SEIERSKYSSET: Olav Tufte tok et godt grep om forloveden Aina Pedersen etter OL-triumfen. Foto: Scanpix

Tufte: - I dag fikk jeg betalt tilbake

Vant for familien og støtteapparatet

SHUNYI (VG Nett) For fire år siden vant Olaf Tufte (32) olympisk gull for seg selv. I dag vant for familie og støtteapparat.

Kristian Holli
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL


Uten seier på to år kom Tufte tilbake da det gjaldt som mest. Nordmannen står faktisk med bare to seirer i internasjonale løp siden gullet i Athen for fire år siden.

- Det var fantastisk å høre nasjonalsangen. Forrige gang var vel for fire år siden. Da følte jeg at det var en seier for meg selv. Denne gangen var det for støtteapparat og familie, sier Tufte.

Les også:Lot gulltårene trille

For alt har ikke gått på skinner for Tufte siden den store triumfen i Hellas. Skader og luftveisproblemene han sliter med har vært tøffe å hanskes med.

Protokoll:Send din gratulasjon til Olaf Tufte

- Det har vært en jævlig lang vei fra Athen og hit. Det har vært mange svinger og skjær på veien. Jeg pleier å si at jeg aldri ofrer noe, jeg prioriterer. Jeg har prioritert knalltøft og familien har holdt ut og stått ved siden av meg hele tiden.

I tillegg trekker han frem støtteapparatet rundt seg.

Les også:Favoritten i land med redningsbåt

- Jeg har et støtteapparat- det eneste de ikke gjør er å tørke meg i ræva. Jeg har sagt til dem at jeg nesten er flau over oppbackingen jeg får. I dag klarte jeg å betale tilbake og det er jeg så utrolig glad for. Det var nesten det jeg var mest redd for før start - at jeg ikke skulle få betale tilbake. Men jeg greide det og jeg er utrolig glad for det, sier en lettet Tufte.

VG Nett-leser:- For en fantastisk prestasjon ta Tufte og for en fantastisk start på dagen.Diskutér her!

GULLJUBEL: Olaf Tufte. Foto: Reuters

Han gikk knalltøft ut i finalen, og lå som nummer to etter 500 meter. Halvveis hadde han gått i tet, før de tre siste års verdensmester Mahe Drysedale tok føringen. Ved passering 1500 meter hadde new zealenderen ett sekund og 61 hundredeler på Tufte, og virket knallsterk.

- Jeg kom godt ut, men så kom Mahe på 1400-1500 meter og dro fra meg. Da trodde jeg han skulle kjøre meg av. Men jeg var ikke så interessert i at han skulle ødelegge dagen vår, og jeg hadde litt mer å komme med.

- Da tenkt jeg på det jeg har fått beskjed om - å stole på kroppen min og jeg ga det jeg hadde, forteller Tufte.

Les også:Krever bedre start av Tufte

Bonden fra Nykirke hadde så absolutt mer å komme med. Helt på slutten tok han seg forbi Drysedale og distanserte også tsjekkeren Ondrej Synek som kom fort.

I mål var Tufte åtte tideler foran Synek, og satte personlig rekord med tiden 6.59.83. Drysedale kjempet seg inn til bronse, var fullstendig kjørt og måtte kjøres til land i redningsbåt. Der ventet tre personer fra støtteapparatet hans som måtte støtte bronsevinneren videre.

Noen minutter senere mottok Tufte gullmedaljen foran forloveden Aina og andre medlemmer av familien. I øyekroken kom det også en tåre.

- Det må være lov å grine en gang hvert fjerde år. Man blir vel ikke kalt sippe av den grunn?, undret Tufte

I kveld blir det feiring inne i Beijing.

- Jeg skal i hvert fall ha en cola etterpå. Så tror jeg det er et glass champagne på lager og en god middag. Derfra og ut får vi se hva som skjer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder