VENNER: Avdøde Alexander Dale Oen sammen med Petter Løvberg etter førstnevntes VM-gull i Shanghai i 2011. Løvberg var landslagssjef da, som han er nå. Foto: Christian Thomassen / Scanpix

Landslagstreneren rørt til tårer: - Jeg tror Alex ville vært veldig stolt

Landslagssjef Petter Løvberg ble rørt til tårer etter spørsmål på NRK om avdøde Alexander Dale Oen.

Henrik Christiansens medalje på 800 meter var Norges første VM-medalje på langbane siden Alexander Dale Oen i Shanghai i 2011.

les også

VM-sølv til Henrik Christiansen: – I overkant av det vi drømte om

Søndag svømte Christiansen inn til en sterk 5. plass på 1500 meter.

Etter løpet ble Løvberg spurt om Dale Oen, som døde brått i 2012, av SVTs reporter i intervjuet som ble vist på NRK.

– Det er tungt å tenke på. Det er endel år siden vi var her. Å oppleve den utrolige lykken med Alex. Å gjenreise norsk svømming, jeg tror Alex ville vært veldig stolt, svarte en tydelig rørt Løvberg med tårer i øynene.

– Det spørsmålet kom brått på, jeg ble litt satt ut, men man kan jo ikke bare snu ryggen til på direktesendt TV heller, forklarer Løvberg til VG, og fortsetter:

– Jeg har tenkt mye på Alex under dette mesterskapet. Det er akkurat åtte år siden han vant i Shangahi, og det var mye som skjedde i 2011. Han tok jo gull rett etter terrorhandlingene 22. juli, og det var diskusjon om han i det hele tatt skulle svømme. Jeg har tenkt mer på det enn hva man gjør til vanlig, og det har blitt snakket om i troppen, utdyper Løvberg, og legger til helt til slutt.

– Vi har jo et nytt og ganske ungt lag. De får høre mange gamle historier om Alex, men det er stort sett humor og artige episoder vi prater om, avslutter han på telefon fra Sør Korea.

Knuste personlig rekord

22-åringen svømte inn til femteplass på distansen med tiden 14.45,35. Personlig rekord, og nordisk rekord.

– 14:45 er en veldig god tid, jeg hadde håp om å svømme enda kjappere, men å senke min personlige rekord med fire sekunder er bra, sier Christiansen selv i et intervju vist på NRK.

Tyske Florian Wellbrock ble verdensmester etter en spennende sluttspurt, med tiden 14.36 54. Mykhailo Romanchuk fra Ukraina ble nummer to, mens gullvinneren på 800 meter, Gregorio Paltrinieri, ledet lenge, men ble tatt igjen på slutten, og måtte nøye seg med bronse.

STERKT VM: Henrik Christiansen. Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

– Det er der nivået ligger. Jeg må svømme ti sekunder raskere for å være med der fremme, erkjenner Christiansen på NRK.

Christiansen gikk ut i et tempo til å slå sin egen personlige rekord, men opp til tet-trioen hadde han kjapt noen sekunder. Med noen hundre meter igjen var luken oppe i fem sekunder, og det ble tydelig at Christiansen ikke ville greie sin andre medalje i mesterskapet.

– Henrik setter personlig rekord med nesten fire sekunder, han har forbedret seg med 10 sekunder på 1500 meter siden forrige VM. Mer kan man ikke forvente, dette var også tidenes sterkeste heat i et VM, sier trener Løvberg, som mener at Christiansen nå har tre gode distanser til neste års OL i Tokyo.

400 meter, 800 meter, og 1500 meter. Christiansen vant sølv på 800 meter tidligere i mesterskapet.

Gjenopplev Henrik Christiansens sølv-løp:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder