MEDALJEN SOM SUKRET PILLEN: Kjetil Borch (til v.) og Olaf Tufte feirer bronsen i Rio. Duoen hadde håp om gull. Foto: Damien Meyer AFP

Kommentar

VGs sportssjef kommenterer: Et modig valg ga bronsen hele Norge trengte

Det er en stund siden en OL-bronse har føltes viktigere for
idrettsnasjonen Norge. Det er bare å bøye seg i båten for Olaf Tufte og Kjetil Borch - og for lederne som plasserte dem sammen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hele 46 nasjoner hadde tegnet seg på medaljetavlen i Rio de Janeiro før den norske duoen rodde OL-finalen i ettermiddag. Norges kolonne stod sørgelig tom. For verdens kanskje beste vintersportsnasjon, etter OL-moro i én uke, begynte medaljemangelen å gå på den nasjonale selvfølelsen.

Malin Westerheim skjøt seg ut av OL-finalen i luftrifle før på dagen, selv gullfavoritt håndballjentene har vist svakhet og Norges outsidere har feilet en etter en.

Bakgrunn: Skuffet ro-duo etter OL-bronse

Hele tiden har vi klamret oss til håpet om fast fisk på roarenaen, men i bane to startet den norske båten umiddelbart et stykke bak Litauen og Kroatia. Kanskje var det en feil ikke å starte hardere, gutta var selv klare på at de havnet for langt bak tidlig, men konkurrentene bak i Rio-bølgene hadde man hele veien kontroll på.

«Forbannet nære», hører jeg Tufte si på TV 2 rett etterpå, men det må settes på kontoen for umiddelbar skuffelse fra en ekte mester: Det kroatiske brødreparet Sinkovic så svært vanskelig ut å slå også denne augustdagen.

Kanskje kunne en bronse vært forvandlet til sølv, men i OL er det litt slik: Enten vinner man gull og er konge. Alternativt så tar man en sterk medalje; sølv eller bronse. Eller så får man ingenting.

Tufte, som var knust etter semifinaleexiten i London-OL for fire år siden, har derfor all grunn til å være stolt. Han var avskrevet, og i en alder av 40 år er det ikke mange forunt å slå tilbake på den ypperste scenen. At han rett etter OL-bronsen var et faktum fokuserte på at dette kunne endt enda bedre, er slik det skal være for en mann som ham. Vinnerskalle – sportsjournalistikkens kanskje mest forslitte begrep – det er Olaf Tufte en vaskeekte utgave av.

Og med barna stående ved sin side på medaljeseremonien etterpå, føles OL-ringen på mange måter sluttet for en av norsk idretts største i historien. For selv maskinen fra Horten kan vel ikke gå på fire år til med blodslit nå?

KOMMENTERER: Øyvind Brenne, sportssjef VG. Foto: Therese Alice Sanne VG

Lysluggen Kjetil Borch minner om 40-åringen fysisk: Testresultatene er ofte de samme, armene er like lange og når man ser bilder i bar overkropp ser man en muskelbunt som ikke står noe tilbake for den mer kjente makkeren. Utenfor banen, derimot, er han roligere, og planene om å følge opp OL-bronsen med å reise jorda rundt og spise god mat, for å leve livet, forteller om en annerledes idrettsmann.

Sammen er de likevel dynamitt, men hverken Borch,Tufte eller Norge hadde kanskje stått på pallen i dag om ikke den norske roledelsen hadde tatt den modige beslutningen å splitte opp duoen Borch / Nils Jacob Hoff, som vant VM-gull i 2013. Det er bare fire måneder siden bronsebåten med Tufte og Borch ble satt, men de har brukt tiden godt. Med så få klare medaljekandidater i norsk sommeridrett er det avgjørende at ledelsen og Olympiatoppen maksimerer mulighetene også i fremtiden.

Les også: Hoff vraket fra dobbeltsculleren

I morgen kan Kristoffer Brun og Are Strandli i lettvekts dobbeltsculler ta minst et steg til opp på pallen. Frem til det er det lov å suge på Norges første medalje. Så veldig mange flere blir det neppe de neste ukene

Nettopp derfor var denne bronsen god som gull!

OL-sugen? Sjekk kveldens program her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder