FOR NÆRE? Eksperter mener det er viktig at Håvard Bøkko (t.h.) og Sondre Skarli (i midten) skiller rollene klart hvis Skarli blir landslagssjef. De to er gode kompiser. Til venstre Sverre Lunde Pedersen. Bildet er tatt under trening i Vikingskipet på Hamar i fjor. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

Frykter at Bøkko er for nær kompis med ny landslagstrener

Skøyteeksperter frykter at den nye landslagssjefen Sondre Skarli (28) har et for nært kompisforhold til Håvard Bøkko (27).

  • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over seks år gammel

I forrige uke ble det klart at Skarli overtar som skøytesjef etter Jarle Pedersen.

- Utfordringen for Sondre er at han blir tøff nok og sjef nok, sier Mikael Flygind Larsen, som var TV2 ekspertkommentator under OL.

- Han er jevnaldrende med Håvard, og de er kompiser. De må klare å skille rollene.

NY SJEF: Alt tyder på at Sondre Skarli bli ny landslagssjef i hurtigløp. Her er han avbildet under vinterens OL i Sotsji. Foto: JON EEG, NTB SCANPIX

NRKs ekspertkommentator Even Wetten er enig:

- De må ha en toppidrettsrelasjon. De kan ikke være gode venner.

- Min gamle trener Frode Rønning, som jeg fikk en tett relasjon til, sa en gang: «Det er viktig å huske på at vi ikke er kamerater, vi er kolleger».

Den tidligere verdensmesteren på 1000 meter mener at Skarli-Bøkko-relasjonen belyser denne problemstillingen.

- Det er vanskelig å ta tøffe valg og utfordre hverandre hvis de er kompiser, sier Even Wetten.

Både Wetten og Flygind Larsen mener at Skarli likevel har en styrke i at han trolig er godt likt blant løperne.

- Løperne har tillit til Sondre. Det er en type som er godt likt og respektert. Han kan få dem til å dra i samme retning, sier Mikael Flygind Larsen.

- Men samtidig må Skarli tørre å bli upopulær og ta tøffe avgjørelser som landslagssjef.

«Læregutt»

TV2-eksperten mener at Sondre Skarli ideelt sett burde ha vært «læregutt» under Gerard Kemkers noen sesonger.

- Det er ingen som legger skjul på at Kemkers var førstevalget. Men når det ikke var mulig, tror jeg det er en god løsning med Skarli, sier Mikael Flygind Larsen.

Even Wetten ser det som et pluss at Sondre Skarli hele tiden har signalisert at han vil bli trener på toppnivå:

- Han har lenge hatt trenerambisjoner og har tatt den utdanning som trengs. Minuset er at han ikke har gått så fort på skøyter selv. Han hadde en kort karriere.

- Lang vei fra Kemkers

- En annen «risiko» er alderen. Skøyteforbundet ansetter ikke en godt skolert leder hvis det blir Skarli. For å si det sånn: det er en lang vei fra førstevalget Kemkers til Sondre Skarli.

Generalsekretær Halvor Lauvstad i Norges Skøyteforbund bekreftet i går overfor VG at de har «gode samtaler» med Sondre Skarli, men at en kontrakt foreløpig ikke er klar.

Håvard Bøkko uttrykte på TV2 i går at han er positiv til Skarli:

- Jeg tror det blir bra. Slik som det til slutt ble med at Olympiatoppen og etter hvert forbundet ønsker å bygge opp et norsk trenerteam, så var han egentlig den eneste norske kandidaten, så det går det ikke an å komme utenom.

Selv kommenterer Skarli saken slik:

- Dette er toppidrett, og da må vi være profesjonelle. Jeg tror vi skal løse dette på en bra måte. Håvard og jeg kjenner hverandre godt, og vi klarer også å si klart ifra til hverandre. Jeg tror også det kan være en fordel at jeg kjenner Håvard så bra, sier han.

Etter det VG forstår har det vært en maktkamp mellom skøyteforbundet og Olympiatoppen, som har vært klare på at det er den norske landslagsmodellen som gjelder. Olympiatoppen skal heller ikke ha likt at Jarle Pedersen fikk fyken.

Skøyteforbundet leter også etter ny sportssjef ettersom Øystein Haugen har sagt opp.

Les også

Mer om

  1. Skøyter

Flere artikler

  1. Skarli blir ny landslagssjef i skøyter

  2. Norge tok VM-sølv på lagtempo

  3. Skøytesjefen: - Ikke sær og vanskelig

  4. Her er landslagssjefen som IKKE tar ut landslaget

  5. Skøytepresidenten gir Kemkers mer tid

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder