UTEN PUBLIKUM: Langrenn i Holmenkollen gikk uten publikum. Nå kan det også ramme alle arrangementer med mer enn 500 deltagere. Foto: Vidar Ruud

FHI anbefaler å avlyse eller utsette arrangementer

Anbefalingen gjelder for alle arrangementer med mer enn 500 deltagere.

 • Vegard Aulstad
 • Jonathan Simchai Hansen
 • Jostein Magnusen
 • Oda Ording
 • Yasmin Sfrintzeris

Artikkelen er over 149 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler at arrangementer med mer enn 500 deltagere avlyses eller flyttes, sier helsedirektør Bjørnd Guldvog på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Det gjelder innendørsarrangementer og arrangementer utendørs med seteplassering. Anbefalingen gjelder fra 11. mars.

For arrangementer med under 500 deltagere gjelder de samme vurderingskriteriene: Det er opp til arrangør og kommune å vurdere.

– For landskampen er jeg redd dette betyr at vi anbefaler at den ikke gjennomføres med publikum, sier Guldvog på spørsmål om den forestående landskampen.

Det samme gjelder for hopp-turneringen Raw Air.

– Etter de siste anbefalingene fra Folkehelseinstituttet mandag ettermiddag har arrangøren i samråd med Trondheim kommune besluttet at Raw Air i Granåsen onsdag og torsdag gjennomføres uten tilskuer, opplyser kommunikasjonssjef Harry Tiller.

Anbefalingen gjelder også for kantiner eller forsamlingslokaler som tar flere enn 500 personer på en gang i skoler, universiteter og arbeidsplasser, men ikke undervisning i skoler eller universiteter.

Eksempler på slike arrangementer er konserter, teater, opera, kina, idrettsarrangementer og konferanser, skriver FHI i en pressemelding.

304 personer smittet

Coronaviruset og frykten for smittespredning får nå ny direkte påvirkning på det norske samfunnslivet.

– Arrangementer som samler mange mennesker kan gi grunnlag for stor smittespredning, både på selve arrangementet og ved bruk av offentlig transport til og fra arrangementet, samt etterpå i lokalsamfunnet der deltagere returnerer hjem, skrev FHI på sine nettsider tidligere tirsdag.

Derfor anbefaler FHI å avlyse eller utsette alle arrangementer med mer enn 500 deltagere.

VGs kartlegging viser at 304 personer nå er bekreftet smittet med coronaviruset.

For alle offentlige arrangementer med mer enn 100 deltagere anbefales risikovurdering før gjennomføring, skriver FHI på sine nettsider.

Det er arrangøren selv som har ansvar for å gjennomføre en risikovurdering, som deretter må godkjennes av kommunen.

Rådene vurderes fortløpende ut fra global, nasjonal og lokal smittesituasjon for covid-19, og arrangører bør følge med på råd fra FHI.

– For kurs, seminarer og andre arrangementer som involverer helsesektoren eller deltagere med andre samfunnskritiske funksjoner, bør det utvises særlig forsiktighet. Reise og deltagelse for nøkkelpersonell bør vurderes av arbeidsgiver. Skypemøter, webinarer eller lignende bør vurderes i forhold til fysiske arrangementer hvis mulig. Ved gjennomføring av arrangementer, bør man være ekstra nøye med å sikre at personer med symptomer ikke deltar, og at forebyggende hygienetiltak er på plass.

TOMT ULLEVAAL? Slik ser Ullevaal stadion ut til vanlig under landskamper. Nå kan kampen rammes av nye anbefalinger fra FHI. Foto: Tore Berntsen

Planlegger uten tilskuere

Den nye anbefalingen kan blant annet ramme EM-playoffkampen Norge-Serbia, den kommende verdenscupen i skiskyting, Birkebeinerrennet neste lørdag – og alle andre arrangement innenfor idrett, kultur og næring de neste ukene.

les også

NFF med Ullevaal-tiltak – håper fortsatt på fulle tribuner mot Serbia

Norges Ishockeyforbund som mandag besluttet å utsette NM-sluttspillet i påvente av nye vurderinger bekrefter overfor VG å ha mottatt budskapet, og sier de nå må drøfte situasjonen på nytt.

Håndballkampen mellom Elverum og Arendal går tirsdag kveld uten tilskuere.

– Slik situasjonen er nå så er det stor sannsynlighet for at verdenscuparrangementet i Holmenkollen går uten tilskuere. Det er halvannen uke frem til skiskytterrennene i Kollen, og mye kan skje før den tid. Derfor er det ikke tatt noen endelig avgjørelse, sier president Arne Horten i Norges Skiskytterforbund til VG.

Han understreker at de forholder seg til beslutningene til helsemyndighetene i Oslo og de helsefaglige vurderinger som legges til grunn.

– Siden skiskyting er en stadionidrett som ikke har de samme utfordringene som langrenn med publikum langs løypa, så kan det fort ende som med skifest i Holmenkollen, at publikum må bli hjemme, sier Horten.

Saken oppdateres.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sport
 3. Folkehelse
 4. Folkehelseinstituttet

Flere artikler

 1. Helsedirektoratet: Hjemmekarantene må overholdes

 2. Leger ber Trondheim kommune revurdere Raw Air

 3. Vurderer om Kollen-helgen må avlyses

 4. Anbefaler å avlyse arrangementer

 5. Høie om coronaviruset: Går nå inn i en ny fase

Fra andre aviser

 1. FHI: Arrangementer med over 500 deltakere bør avlyses

  Bergens Tidende
 2. Krisetiltakene skal vare ut mars – men kan bli forlenget

  Aftenposten
 3. FHI anbefaler å avlyse arrangementer med over 500 deltakere

  Fædrelandsvennen
 4. Første tilfeller av koronasmitte i Norge som ikke kan spores til utlandet

  Fædrelandsvennen
 5. Tar koronagrep: Molde-kamp stenges for publikum

  Bergens Tidende
 6. Koronaviruset setter en stopper for en rekke renn – men ett går som planlagt

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder