Pappa Northug mener landslagsprat nå er feil fokus

Alsgaard tror ikke formsvikt handler om privatlaget

NORTHUG OG TRENEREN: Petter Northug og treneren Eirik Myhr Nossum da Northug kjørte sin siste hardøkt før OL-løpene startet. Han tålte trolig ikke det som var en gammel suksessoppskrift inn mot årets OL. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

Ny krangel mellom Team Northug og landslaget

SOTSJI (VG) Landslagsledelsen frir til Petter Northug (28) om en retur - men teamet til det formsvake langrennesset er lite imponert over timingen.

 • Nils Mangelrød
 • Øyvind Brenne
 • Jon Martin Henriksen

Artikkelen er over seks år gammel

OL har vært en fiasko til nå og i går ble Northug også vraket til 15-kilometeren. Og svenske medier har de første dagene godtet seg med Northugs nedtur.

VG vet at flere i miljøet rundt Northug har vært bekymret for 28-åringens trening de siste årene. Landslagssjef Vidar Løfshus har vært urolig for den utviklingen etter VM i Oslo for tre år siden, og sa til VG senest i går at en retur på landslaget hadde vært ønskelig for skistjernen som vraket forbundets opplegg foran årets sesong.

- Han kommer til å bli tatt ut på landslaget i år. Vi kommer til å ta en prat med han. Akkurat nå har vi ikke noen spesiell strategi for å få ham tilbake. Det er klart jeg kommer til å bruke tunge argumenter for at det er den beste plassen å utvikle seg, sier Løfshus til VG i Sotsji.

- Påstander

Til Dagbladet bruker han begrepet «mitt høyeste ønske» om landslagsretur for Northug, og svarer at man aldri kan vite om OL-formen kunne blitt bedre for Northug uten oppkjøring i privat regi.

- Løfshus kommer med påstander hele veien, som jeg personlig mener er veldig dårlig timet. For oss er utøveren i sentrum, og vi forsøker å skape ro rundt idretten, og ikke kaste oss ut i debatt under et mesterskap, sier John Northug til Dagbladet og får støtte av Northugs manager, Are Sørum Langås til samme avis:

VGs EKSPERT: Thomas Alsgaard. Foto: Krister Sørbø, VG

- Og det er håpløs timing, og det er håpløst av Løfshus å bringe det på banen midt under et mesterskapet.

Det var 22. mai at Northug brøt ut av landslaget for å satse på privatlag finansiert av Coop. Under åpningsrennet på Beitostølen fortalte VG at Northug-leiren ble kragtig provosert over skiforbundets holdning etter at Mosvika-mannen hadde signert avtalen som sikret ham mulighet til å gå verdenscup.

- At Petter valgte å stå utenfor kan man mene mye om. Som situasjonen var, tror jeg det var et greit valg. Det var bra for dem som ble igjen på landslaget som fikk synlighet og rom. Det var bra for Petter som fikk det som han ville. Han ble syk og det kan ha vært andre ting som gjør at formen ikke er der, men forutsetningen var absolutt til stede for ham å lykkes i OL, sier VGs ekspert Thomas Alsgaard.

- Vet hva som skal til

Løfshus var med på å vrake Northug fra fredagens 15-kilometer. I går var han bortom Northugs hotellrom flere ganger i løpet av dagen, men hadde ikke fått noen reaksjon når han har banket på døren.

Alsgaard mener Northug burde ha fått gå fredagens renn.

- Han er tydelig ikke i form, men samtidig er han egentlig kvalifisert for 15-kilometeren. Det er ikke sikkert at det ville vært dumt med en gjennomkjøring heller. At mange sier han mangler grunnlag og mye trening, er bare tull. Det tar ikke så mye tid å bygge seg opp igjen og OL-programmet er ikke så tett. Det kunne ha vært lurt også for å få en ny test inn mot stafetten, sier Alsgaard i VGTVs studio.

Northug var skuffet over at han ikke fikk gå 15-kilometeren, men skal samtidig være vel så skuffet over at det ikke fungerer i Sotsji.

Løfshus sier håper han ikke allerede har sett det beste av Northug og mener trønderen har alt som skal til for å komme tilbake.

- Jeg tror det dreier seg om kontinuitet og å leve som en 24-timers utøver. Jeg tror ikke det er noe vanskeligere enn det. Petter vet hva som skal til. De siste årene har han nok vært for mye av og på. Det tåler han ikke så mye av og det blir tungt å komme i gang igjen, sier Løfshus til VG over en kaffe ved utøverlandsbyen.

Neste år er Ski-VM i Falun gulroten. Men for at «svenskehateren» Northug skal reise seg til å bli en domirende løper neste år, så må han ta tak og trene jevnere.

- Vi må legge en ny plan for Falun. Vi skal ikke finne opp kruttet på nytt. Det handler om å få trent jevnt. Han var godt i gang med å trene jevnere enn det han har gjort noen sesonger før, sier Nossum til VG om årets forberedelser som ble sabotert av virus i flere måneder.

KOMMENTAR: Northug fortjener ikke pisken

Tålte ikke gammelt opplegg

Petter Northug har kjørt en gammelt opplegg inn mot OL, som har gitt suksess i tidligere mesterskap. Men denne gangen tålte han det trolig ikke, selv om trener Erik Myhr Nossum Nossum tror det kommer til å løsne i løpet av OL.

TESTER SKI OG LØYPER: Landslagssjef Vidar Løfshus (t.v) har vært usikker på Petter Northugs trening i flere år. Northugs trener Eirik Myhr Nossum (t.h) og skitester Bernhard Rønning gjør seg klar til å teste ski. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG


Vidar Løfshus tror treningen til Northug har vært så ujevn de siste årene at det går utover resultatene over tid.

- Det begynner å skrante litt med tanke på å være stabil. Men jeg tror det ekstreme fysiske talentet han har så skal han alltid klare å få til noen topper her og der. Men det blir mindre troverdig for folk rundt ham som skal ta han med på lag hvis han ikke får gode treningsmengder, sier Løfshus som mener Northug i hans hode fortsatt egentlig er verdens beste skiløper når han er på topp.

PS! Følg all dramatikken i OL direkte her i dag!

Les også

 1. Gull-Maiken inn i eksklusivt selskap

  Sotsji (VG) Bente Skari. Marit Bjørgen. Maiken Caspersen Falla. De eneste tre norske kvinnene med individuelle OL-gull i…
 2. Skøyteverdensmester så seg i speilet - legger opp

  Sør-Koreas skøyteveteran Lee Kyou-hyuk (35) fortalte onsdag at han legger opp. Han mener han er blitt for gammel.
 3. Bjørndalen kaller svenske-hets av Northug usportslig

  SOTSJI (VG) Ole Einar Bjørndalen (40) tror Petter Northug (28) bare lar seg trigge av all hetsen fra svensk presse.
 4. Ekspertene om Bronse-Krog: - Treg, lang og tøff

  SOTSJI (VG) OL-bronsen til Magnus Krog (26) er egentlig et naturstridig resultat. Det mener de som jobber tett på ham.
 5. Følelsene tok Ola Vigen Hattestad på pallen

  Sotsji (VG) Ola Vigen Hattestad (31) slet med å kontrollere følelsene da han i kveld fikk gullmedaljen i Sotsji.
 6. Svindal om utforskuffelsen: - Den var seig å svelge

  SOTSJI (VG) Aksel Lund Svindal (31) innrømmer at det ikke var lett å riste av seg at OL-gullet i utfor glapp i helgen.
 7. Russerne vraker stjernene på 15-kilometeren

  SOTSJI (VG) Russernes langrennssjef Jelena Välbe har vraket sine to antatt beste menn på fredagens 15 kilometer klassisk.
 8. IOC-president Thomas Bach (60) kaster seg inn sørgebåndsaken: - Ikke riktig å vise sorg under konkurransen

  SOTSJI/OSLO (VG) President Thomas Bach gjentar IOCs standpunkt etter at de norske langrennsjentene gikk med sørgebånd…

Mer om

 1. OL
 2. Petter Northug
 3. Langrenn

Flere artikler

 1. Northugs trener vurderer å slutte

 2. Northugs kamerat om deltakelsen på NM-sprinten fredag: - Kjenner jeg Petter rett, så er han forbannet

 3. Northugs trener: - Han er skuffet over uttaket

 4. Tror Northug har kjørt kroppen for tøft før OL

 5. Tror Northug ødela OL-formen på landslagssamling

Fra andre aviser

 1. Eks-treneren: – Det har aldri vært så dramatisk for Northug

  Aftenposten
 2. Slik opplevde han bruddet med Petter Northug

  Aftenposten
 3. Tidligere Northug-trener blir ny landslagstrener

  Aftenposten
 4. Derfor ble han ny sjef for langrennsgutta

  Aftenposten
 5. I flere år har Northug kranglet med Løfshus. Her er grunnene til at forholdet er ødelagt.

  Aftenposten
 6. Ekspertene om den nye landslagstreneren: - Gjør det lettere for Northug

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no