LABORATORIET: Dette arkivbildet er fra dopinglaboratoriet i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / TT / NTB Scanpix

Doping-ekspert: Russland mistenkes for å ha manipulert laboratorie-prøver

Etter mye og men fikk WADA (det internasjonale antidopingbyrået) i januar i år omsider tilgang til å hente ut data og prøver fra det mye omtalte antidopinglaboratoriet i Moskva. Nå mistenkes det at russerne har manipulert prøvene.

Det er den kjente tyske dopingjournalisten Hajo Seppelt som melder dette på Twitter fredag kveld.

– Russland er under mistanke om å ha manipulert laboratoriedataene som ble gitt til WADA tidlig i 2019, skriver Seppelt, som jobber for TV-kanalen ARD.

Han melder videre at styret i WADA, der norske Linda Hofstad Helleland sitter, vil bli informert om dette i sitt møte i Tokyo til uken. Seppelt skriver at det kan bli satt i verk tiltak som igjen betyr at Russland blir kastet ut av det gode selskap - på samme måte som i 2015.

Da WADA-styret for nøyaktig ett år siden - stikk i strid med Linda Hofstad Hellelands mening - valgte å ta Russland inn i varmen igjen, ble det samtidig satt to vilkår for det. Ett av dem var at russerne skulle gi full tilgang til prøver og papirer fra dopinglaboratoriet i Moskva i perioden 2011–2015.

Dette skulle ha skjedd før nyttår 2019, men det gikk et stykke inn i det nye året før WADA endelig fikk de tilgangene de ba om.

les også

Russland bekrefter: Mistanke om 100 brudd på dopingreglene i år

Nå hevder altså den kjente dopingeksperten at det er mistanke om at Russland har manipulert disse laboratorie-prøvene.

I november 2015 ble RUSADA – det russiske antidopingbyrået – sparket ut av Verdens antidopingbyrå (WADA). Dette skjedde etter flere avsløringer om omfattende dopingjuks fram mot OL i Sotsji i 2014.

Så valgte altså WADA å ta Russland inn i varmen igjen i september 2018. Dette vakte sterke reaksjoner fra blant andre Linda Hofstad Helleland og Antidoping Norge.

– Jeg er veldig skuffet på vegne av rene utøvere og alle som tror på en ren idrett. Dette kaster en mørk skygge over troverdigheten til antidoping-bevegelsen, sa Helleland, som talte flertallet i styret midt imot.

– Jeg er skuffet på vegne av alle de rene utøverne. Som en ren utøver ville jeg ha regnet med at den internasjonale antidoping-organisasjonen ville ha ordnet opp i dette, sa Anders Solheim, som er sjef i Antidoping Norge.

Nestsjef i Rusada, Margarita Pakhnotskaja, sier til RIA Novosti at de avventer offisiell informasjon fra WADA. Hun opplyser at en delrapport blir offentliggjort førstkommende mandag. Pakhnotskaja hevder at WADA-styret først i november vil få en anbefaling angående Rusadas videre status.

WADA skrev i en pressemelding i sommer at de hadde identifisert 298 utøvere med mistenkelige dopingprøver fra Moskva-laboratoriet - og at de hadde samlet bevis mot 43 av disse utøverne. WADA opplyste den gang at de hadde sendt papirene på disse sakene til de enkelte internasjonale særforbundene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder