GIR SEG: Stein Opsal når AFP-alder i september og syns det er et passende tidspunkt å gi seg som generalsekretær i Skiforbundet. Her i forbundets lokaler på Ullvaal for tre år siden. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Stein Opsal slutter som generalsekretær i skiforbundet

Stein Opsal (61) gir seg som generalsjef i Skiforbundet. Han har hatt mange krevende saker på bordet i løpet av syv år i jobben.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Opsal fyller 62 år i september.

- Det er perfekt å gi seg nå. Jeg har fått barnebarn. Det er lite fritid i denne jobben, sier Opsal til VG.

Selv om han når pensjonsalder neste måned, så har han ingen planer om å bli fulltids pensjonist.

– Jeg føler meg ung i sinn og skinn, men jeg har ingen konkrete planer, sier Opsal som står i jobben som generalsekretær ut september.

MYE MORO: Som generalsekretær er det en del av jobben å være tilstede på mesterskap, her er Stein Opsal i Falun under ski-VM i 2015. Skipresident Erik Røste (t.v.) og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Når bestemte du deg for å slutte?

– Det er en prosess som har vart i ett års tid. Jeg bestemte meg i fjor høst, og sa til familien at jeg gikk inn i det siste året i denne jobben. Men jeg ville ikke gi noen signaler til organisasjoner før skitinget, jeg ville ikke skape noen form for uro. Jeg orienterte i slutten juli, svarer Opsal.

Underskudd

Da Skiforbundet hadde forbundsting i juni, ble det klart at skiforbundet gikk 14,6 millioner kroner i underskudd i fjor. Han leder en organisasjon med 150 ansatte og 300 millioner kroner i omsetning.

– Jeg har vært veldig priviligert som har fått ha denne jobben. I 2010 ble 30 prosent av staben sagt opp, da automatinntekter forsvant. Vi måtte bygge stein på stein. Nå er organisasjonen bunnsolid på alle måter, sier Opsal til VG.

Opsal overtok etter Bård Amundsen som generalsekretær i 2011. Amundsen ga seg etter sterke uenigheter om den interne organiseringen.

Krevende saker

Oppsal har fått mange krevende saker på bordet:

** Petter Northug forlot landslaget våren 2013.

** Flere uenigheter med Northug om landslagskontrakter.

** Dopingsaken til Martin Johnsrud Sundby som førte til to måneders utestengelse.

** Dopingsaken til Therese Johaug som førte til 18 måneders utestengelse.

** Red Bull-bråket med Henrik Kristoffersen. Løperen krevde 15 millioner i erstatning fra skiforbundet. De møttes i retten.

** Både leder Trond Olsen og nestleder Gunnar Hvammen trakk seg fra alpinkomiteen i februar i fjor etter stor intern uro i komiteen.

Henrik Kristoffersen beskylder skiforbundet for løgnSundby om å være i CAS: – Du sitter der og føler at du har begått et drap

– Jeg er skrudd sammen sånn at liker utfordringer. Det har vært saker som har vært krevende for både personene og organisasjonen. Det er mange sterke personligheter her i grener og komiteer. Men jobben har vært spennende og har hatt krevende utfordringer, sier Opsal.

Johaug-saken var vond

Therese Johaug(30) er tilbake på landslaget etter dopingdommen.

– Saken til Therese gjorde ekstra inntrykk. Det var forferdelig for Therese. Jeg syns det hun har gjennomgått var urimelig i forhold til forseelse, svarer Opsal.

– Hvilket gull har gjort mest inntrykk på deg i løpet av disse årene?

– Jeg må si de uventede topprestasjonene. OL i Sør-Korea med Simen Hegstad Krüger og Ragnhild Haga, med hvert sitt uventede gull, gjorde spesielt inntrykk. Og Marit (Bjørgen) er Marit. At hun slo tilbake på 30 kilometer i OL, det ble en fantatisk og verdig avslutning for utrolig utøver, svarer Opsal.

Selv om det er mye fokus på toppidrett, brenner Opsal for folkehelsen.

– Vi bygger så mange anlegg, det er hoppanlegg og rulleski - da snakker vi folkehelse, det er virkelig meningsfylt. Det er bredde og rekruttering som er det aller morsomste, sier Opsal.

Han vil ikke spekulere i hvem som overtar etter ham.

– Men om skistyret ber om mitt råd, så skal de få det, sier Opsal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder