PÅ GANG IGJEN: Ishockeylandslagets nye, lille storback, Mattias Nørstebø (20), etter Norges treningsøkt i Rødovre torsdag formiddag. I kveld møter VM-sensasjonen og hockeygutta OL-vertsnasjonen Sør-Korea.
PÅ GANG IGJEN: Ishockeylandslagets nye, lille storback, Mattias Nørstebø (20), etter Norges treningsøkt i Rødovre torsdag formiddag. I kveld møter VM-sensasjonen og hockeygutta OL-vertsnasjonen Sør-Korea. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

VM-sensasjonens skadesmell

Svensk hockeyekspert: – Du vet hva du får av Nørstebø, på godt og vondt

SPORT

RØDOVRE (VG) Mattias Nørstebø (20) hamret inn mål for hockeygutta i VM-debuten, men gikk på en skikkelig skadesmell da han ikke tok seg tid til sommerferie etter suksessen.

Publisert:

– Jeg hvilte ikke etter VM og bare kjørte på med en gang. Den neste sesongen startet bra, men så ble den ødelagt litt. Jeg fikk en «reaksjon» i ryggen, og så et kravebensbrudd på toppen av det, sier Mattias Nørstebø til VG foran Norges kamp mot OL-vertsnasjonen Sør-Korea torsdag kveld klokken 20.00.

Den er nesten å regne som et comeback for unggutten som er sønn av Norge tidligere landslagsveteran og toppback, Svein Enok Nørstebø (43).

BAKGRUNN: Sverige-debut som 17-åring

Matchvinner i VM

For de uinvidde var backen fra den svenske toppklubben Brynäs et ubeskrevet blad da han fikk sjansen til å vise seg frem i VM i Ostrava i mai for ni måneder siden.

Mattias Nørstebø - da 19 år gammel - scoret tre mål i løpet av turneringen i Tsjekkia. Bare daværende Russland-proff Patrick Thoresen (32) scoret flere for Norge med sine fire.

– Det var uvirkelig, uttalte Mattias Nørstebø til VG etter å ha scoret to mål og blitt matchvinner (3-2) mot tidligere verdensmester Slovakia i Ostrava 6. mai.

– Iblant hopper pucken rett vei. Etter en sesong i motgang, åpnet muligheten seg i VM - og da måtte jeg prøve å ta den, sier han til VG nå.

Gleden over å ha blitt omtalt som VM-sensasjon varte imidlertid ikke så lenge. Da han kom hjem til Gävle i Sverige - dit han flyttet fra Rosenborg i Trondheim for fem år siden - startet han umiddelbart treningen foran sesongen tre måneder senere.

Etter noen få seriekamper for Brynäs i SHL, kom reaksjonen han snakker om innledningsvis i dette intervjuet: en skiveutglidning i ryggen.

«Nörstebö har vokst til å bli en kjempe for Brynäs», skrev lokalavisen Gefle Dagblad etter at han hadde scoret sitt andre seriemål i innledningen av sesongen 2015/16 - før det smalt.

Leste du denne? Født sånn og blitt sånn

Inn - rett ut

– Jeg var på Olympiatoppen til undersøkelser og de fant en «liten» skiveutglidning. Men den måtte tas på alvor. Det tok nesten en måned før jeg var tilbake, sier han.

Det tok to spillebytter og fem minutter av første kamp før han var ute av spill igjen.

Mattias Nørstebø ble taklet mot vantet. Det var en helt vanlig takling. Han falt ned på alle fire, og så «landet» motstanderen på ryggen hans. Da knakk kravebenet.

– Jeg var borte i åtte uker etter kravebensbruddet. Totalt har jeg vært ute i tre måneder. Jeg har mistet masse styrke og slike ting. Nå er jeg på vei opp igjen. Det tar tid, men det føles bedre og bedre, sier Mattias Nørstebø.

Svensk ekspert: Veldig stabil

Han har spilt fem kamper for klubblaget siden comebacket mot Karlskrona 27. januar. Av 42 seriekamper totalt har han spilt halvparten - 21 - denne sesongen.

Aftonbladets ishockeyekspert, Hans Abrahamsson (46), følger Brynäs tett. Den tidligere Vålerenga-spilleren (1998-2002) sier til VG at Mattias Nørstebø - på grunn av skader - «ble tvunget» til å spille igjen (27. januar) litt tidligere enn beregnet.

– Han var ikke helt «fulltränad» da han gjorde comeback. Han hadde det tøft i de første kampene, men har siden hatt en klart oppadgående kurve. Han har i snitt nesten 20 minutter istid per kamp, og det er bra. Han er veldig stabil, lojal og velskolert, sier Hans Abrahamsson.

– Du vet hva du får av Nørstebo, på godt og vondt. Men følelsen er at han skulle kunne ta for seg enda mer, tilføyer Aftonbladets ekspert.

I NHL-kikkerten - LES MER

Fem backer borte

Ishockeylandslagets sjef de siste 15 årene, Roy Johansen (55), legger ikke skjul på at Mattis Nørstebø «er klar» for sin andre VM-turnering, i Moskva i mai. Slik skadesituasjonen og lagoppstillingen er for øyeblikket, er han overklar - for å si det slik.

Leste du denne i formiddag? Hockeykjempens forvandling

Av backene Mattias Nørstebø spilte sammen med i Ostrava i mai i fjor, glimrer hele fem med sitt fravær (se faktaboks).

– Det er nesten bare meg igjen. Vi får håpe det blir litt flere med til våren (VM). Hvis jeg kommer med til VM, skal jeg ta litt hvile etter mesterskapet, sier Mattias Nørstebø og smiler.