FORNØYD: Magnus Carlsen smiler etter å ha trukket svart i første parti i dagens VM-match i sjakk. Til høyre utfordreren Viswanathan Anand, som var verdensmester inntil Carlsens seier i India for ett år siden.
FORNØYD: Magnus Carlsen smiler etter å ha trukket svart i første parti i dagens VM-match i sjakk. Til høyre utfordreren Viswanathan Anand, som var verdensmester inntil Carlsens seier i India for ett år siden. Foto:,

Norsk Regnesentral: Så stor sjanse er det for at Carlsen forsvarer tittelen

SPORT

SOTSJI (VG) Norsk Regnesentral har funnet ut at Magnus Carlsen (23) har bare 31,5 prosent sjanse til å forsvare VM-tittelen i sjakk - hvis han skulle tape mot Viswanathan Anand (44) i dag.

Publisert:

De tar utgangspunktet i at det er 50/50 på forhånd, og har regnet ut at det er 19,5 prosent sjanse for at det står uavgjort 6-6 etter 12 partier, og at duellantene i så fall må ut i et tie-break.

Sjakkstudio: Følg åpningspartiet her!

- Carlsen har både høyere rating og vant sist, men VM er VM. For å være på den forsiktige siden antar vi derfor at spillerne i utgangspunktet er like gode, forteller sjefsforsker Anders Løland ved Norsk Regnesentral til VG.

Hvis Anand - med hvite brikker - skulle vinne det første partiet, er tallene disse:

Sjansen for Carlsen-seier i matchen synker da til 31,5 prosent, og Anand har altså 68,5 prosent sjanse til å gjenerobre VM-tittelen. Tie-break-muligheten øker til 18 prosent.

VG+ MED SJAKKSPESIAL:Her kan du lese den.

Remis er det mest sannsynlige resultatet i åpningspartiet. Blir det det, tror Norsk Regnesentral at Carlsens sjanse til å vinne har økt til 50,7 prosent, mens det er 20,3 prosent sannsynlighet for tie-break.

Grunnen til at Carlsens muligheter øker ved remis, er at han da har fordelen av et ekstra parti med hvite brikker resten av matchen. Carlsen spiller med hvitt i parti nummer 2, 4, 6, 7, 9 og 11.

Hvis Carlsen derimot skulle overraske og vinne med svarte brikker mot Anand lørdag, øker hans muligheter til å beholde VM-tittelen til hele 69,7 prosent. En Carlsen-triumf i åpningspartiet vil altså kunne ødelegge interessen for matchen.

Sjefsforsker Løland forteller at de forutsetter følgende:

o 65 prosent sannsynlighet for remis i hvert av partiene.

o Denne sannsynligheten er beregnet som et gjennomsnitt av de 57 ordinære kampene som er spilt i de fem VM-kampene med to spillere som ble arrangert fra 2006 til 2013.

o Hvis det ikke blir remis, antar Norsk Regnesentral at hvit vinner med 55 prosents sannsynlighet.

o Hvis det står 6-6 etter tolv oppgjør, antar de at sjansene til de to spillerne er 50/50 i tiebreak.

Betting-selskapene forutsetter definitivt ikke 50-50 på forhånd. De ser Carlsen som klar favoritt. Tidligere i uken kunne du få igjen 3,25 til 3,50 ganger pengene om Anand skulle vinne, mens Carlsen-seier bare ga fra 1,25 til 1,28.

Eksperter mener at rating-forskjellen mellom Carlsen og Anand teoretisk skulle bety at Carlsen tar drøyt 0,6 poeng pr. parti (gitt ett poeng for seier og et halvt for remis).

Statistikken taler for Magnus Carlsen. Han har ikke tapt for Viswanathan Anand i klassisk sjakk siden desember 2010. Siden det har de spilt 22 partier med vanlig sjakk uten at inderen har vunnet en eneste gang. Carlsen har vunnet fem ganger i løpet av de samme partiene - tre av disse seirene kom under VM-oppgjøret i Chennai for ett år siden.

- Seier i de fem siste partiene som er avgjort, er jeg fornøyd med, sier Carlsen til VG.

Han er ganske klar på at han har det psykologiske overtaket over Anand på forhånd.

Hvis vi tar med alle partier som de to har spilt i historien (inkludert lyn- og hurtigsjakk), kommer vi til 70, og Anand er hårfint bedre enn Carlsen totalt sett - ikke så overraskende etter som inderen vant en god del over nordmannen da Carlsen var ung. Anand ble stormester i sjakk to år før nordmannen ble født.

Vinneren får omtrent fem mill. kroner og taperen drøyt tre mill.

Her kan du lese mer om