp litt før meg, så jeg våknet ofte av lyden av kaffetrakteren på rommet, smiler Borch.

Les også: Tufte sier nei til å bære flagget under OL

Tilpasset seg særegenheten

I dobbeltsculleren har Borch VM-gull å vise til i tospann med Hoff, der var 26-åringen bakerste mann i båten og anga rotakten. Den posisjonen har Tufte overtatt, og i OL Borch blir å finne på bauen.

– Det er det som er den største forskjellen, jeg har alltid sittet bakerst uten å se noen ting. Nå er det jeg som må være sykron, og Olaf har en veldig særegen roteknikk. Nevn Tufte for hvilken som helst roer i hele verden, så vet alle hvordan det ser ut når han ror, smiler Borch, og forteller at de har møtt hverandre nær midten hva angår å samkjøre teknikken.

– Vi har hatt en veldig jevn utvikling. Vi har vært dønn ærlige med hverandre, jeg sitter bak han og sier det jeg ser, jeg retter på han og han retter på meg. Det er stor takhøyde, avslutter Borch.

Les også: Tufte: –OL-arenaen lukter dårlig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder