NY OL-SUKSESS? Mats Zuccarello (t.h) fikk sitt internasjonale gjennombrudd sammen med Patrick Thoresen (i midten) og Tore Vikingstad (t.v) under 2010-OL for snart syv år siden. Her feirer den daværende superrekken en scoring mot Sveits i Vancouver for snart syv år siden. Foto: Hans Deryk REUTERS

Landslagssjefen foran OL-kvalifiseringen: Zucca og Thoresen: To hakk foran de andre

Petter Thoresen (55) var ikke i tvil da han som ny landslagssjef bestemte at Norges to stjernespillere skulle spleises til et superpar i de tre avgjørende OL-kvalifiseringskampene på hjemmebane torsdag til søndag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det var jeg helt sikker på, svarer den tidligere Stavanger Oilers-treneren på spørsmål om han visste at Mats Zuccarello (28) og Patrick Thoresen (32) ville fungere sammen i samme rekkekombinasjon, eller om de måtte «bevise eller bekrefte det» i treningskampene i sommer og sist helg – før han endelig bestemte seg.

Bakgrunn (krever VG+): Skal spille for Europa i World Cup

Vancouver-OL

Mats Zuccarello spilte VM i begynnelsen av mai for første gang siden 2010. Patrick Thoresen, Petter Thoresens eldste sønn, meldte forfall til Roy Johansens (56) siste mesterskap som landslagssjef på grunn av en lyskeskade.

Begge spilte imidlertid for Norge i OL for to og et halvt år siden.

Leste du denne i 2014? Får luksusbehandling i OL

Thoresen etter en lang skadeperiode i klubblaget SKA St. Petersburg, mens Zuccarello – som da også spilte for New York Rangers – pådro seg et brudd i hånden i kampen mot Østerrike i turneringen i Sotsji.

Sist de to gjorde stor suksess sammen, var i rekke med Tore Vikingstad under Vancouver-OL 2010.

Finale søndag?

– Når to gode spillere får spille sammen, pleier de å få det til. De ligger to hakk foran de andre. Det var ingen tvil om at de skulle spille sammen, sier Petter Thoresen til VG.

Sammen med VM-veteran Anders Bastiansen (35) vil superparet Zuccarello (New York Rangers, NHL)/Thoresen (Zürich, Sveits) danne Norges førsterekke i OL-kvalifiseringskampene mot Kasakhstan, Italia og Frankrike på Jordal Amfi torsdag, fredag og søndag.

– «Basse» (Bastiansen) skjønner spillet godt, han er smart og er utrolig flink til å vinne dropper. Det er bra med tanke på at «de to» bør ha pucken mye, sier Petter Thoresen.

Bakgrunn: Ryggoperert – med i Sotsji-OL

Den største overraskelsen

Mandag formiddag offentliggjorde Petter Thoresen troppen – hans første offisielle landslag – til «sølv er nederlag»-turneringen på hjemmebane. Kun vinneren får delta i OL i Pyeongchang i Sør-Korea om halvannet år

Syv spillere fra Roy Johansens VM-tropp for tre måneder siden, er ikke med i Petter Thoresens tropp til OL-kvalifiseringen i Oslo. To på grunn av skader, Lørenskogs VM-veteran Mats Trygg (40) og storvokste Robin Dahlstrøm (28).

– Det er ikke snakk om noen endring når det gjelder stil. Vi vil stort sett spille slik Norge har gjort de siste ti årene. Det er snakk om noen nyanser med hensyn til «lavt press». Men det er det ingen som vil se, sier Petter Thoresen.

Leste du denne? Patrick Thoresens dobbel for Djurgården

PS! Eirik Salsten (22) er den største overraskelsen i Thoresens første landslagstropp. Han er sønn av sportssjefen i Norges Ishockeyforbund, tidligere landslagskaptein Petter Salsten (51). Forrige sesong spilte han for Manglerud Star, nå er han klar for regjerende dobbeltmester Stavanger Oilers.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder