DOPINGTATT: Semjon Jelistratov (t.v.) jubler her over seier i verdenscupen i Dresden nylig. Nå er han avslørt for bruk av samme stoff som mange andre russiske idrettsutøvere. Til høyre Dmitrij Migunov. Foto: Sebastian Kahnert , Ap

Dopingtatt russisk OL-mester: Skylder på lagkameratene

Semjon Jelistratov (25) har avgitt positiv dopingprøve. Nå mener han at en lagkameratene kan være skyld i at han er tatt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den oppsiktsvekkende uttalelsen fra russeren kommer i et intervju med sportsavisen Sport Ekspress.

– Jeg vil ikke si navn, men jeg mener at en av mine lagkamerater kan ha satt opp dette. Ingen liker ledere, av den grunn kan det bli brukt slike uærlige metoder, sier Jelistratov, som har OL-gull i kortbaneløp fra Sotsji-lekene i 2014.

SKYLDER PÅ ANDRE: Semjon Jelistratov. Her med bronsemedalje under verdenscupen i Montreal i november 2015. Foto: Graham Hughes/Canadian Press , Ap

Les også: Skiskytter tatt for doping.

Han sier ingenting konkret om hvordan dette skulle ha skjedd.

– Etter at saken ble kjent, var det bare Vladimir Grigorjev som ringte meg. Dette er trist, fordi når vi går stafett, kommer alle til meg og kaller meg bror.

– Etter denne episoden, åpnet øynene mine seg. Jeg så hvem som man kan stole på, og hvem som man ikke kan stole på. Nå ser jeg det som skjer i laget ganske annerledes.

Les også: Bøkkos nådeløs oppgjør med dopingtatt russer.

Det var tirsdag det ble kjent at både Semjon Jelistratov og skøyteløperen Pavel Kulizjnikov hadde testet positivt for meldonium, det samme stoffet som tennisstjernen Maria Sjarapova og flere andre russiske idrettsfolk er tatt for de siste ukene.

Kulizjnikov har vært overlegen i verdenscupen denne sesongen med seier i sju av åtte 500-metere og fire av fem 1000-metere. 21-åringen gikk også til topps to ganger i distanse-VM tidligere i år. I november satte han verdensrekord på 500 meter.

Les også: Kristoff-kollega tatt for doping.

Jelistratov satte også verdensrekord, det skjedde i februar og skjedde på 1000 meter. Han har vært på pallen hele 17 ganger i løpet av karrieren.

– Det russiske landslaget brukte tidligere dette preparatet, men fra mai eller juni i 2015 har jeg ikke brukt det, sier Jelistratov til Sport Ekspress.

VG-sportens podcast: Han er verdens største egoist!

– Når du vet at du ikke har gjort det, og likevel blir beskyldt for det, er det enda verre, mener russeren, og tilbyr seg å stille til løgndetektortest.

De to russiske skøyteløperne føyer seg inn i rekken av russiske utøvere som har testet positivt på stoffet siden det kom på WADAs forbudsliste 1. januar i år.

Les også: Russisk sportsminister regner med flere dopingsaker.

Torsdag ble det kjent at enda en russisk toppidrettsutøver er tatt for bruk av meldonium. Det er skiskytteren Eduard Latypov. Dermed skal – etter det VG forstår – syv russiske utøvere være tatt for bruk av dette preparatet:

* Eduard Vorganov, Russland (sykling).

* Jekaterina Bobrova, Russland (isdans)

* Maria Sjarapova, Russland (tennis).

* Semjon Jelistratov, Russland (kortbane).

* Aleksander Markin, Russland (volleyball).

* Pavel Kulizjnikov, Russland (skøyter).

* Eduard Latypov, Russland (skiskyting).

Ellers skal disse være tatt for bruk av meldonium:

* Olga Abramova, Ukraina (skiskyting).

* Artem Tysjtsjenko, Ukraina (skiskyting).

* Abeba Aregawi, Sverige (friidrett).

* Endeshaw Negesse, Etiopia (friidrett).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder