STERK ROING: Kristoffer Brun var bedre enn alle i VM-semifinalen. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Suveren Kristoffer Brun i semifinalen:
– Kan ta VM-gull

Kristoffer Brun (29) feide all motstand til side i semifinalen. Fredag kan bergenseren kjempe om gull under VM i roing i USA. Også dobbeltfireren tok seg til finale etter en imponerende semifinale.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Klart han kan vinne gull, sier Are Strandli til VG. Få kjenner Brun bedre. Strandli har en hvilesesong etter at duoen tok OL-bronse i lettvekt dobbeltsculler i fjor.

– Det er bare å finne fram chipsen, så skal jeg stå for underholdningen! sier Brun selv – ifølge roforbundet – før finalen fredag kveld.

Leste du? Brun rundlurt og robbet av frekke tyver

Dobbeltfireren med Nils Jakob Hoff, Martin Helseth, Jan Helvig og Erik Solbakken gikk sterkt ut i sin semifinale og hadde heller ingen problemer med å sikre seg VM-finale. Kvartetten ble slått av sterke Litauen og Estland, men var bare 18 hundredeler bak esterne etter en sterk sluttspurt. Finalen går lørdag kveld for den norske båten, som tidligere denne sesongen har en tredjeplass som best fra verdenscupen.

FINALEKLARE: Den norske dobbeltfireren med Nils Jakob Hoff i front er klare for VM-finalen i roing lørdag. Foto: Norges Roforbund

I Sarasota imponerte Brun stort i singelsculleren. Han hadde full kontroll på finaleplassen hele veien og slo knockout på konkurrentene på de siste 500 meterne. Etter to kilometer gikk han i mål hele 1,66 sekunder foran New Zealands Matthew Dunham. Tyske Lars Wichert knep den siste finaleplassen.

Slovaken Lukas Babac ledet ved de tre første passeringene, men mistet finaleplassen da han sprakk fullstendig.

– Helt nydelig. Knallsterkt, beskriver Are Strandli om Bruns innsats på vestkysten av Florida.

– Et iskaldt og perfekt beregnet løp. Men jeg mener at han har mer å gå på.

I den andre semifinalen vant Paul O'Donovan. Men tiden til iren var 1,28 sekunder dårligere enn bergenseren.

Hoff om treningen med Johaug: – Jeg har fått et lite løft

– Alt er mulig i finalen, hevder Strandli, som for fire år siden vant VM-gull sammen med Brun i Sør-Korea.

I både EM og i verdenscupen har Brun gjort sitt beste i innledningsheat og i semifinale. Men han har ikke fått frem sitt høyeste nivå i finalene.

Saken fortsetter etter videoen der Hoff mobber Tufte.– Det tror jeg ikke trenger å bety noe. Det handler om å bli vant til å ro singelsculler igjen. Husk at Kristoffer ikke har gjort det på mange år på dette nivået. Jeg tror 2011 var sist gang, sier Are Strandli.

Han har jobbet som finansjournalist i sitt sabbatsår. Til uken starter han treningen. Målet er å ro VM i samme båt som Kristoffer Brun neste år.

Olaf Tufte før VM: – Gleder meg ikke

– Det er så absolutt planen. Men da må jeg komme i form, sier Strandli.

To timer før Kristoffer Bruns VM-finale kl. 18.15 (norsk tid) fredag, ror Olaf Tufte og Kjetil Borch semifinale i dobbeltsculler tungvekt. De rodde brukbart i onsdagens oppsamlingsheat etter en blytung start på mesterskapet. Strandli har tro på at de når finalen.

– De norske roerne har planlagt toppformen mot finalehelgen. Jeg tror dette blir bra, sier Strandli.

Birgit Skarstein er for lengst klar for VM-finalen i para-roing søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder