BOKSEDRONNING: Cecilia Brækhus og Chris Namus under inveiingen foran Brækhus sin siste VM-kamp i Tyskland. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

X Games-sjefen: Brækhus brukt i politisk spill

– Aldri problemer hos politiske partier eller i media

X Games-sjef Henning Andersen mener Cecilia Brækhus blir brukt i et politisk spill av Norges Idrettsforbund - under dekke av at saken dreier seg om antidoping.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Andersen mener at Norges Idrettsforbund forsøker å hindre Cecilia Brækhus fra å bokse proffkamp på norsk jord gjennom sitt svar på søknaden om «Arrangement Brækhus».

– Dette blir gjort i politisk øyemed, på samme måte som det ble gjort mot oss, sier Henning Andersen.

– Ført bak lyset

Leste du denne? Norsk X Games-veteran følte seg uthengt

Han er sammen med blant andre snowboardlegenden Terje Håkonsen deleier i SAHR Productions som sto bak omstridte X Games i Oslo i slutten av februar.

PRIVAT ARRANGØR: Snowboardlegenden Terje Håkonsen og Henning Andersen (t.h) sto i mange år bak The Arctic Challenge. Her fra evenmentet i Linderudkollen i Oslo for syv år siden. Foto: Bjørn Thunæs , VG

TV 2 og amerikanske ESPN, eid av Disney, sto som arrangør av actionsport-evenementet. Andersens selskap sørget for «produksjonen» av snowboard, twintip og skateboardkonkurransene i Oslo.

– Vi føler oss ført bak lyset, sier Henning Andersen med tanke på det som skjedde rett i forkant av X Games i hovedstaden.

BAKGRUNN: VGs nyhetssak «Skiforbundet bryter X Games-avtalen ...»

Tre dager før det skulle starte, trakk Norges Skiforbund seg fra avtalen inngått i april for snart ett år siden. Årsaken var, ifølge Norges Skiforbund og Norges Idrettsforbund, at X Games og ESPN ikke ville følge antidopingreglementet til det internasjonale antidopingbyrået WADA.

– Vil sverte Brækhus

Det avgjørende punktet var at ESPN ikke kunne gå med på at utøverne skulle kunne testes i selve konkurransen, såkalt in competition-testing. Da tas det prøver med tanke på å avdekke bruk av sentralstimulerende midler. Flere av disse stoffene er mest kjent som narkotika i dagligtale.

– «In competition» ble ikke nevnt én eneste gang i våre mange møter eller omfattende korrespondanse, før noen få dager før X Games skulle starte. Det var helt nytt for oss da, og ESPN kunne gjøre noe med det så kort tid før X Games-starten, sier Henning Andersen.

NSF har i korrespondansen imidlertid vist til Wada-koden. «In competition»-tester er en del av denne.

BAKGRUNN: Antidopingsjefen refset også X Games

Andersen mener dette kan sammenlignes med det som nå skjer mellom Norges Idrettsforbund og Cecilia Brækhus. Henning Andersen hevder at antidopingkortet fra idrettspresident Tom Tvedts hånd blir brukt for alt det er verdt – for å sverte Brækhus.

Målet er å bli kvitt all idrettsaktivitet som ikke er organisert under Norges Idrettsforbunds paraply.

Slik Henning Andersen ser det, vil Tvedt & co. å stoppe Brækhus fra å utføre sin sport i Norge, selv om politikerne på Stortinget har åpnet for at hun kan gjøre det.

Idrettspresident Tom Tvedt, som har fått muligheten til å svare på påstandene til Andersen, henviser kun til en blogg han har skrevet på forbundets nettsider for kommentarer om saken.

Aldri mer

Cecilia Brækhus: – De prøver å sverte meg

Proffboksing slik den er organisert gjennom mange ulike forbund (Brækhus er mester i fem), er ikke en del av «den internasjonale idrettsfamilien» – i likhet med ESPNs X Games.

– Etter det jeg har opplevd nå, vil jeg aldri i fremtiden forsøke å inngå samarbeid med norsk idrett (organisert i Norges Idrettsforbund). Da vil jeg heller gjøre det etter Terje Håkonsen-modellen; helt uavhengig og med vårt eget regelverk, sier Henning Andersen – som advarer Cecilia Brækhus mot å gjøre det.

– Vi opplevde aldri noen problemer hos politiske partier eller i media da vi gjorde ting på vår måte. Det er først når vi har innledet et samarbeid med norsk idrett gjennom X Games at det ble problematisk, tilføyer han.

Terje Håkonsen og Henning Andersen arrangerte i en årrekke The Arctic Challenge på privat basis. De sto også bak Snowboard-VM som ble arrangert i Oslo for fire år siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder