Magnus Carlsen heller mer og mer mot at russiske spillere ikke bør få delta i idrett.

Carlsen med endret syn på Russland-deltakelse: − Rarere og rarere

Magnus Carlsen vedgår at han ser annerledes på russiske utøveres deltakelse i sjakksporten enn da Ukraina-krigen startet.

Publisert:

Mandag innledet den norske sjakkstjernen årets første Champions Chess Tour-turnering med en overbevisende seier mot russeren Aleksej Sarana.

Etterpå fikk han spørsmål av TV 2 om hvordan han ser på russiske utøveres deltakelse i internasjonal idrett i lys av krigshandlingene i Ukraina.

– Jeg synes at for hver dag krigen går, føles det litt og litt rarere å spille mot russere, sa Carlsen.

– Sånn på starten var nok jeg en større tilhenger enn mange av at man måtte tenke seg godt om før man utestengte folk, spesielt med tanke på at man ikke vet hvilke langsiktige effekter det vil ha. Nå som det har gått lenger og lenger, er jeg kanskje mer og mer på at russere kanskje ikke burde spille. Men det er ikke jeg som bestemmer, fortsatte sjakkstjernen.

NRK-ekspert Torstein Bae sier at Carlsens budskap er i tråd med hans syn på saken.

– Det er vanskelig å akseptere at ukrainske stormestere er i felt og i skyttergraver og ikke kan konkurrere, mens russiske spillere kan kjempe om pengepremier og fortsette sine karrierer. Det er nok det perspektivet som har kommet inn for Magnus. Man kan si at det er urettferdig for russiske spillere som kanskje til og med tar avstand fra krigen, men hvis vi først og fremst tenker på solidaritet med Ukraina er det vanskelig å akseptere russisk deltakelse, sier Bae til VG.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har åpnet for at russiske og belarusiske utøvere kan få delta i neste års Paris-OL under særlige betingelser, deriblant at det må skje under nøytralt flagg.

Det har skapt ulike reaksjoner. Bae er blant de som har vært krystallklar på hva han mener om saken.

Bae poengterer at Carlsens uttalelser er i tråd med hva hans mangeårige trener og sekundant Peter Heine Nielsen tidligere har vært klar på. Samtidig tror han ikke at uttalelsene til Carlsen er såpass kraftige at de vil vekke veldig store reaksjoner.

– Sånn sett er det ingen dramatisk utvikling, men det er sikkert mange som mener at han tar feil og at det ikke er riktig å straffe russere. Det vil være skillelinjer der også, sier han.

– Hvordan er meningene i sjakkverdenen sammenlignet med her i Norge?

– Det er nok mer delte meninger siden sjakkverdenen inkluderer mange land som ikke har vårt utsyn på dette her. Det er mange som ikke deler vårt vestlige perspektiv på krigen og hvilke sanksjoner som bør følge på grunn av det.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no