DØD: Journalist og TV-kommentator Per Jorsett døde natt til onsdag. Foto: Gisle Oddstad

Per Jorsett er død 98 år gammel: – Hedersmannen

Per Jorsett er død. Den tidligere journalisten, skøyte -og friidretts-kommentatoren ble 98 år gammel. Slik minnes NRK- og skøyteprofilene Jorsett.

Det er NRK som meldte Per Jorsetts død først.

– Hedersmannen Per Jorsett. Ingen var som ham. Aldri et vondt ord, sier Arne Scheie. Den tidligere NRK-kommentatoren besøkte Jorsett bare for noen uker siden.

– Han var til de grader klar i hodet. Dette er veldig trist, men han fikk et veldig flott liv. Per Jorsett fortalte de gamle historiene helt til det siste. Som da han syklet fra Ringerike og inn til Ullevaal stadion som 9-åring i 1929 for å se landskamp. Det må ha vært 5–2 over Danmark, sier Scheie.

Jorsett har selv skrevet sin nekrolog publisert av statskanalen i dag.

Han huskes spesielt for sin kommentatorvirksomhet knyttet til skøyteløp. Han var sportens desiderte ekspert da folk flest var opptatt med å notere rundetider mens de satt samlet rundt radioapparatene og TV-en.

Per Jorsett (96): Skrev saker under falskt navn

– Per Jorsett har jeg kjent fra jeg var en liten gutt. Først via pappa som var gammel skøyteløper og senere skøytepresident, deretter som venn og NRK-nestor. Per hadde en allsidighet i idrettskunnskap som savnet sidestykke. Han var et levende idrettsleksikon, sier programleder og TV-personlighet Dag Erik Pedersen til VG.

– I 2000 var han i sitt 80. år min med-programleder under alle kveldssendingene fra OL i Sydney i vårt OL-studio på Marienlyst. Det var et eventyr å være med legenden Jorsett i studio. Leken som en guttunge, alltid med en befriende kommentar - og all hans erfaring og kunnskap gjorde det til et av mine flotteste studio-øyeblikk, tilføyer Dag Erik Pedersen.

GOD STEMNING: Per Jorsett (til høyre) og Arne Scheie lo godt med VG på besøk i forbindelse med 96-årsdagen i 2016. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Jeg har veldig mye å takke Per Jorsett for. Han var der da jeg kom inn i NRK 1971. Jorsett hadde jo jobb som bankmann, var frilanser, og hadde ansvaret for resultatene i helgene. Han var klar på det kunne være meningsytringer, men fakta skulle være riktig. Det satte preg på meg som journalist, forteller Scheie som de siste årene pleide å besøke Jorsett sammen med tidligere fotballpresident Per Omdal, Vålerenga-legenden Terje Hellerud og hans bror Jan Hellerud.

Ifølge NRK begynte Per Jorsett allerede som niåring – i 1929 – å samle skøyteresultater i en gul notatblokk. Da han senere kommenterte skøytekonkurranser sammen med Knut Bjørnsen (døde for 10 år siden), utmerket han seg med sin suverene evne til å formidle rundetider og løpernes skjemaer – og eventuelle avvik fra dem – lynhurtig.

les også

Per Jorsett (95) om Eriksens gull:  Norge skjønte ikke hvor stort det var

Per Jorsetts regneferdigheter var til å stole på.

Derfor ble han også benyttet flittig som ekspert av sportsavdelingene i forskjellige avisredaksjoner i flere mannsaldre. Han skrev for idrettsmagasinet Sportsmanden fra 1945. For 15 år siden ble han tildelt Idrettsgallaens hederspris, 12 år etter at han som 72-åring avsluttet samarbeidet med Bjørnsen i kommentatorbuen.

Han mottok Kongens fortjenstmedalje i gull etter å ha vært ansatt i Den Østenfjeldske Bykredittforening i 50 år.

– Han var den sikre, som en oppslagsbok – og han spilte på det og elsket den rollen, sier tidligere skøyteløper Rolf Falk-Larssen.

– Vi snakket mye når vi traff hverandre på vei inn og ut av stadioner. Utover i karrieren fikk vi jo mer og mer inntrykket av hva Jorsett og Bjørnsen gjorde for å motivere oss, gi ros, men også for utbredelsen av idretten. De var en viktig faktor for å holde det norske folk interessert i skøyter, sier Falk-Larssen som husker Per Jorsett som en journalist som alltid var godt forberedt og elsket jobben sin.

– Det merket vi når vi kom i nærheten.

PARHESTER: Per Jorsett og Knut Bjørnsen. Foto: Falch, Knut / SCAN-FOTO

- Knut Bjørnsen av de mest markante i NRK-historien

Geir Karlstad (55) vant blant annet OL-gull på 5000 meter i Albertville i 1992. Han forteller til VG at Per Jorsett uoppfordret overrakte ham en samling over alle hans prestasjoner fra han var 10 år gammel da han la opp som aktiv.

– Det syntes jeg var enestående, sier Geir Karlstad til VG.

Karlstad, som etter suksessen på 1980 (flere verdensrekorder) og 1990-tallet ble landslagstrener (1998–2002), sier videre at han under oppveksten lot seg fascinere av Per Jorsetts «ekstremt gode formidlingsevne». Han lot seg begeistre av måten Jorsett i spann med Knut Bjørnsen kommenterte og sekunderte skøyteløpene og løperne på.

– Den var lidenskapelig, sier Geir Karlstad.

– Jeg ble godt kjent med ham da jeg selv ble aktiv. Han var alltid hyggelig og positiv. Han ville alle vel, understreker Karlstad – som utbrøt «åh nei, det var jo trist» da VG meddelte ham nyheten om Per Jorsetts død onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder