CARLSEN-SEIER: En lettere fortvilet Garry Kasparov og en bredt smilende Magnus Carlsen var resultatet etter mandagens match i New York. Foto:PONTUS HÖÖK,

Carlsen slo Kasparov med Wall Street-hjelp

Kommer hjem til Norge for VM-oppladning

NEW YORK (VG) På Magnus Carlsens (23) siste kveld i USA, møttes han og Garry Kasparov (51) til match. Med hjelp fra en hedgefond-direktør ble det norsk seier.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den uformelle hurtigmatchen mellom de to sjakkstjernene fant sted på et hotell i New York mandag kveld.

På sitt lag hadde Carlsen med seg administerende direktør i hedgefond-selskapet Seneca Capital, Douglas Hirsch, mens Kasparov hadde Greg Braylovskiy fra investeringsforetaket Strategic Value Partners.

Uformelt eller ikke; reglene var klare: Ikke lov til å snakke med hverandre underveis, og ekspert og amatør hadde annenhvert trekk.

LES OGSÅ:Her gjør sjakkstjernene det igjen

Misfornøyd Kasparov

Etter en intens og høylytt innspurt måtte den russiske sjakklegenden se seg slått av Magnus Carlsen og Douglas Hirsch.

– Vi spilte ikke sjakk, for det var to andre spillere. Men det var veldig morsomt. Jeg slo ham i St. Louis for noen dager siden, men dette er ikke sjakk, sa en tydelig skuffet Kasparov etter matchen.

VINNER-TEAMET: Magnus Carlsen hadde med seg administerende direktør i et hedgefond-selskap, Douglas Hirsch (i beige jakke) med seg på sitt lag. Foto:Pontus Höök,Pontus Höök

Carlsen var imidletid mer fornøyd.

– Det ble litt mer temperatur enn man skulle tro, men det var fint det. Det ble lite tid og veldig interessant sluttspill som vi satt og analyserte etterpå, sier verdensmesteren.

– Kasparov mener at det ikke var sjakk?

– Nei, det blir ikke en duell mellom oss to, da. Det blir jo vanskelig når man ikke kan bestemme annenhvert trekk, men om det var sjakk eller hva det var, så ble det både intenst og interessant.

LES OGSÅ:Carlsen sa ja til VM-kamp i siste liten.

– Surrealistisk

Hedgefond-direktøren Douglas Hirch var imidlertid i skyene etter matchen, som ble arrangert av to av Carlsens sponsorer - Nordic Semiconductor og Arctic Securites.

– Det var veldig morsomt, men surrealistisk. Han var den ideelle partner fordi han var tålmodig og jeg følte en viss komfort fordi jeg ikke var redd for at han skulle irettesette meg, sier Hirch til VG.

Carlsen var fornøyd med sin lagpartner, og applauderte flere av trekkene hans.

– Han gjorde en kjempebra jobb. Han har ikke spilt sjakk lenge, men er en smart type, sier nordmannen.

– Han skrek mye til meg

Kasparovs partner Greg Braylovskiy måtte imidlertid tåle vifting med hendene og høylytt sukking på flere av trekkene han gjorde.

– Det var veldig intenst å spille med Garry. Han skrek mye til meg og var ikke fornøyd med flesteparten av trekkene mine, men han er en fin fyr. Jeg tror vi ble skuls da han gjorde en feil på slutten ser, sier en smilende Braylovskiy.

TAPTE: Det gikk ikke like bra for tidligere verdensmester Garry Kasparov (i lysegrå jakke). Han spilte sammen med Greg Braylovskiy (med hånden foran munnen). Foto:Pontus Höök,

Magnus Carlsen har vært i USA i tre uker, først og fremst for å spille Sinquefield Cup i St. Louis, hvor han havnet på andreplass. Etter at turneringen var ferdigspilt dro han og manager Espen Agdestein til California, blant annet for å møte Facebook-gründer Mark Zuckerberg i Silicon Valley.

New York er siste stopp på reisen, før Carlsen og Agdestein setter seg på flyet hjem til Norge tirsdag.

Oppladning til VM

Mens han var i St. Louis, bestemte den regjerende verdensmesteren for å stille i VM-matchen mot Vishy Anand i Russland etter å ha bedt om lengre betenkningstid.

– Hvordan blir det å komme hjem nå?

– Det blir veldig deilig. Jeg gleder meg stort til å komme hjem. Det har vært mye spennende ting som har skjedd, men alltid greit å komme hjem etter en så lang tur, svarer Carlsen.

– Hva skal du gjøre når du kommer hjem?
– Det vet jeg ikke. Sove av meg jetlaggen og så får vi se.

– Men det er ikke lenge til VM-matchen. Hvordan skal du lade opp?

– Kontrakten ble signert for en uke siden, og siden det har det gått slag i slag. Det er en av de tingene jeg må begynne å tenke på nå, sier Carlsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder