TAKLER IDRETTSSTJERNENE: President Donald Trump mener NFL-sjefer bør sparke spillere som kneler under nasjonalsangen, og vil ikke ha en av de største NBA-stjernene på besøk i Det hvite hus. Foto: Marvin Gentry Reuters

Idrettsstjerner i strupen på Trump: – En ære å dra til Det hvite hus før du kom dit

I løpet av 24 timer hisset Donald Trump på seg både NFL og NBA.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Lørdag tirret USA-president Donald Trump på seg et bredt spekter av amerikanske idrettsstjerner og den amerikanske fotball-ligaen (NFL), etter en tale i Alabama.

Der fyrte han løs mot NFL-spillere som ikke vil stå under nasjonalsangen, og oppfordret NFL-eiere til å sparke spillere og tilskuere til å forlate kamper.

UTESTENGT: NBA-stjernen Stephen Curry er ikke ønsket i Det hvite hus, og ønsker selv ikke å dra dit. Foto: Ezra Shaw AFP

– Ville dere ikke ha elsket det hvis NFL-eierne hadde sparket spillere som velger å vise respektløs oppførsel mot flagget vårt? Den (eieren) som tør å gjøre det, den vil bli landets mest populære person, sa Trump ifølge NTB.

Bakgrunnen er nå klubbløse Colin Kaepernick (29), som midt i presidentkampen i 2016 nektet å reise seg da nasjonalsangen ble spilt før en kamp, men isteden knelet. Aksjonen var ment å rette fokus mot ulikhetene Kaepernick mener er i USA.

Et døgn senere ertet han på seg basketstjernene i NBA, da han ikke lenger ønsket Stephen Curry (29) og mesterlaget Golden State Warriors på besøk i Det hvite hus.

Husker du? Den norske golfstjernen Suzann «Tutta» Pettersen har tidligere støttet Trump

Trakk invitasjon til det hvite hus

Tradisjonen tro inviteres NBA-vinnerne til persidentens hjem etter sesongen, noe ingen tidligere har sagt nei til, men fredag sa stjernespilleren Curry at han han ikke hadde planer om å dra så lenge Trump er president.

– Jeg tror ikke at det å ikke dra til Det hvite hus på mirakuløst vis vil gjøre alt bedre, men dette er min mulighet til å si fra, utdypet han ifølge USA Today.

Det falt ikke i god jord hos Trump, som lørdag tok til Twitter for å si hva han syntes om Curry.

– Å dra til Det hvite hus regnes som en stor ære for et mesterlag. Stephen Curry nøler, derfor trekker jeg invitasjonen, skrev presidenten.

Så du? Trump: – Vi skal ta oss av de slemme

Det tok ikke lang tid før en av basketsportens største stjerner, Cleveland Cavaliers' LeBron James (32), meldte seg på.

– Curry har allerede sagt at han ikke drar, så derfor kan du ikke trekke invitasjonen. Å dra til Det hvite hus var en stor ære til du kom på banen, skrev han på Twitter.

James har lenge vært svært kritisk til Trump som president, og etter volden i Charlottesville sa han at «Trump fikk vold tilbake på moten», ifølge USA Today.

UT MOT TRUMP: Cleveland Cavaliers' LeBron James er er av basketsportens største stjerner, og har vunnet NBA tre ganger. Foto: Bullit Marquez AP

James har fått følge av stjerner som Kobe Bryant (39) i å rette tungt skyts mot Trump.

– En president hvis navn alene splitter og skaper sinne, hvis ord inspirerer til uenighet og hat, kan absolutt ikke «make Amerika Great Again», skrev Bryant på Twitter.

Skarpe reaksjoner

Trumps Alabama-tale og lørdagens ikke-invitasjon av Curry har skapt reaksjoner fra et bredt felt av amerikanske idrettspersonligheter.

NFL-sjef Roger Goodell var tidlig ute og gikk Trump i rette.

– Splittende kommentarer som dette viser en manglende respekt for NFL, uttalte han.

“Stick to sports boy... Sit down and do what your told. Say or do something we don’t like and your fired” Well I hate to break it to ya...

Les også: Brende om Trump: – Ordbruken gjør ikke situasjonen enklere

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder