KRITISK: Ann-Christin Tangen sliter med å forstå at det først er i 2018 at turntrener Linda Gundersen ble ekskludert fra idretten. For 20 år siden varslet Tangen mot turntreneren. Foto: PRIVAT

NM-vinner om ekskludert turntrener: – Har trøblet psykisk etter karrieren

Tidligere norgesmester i turn, Ann-Christin Tangen, varslet om den ekskluderte treneren Linda Gundersen allerede i 1998. Hun er rystet over hvor lang tid det tok før Gundersen ble dømt.

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg hadde et forvrengt bilde av meg selv. På det verste spiste folk fuglefrø. Jeg er rystet over at noe ikke ble gjort den gangen, sier Tangen til VG.

Gundersen, som nå er sykemeldt fra stillingen som daglig leder i Holmen Tropp og Turn, ble sist uke ekskludert fra medlemskap i norske idrettslag etter å ha utsatt barn for mobbing og trakassering i lang tid.

Gjennom sin advokat John Christian Elden sier Gundersen at «treningskulturen er en annen i 2018 enn den var på 80-90 tallet da konkurranseinstinktet sto i fokus». Hele tilsvaret fra Gundersens advokat kan du lese nederst i artikkelen.

les også

Varsler om ekskludert turntrener: – Bekymret for barn

Ann-Christin Tangen var en av 34 kilder i Aftenposten 5. november 1998. De fleste var anonyme, men Tangen var blant de fem som kom med anklager åpent. Dagen i forveien hadde hun vært med å sende brev til Norges Gymnastikk- og Turnforbund med anklager om Gundersens oppførsel.

Høsten 1998 fulgte det flere artikler om hvordan Gundersen opptrådte.

– Jeg ble dypt sjokkert da jeg leste artikkelen i VG. Jeg har vært en av de svake som har trøblet psykisk etter karrieren. Selvbildet har blitt dårlig, og jeg vil aldri bli fornøyd med meg selv. Det sitter igjen, sier Tangen, som nå er 45 år.

Hun ble norgesmester i turn som 16-åring. Året etter la hun opp. Tangen brukte en annen trener i Oslo og Kolbotn Turnklubb, men på landslaget hadde hun med Gundersen å gjøre.

– Linda var litt hjelpetrener på landslaget. Det var der jeg fikk erfare hvordan hun holdt på. Kommentarene satt alltid løst. Hun kalte utøvere fleskeberg og man kunne få dask på rumpa ellers så kløp hun for å gi signaler. «Gud, så slapp du er i fisken. Hva har du tenkt til å gjøre med dette», kunne hun si, sier Tangen.

les også

OL-legen har fått ny dom for overgrep

45-åringen har ikke latt sine to barn begynne med turn på grunn av hva hun opplevde.

På teppet flere ganger

AFTENPOSTEN 5. NOVEMBER 1998: Ann-Christin Tangen, da Alfsen, og André Back kommer med anklager mot turntrener. Foto: Ann-Christin Tangen

– Det har vært noe de fleste har visst om i 40 år, men det er en liten idrett og folk har vært redd for å skade miljøet, hevder Tangen.

Hun mener daværende generalsekretær Tove Paule dysset ned saken.

Paule var generalsekretær mellom 1994 og 2002.

– Jeg hadde mange møter og mange som har anklaget henne. Hun var inne på teppet flere ganger. Vi prøvde å gjøre noe med det, men det var vanskelig å få det gjennom. Det var ikke mange nok som sto fram og tok saken videre, mener Paule, som senere ble idrettspresident mellom 2007–2011.

EKSKLUDERT FRA MEDLEMSKAP: Turntrener Linda Gundersen. Foto: Privat

– Det er mange som har prøvd å få Linda bort fra idretten, men det har ikke vært enkelt. Det var nok ikke mange nok som sto fram og tok saken videre. Det hadde nok vært lettere i dag. Det er ikke bra at hun fikk holde på i så mange år, forteller hun videre.

Flink trener

Paule opplyser at Gundersen ble utestengt som dommer og leder av teknisk komité på 90-tallet.

– Men hun hadde en egen evne til å komme tilbake. Hun hadde også sine forsvarere. Mange var fornøyd med henne, og det var flere som forlot sine klubber for å få henne som trener, sier Paule.

les også

Krisemøter om ekskludert idrettsleder

Det støtter også Ann-Christin Tangen.

– Gundersen har høye ambisjoner og er en dyktig trener. Hun kan være morsom og fortelle deg at hun kan gjøre deg til den beste. Hun er en ildsjel i idretten, sier Tangen.

Linda Gundersen tilhørte Asker Turnklubb da varslene i 1998 kom. Styret i klubben valgte den gang ikke å stoppe trenerkontrakten.

– Mange av anklagene vi hørte kom fra andre klubber. Vi var usikre på hva som var sladder og hva som var sant. Vi samlet alle foreldre og utøvere til et møte hvor vi gjorde klart at alt Linda fikk høre ville bli anonymisert. På bakgrunn av det som kom fram der, valgte vi ikke å avslutte trenerkontrakten. Vi trodde også hun ville lære av hardkjøret i media. Hun lovet også dette selv og sa hun skulle slutte med kroppsfokus. I tillegg ble hun fulgt opp med diverse tiltak. Tiden var også annerledes den gang, forteller Ellinor Allergoth, daværende leder av Asker Turnklubb.

Ville blitt spart

I 2003 valgte klubben ikke å fornye Gundersens utløpende trenerkontrakt. Det endte opp med at Gundersen stiftet ny klubb, hvor hun nå er daglig leder.

– Den gang var det ingen som ba oss gå til noe domsutvalg, men sett i ettertid ville klubben og medlemmer blitt spart for mye om vi avsluttet trenerkontrakten. Men da vi gjorde det i 2006, så tok hun med seg omtrent alle turnerne og stiftet Holmen Tropp og Turn, sier Allergoth.

les også

Trener ekskludert fra norsk idrett etter mobbing av barn

– Gundersen var en dyktig teknisk trener og et arbeidsjern som fikk andre oppgaver i foreningen unna, legger hun til.

Paule, Allergoth og Tangen mener alle at Gundersen ikke bør fortsette i stillingen som daglig leder i Holmen Tropp og Turn.

Gundersens advokat John Christian Elden har gitt denne kommentaren til uttalelsene i denne artikkelen:

– Treningskulturen er en annen i 2018 enn den var på 80-90 tallet da konkurranseinstinktet sto i fokus, og hun selv ble trent i toppklasse. Hun har fått støtte fra styre og foreldre, også da hun forlot Asker og var med på å stifte Holmen.

– Senest i fjor hadde styret i foreningen en aktiv kamp for hennes ledelse mot Turnforbundet sentralt. Hun bestrider en del av anklagene som er fremsatt i en fraksjonskamp mellom ulike foreldre, og vi vurderer å anke uttalelsen som er avsagt uten mulighet til å imøtegå skriftlige anklager.

Holmen Tropp og Turns advokat Erik Flågan er uenig med Elden:

– Klubbens tidligere styre reagerte i 2015/2016 på forbundets saksbehandling forut for anmeldelsen av Gundersen. Norges Idrettsforbunds Appellutvalg konkluderte i mai 2017 med at det ikke forelå saksbehandlingsfeil. Klubbens nåværende styre har ikke vært delaktig i det advokat Elden upresist beskriver som «kamp for Gundersens ledelse mot turnforbundet sentralt i fjor». Klubbens styre konstaterer avgjørelsen mot Gundersen og ser alvorlig på saken. Styret har vært samlet de siste dager for ivaretagelse av klubbens interesser, sier Flågan.

Øystein Leren, generalsekretær i Norges Gymnastikk- og Turnforbund, tilbakeviser Eldens uttalelse.

– Konkret så går uttalelsen denne gangen på at treningskulturen er en annen i år enn hva den var på 80-90-tallet. Det er helt feil, og helt uten rot i virkeligheten. Vi har en vedtatt satsing mot OL innen alle våre OL-grener, og det trenes mellom 25-30 timer i uken hele året. Men, forskjellen er at vi nå ivaretar utøvernes mentale og fysiske helse samtidig med at vi satser mot høye idrettslige målsettinger, sier Leren og legger til:

– Den saken som advokat Elden henviser til var anlagt fra daværende styre i Holmen Tropp og Turn med grunnlag i feil saksbehandling, en sak som Appellutvalget har konkludert på i favør av forbundet. Den saken preger ikke forholdet mellom nåværende styre i Holmen Tropp og Turn og NGTF, selv om Elden gir inntrykk av det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder