KLATREEKSPERT: Therese Johaug knekte gulldrømmen til Charlotte Kalla opp Mördarbacken, og kunne hengt med mange av de beste herrene opp den fryktede bakken da rennet ble avgjort. Foto:Helge Mikalsen,VG

Derfor blir Johaug VM-dronning: Johaug like rask som Northug opp Mördarbacken

Torgny Mogren mener Mördarbacken gjør Johaug til VM-dronning

Hadde hengt med herrefeltet opp Mördarbacken under gullrennet

Therese Johaug (26) holdt samme tempo som Petter Northug (29) opp Mördarbacken da gullkampen ble avgjort. Nå mener den svenske legende Torgny Mogren at det gjør Johaug til VM-dronning i Falun.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Før mesterskapet trodde jeg Marit Bjørgen kom til å bli VM-dronningen, men etter å ha sett farten til Johaug kommer hun til å bli dronningen, sier den svenske skilegenden Torgny Mogren, som er i Falun som ekspert for svensk radio.

Og den viktigste grunnen til den spådommen er Mördarbacken og den farten hun holdt opp der sammenlignet med herrene sist helg, da hun avgjorde gullkampen med et rått rykk.

Les også: Johaug slet med å komme opp på pallen

Drøyt halvannet minutt

Therese Johaug brukte ett minutt og 32 sekunder fra hun gled opp i bakken og satte inn gullrykket opp den fryktede bakken og det var samme tid Northug gikk bakken opp, da gullet skulle avgjøres siste gang på tremilen.

Det viser VGs gjennomgang av tidene opp bakken.

– Det er absolutt imponerende. Når hun bestemte seg gikk det unna. Disse løypene passer henne perfekt. Jeg tror hun nesten er enda bedre i klassisk og her avgjorde hun i skøyting, sier Mogren til VG.

Svensken ble selv ble verdensmester på hjemmebane etter at femmilen gikk opp Mördarbacken flere ganger. Han er litt i tvil om hun tar gullet på 10-kilometeren ennå, men er klart på at hun er soleklar favoritt på resten av øvelsene (stafett og 30 kilometeren).

Artikkelen fortsetter under bildet

AVGJORDE: Therese Johaug jublet vilt over mål etter å ha komplettert VM-samlingen med gullmedaljer. Hun har nå gull i alle fire distanseøvelsene (skiathlon, 10 kilometer, stafett og 30 kilometer) Foto:Helge Mikalsen,VG

Johaug stolt

Therese Johaug satte opp en muskelpositur på vei ned fra podiet etter skimerket Fischers pressekonferanse da VG opplyser henne om farten målt mot VM-kongen til nå, opp den fryktede bakken som innebærer kjemping i en drøy halv kilometer.

– Viktig, sier Therese Johaug og smiler stort før hun forsvinner ut til den siste treningsøkten før 10-kilometeren tirsdag.

Hun mener Mördarbacken er det som gir henne den store fordelen målt mot konkurrentene i VM-løypene.

– Sier selvtilliten din at du blir VM-dronning nå?

– Nei, absolutt ikke. Charlotte er revansjesugen. Det er Marit også. Vi har Heidi og Astrid og mange andre som kan gå fort. Jeg frykter mest Charlotte i morgen. Hun hadde et kanonløp i Østersund forrige helg og går hun slik i morgen da blir det farlig, sier Johaug.

Tror han hadde blitt slått

Herreløperne hadde vært ute i konkurransefart dobbelt så lenge som jentene da Mördarbacken skulle forseres for siste gang lørdag, men olympisk mester i sprint Ola Vigen Hattestad sier guttene er nysgjerrig på hvor lang tid jentene bruker på sine runder.

– Hva tenker du om at Johaug kunne hengt med store deler av den fremste klyngen med herreløpere opp Mördarbacken?

– Det er rått. Det er klart det er rått det Therese gjør, men det setter også prestasjonen til Astrid i et veldig godt lys også. Hun hadde ikke vært noen sinke der heller, Hattestad til VG.

Han innrømmer at han nok garantert hadde slitt med å holde følge med Johaug i flere av motbakkene i lengre skirenn.

– I bakkene hadde jeg slitt. Det skal jeg innrømme, sier Hattestad.

Dario Cologna gjorde det avgjørende rykket som sprakk opp feltet i medaljekampen opp Mördarbacken.

– Hun har litt fordel med lavere vekt enn oss oppover, men dette er absolutt imponerende, sier Cologna.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder