KONTROVERSIELL: Stein Tholo Bjørnsen er praktisk talt blind på begge øyne etter ulykker som barn. De to siste årene har han brukt svært mye tid på sjakk. Men han må tåle anklager om juks. Det er aldri funnet noe galt eller ulovlig tilknyttet utstyret han har brukt under turneringene sine.

KONTROVERSIELL: Stein Tholo Bjørnsen er praktisk talt blind på begge øyne etter ulykker som barn. De to siste årene har han brukt svært mye tid på sjakk. Men han må tåle anklager om juks. Det er aldri funnet noe galt eller ulovlig tilknyttet utstyret han har brukt under turneringene sine. Foto: , Hampus Lundgren, VG og privat

Blind sjakk-komet: – Det virker som en krig mot meg

Den blinde sjakk-kometen Stein Tholo Bjørnsen (50) skjønner
ikke hvorfor han må bevise sin uskyld i en «kunstig granskning».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg vil spille som jeg vanligvis gjør, i en turnering, ikke en kunstig gransking der jeg blir utsatt for ekstra press, sier Horten-mannen til VG.

– Så vidt jeg vet har det aldri blitt gjort noen slik test noen gang, noe sted i verden.

VG kunne torsdag fortelle at sjakkforbundet står på sitt krav om at Bjørnsen må stille til en organisert test før han igjen kan spille turneringer.

Selv har han bedt om å få bevise sin uskyld ved å spille en turnering.

– Jeg skjønner ikke motviljen fra sjakkforbundet. Det virker som en krig mot meg. Jeg har bedt om å få tilsendt bevisene mot meg, men det er bare synsing, sier Bjørnsen.

Les også: Blind sjakkspiller må ta test – Lahlum melder seg inhabil.

– Kanskje må jeg gjennom det likevel. Men jeg vil i hvert fall ikke godta masse teori. Jeg kan jo ikke teori. Jeg har kommet på det nivået jeg er ved å huske. Jeg har trent mange timer hver dag i flere år.

– Ville påstander

– Men det påstås at du gjør for geniale trekk?

– Jeg hører det, men jeg skjønner ikke at jeg gjør fantastiske trekk.

– Det blir hevdet at du bruker høyteknologisk utstyr for å jukse?

– Ja, det er ville påstander om at jeg bruker høyteknologi. Derfor har jeg tilbudt meg å bruke det utstyret som de gir meg og spille en turnering. Jeg må bare få det et kvarter i forveien, sånn at jeg kan bli kjent med utstyret.

Les også: Magnus Carlsen om Bjørnsen: – Unikt talent

– Jeg hører forresten det mest utrolige om hva jeg skulle ha brukt av høyteknologi, som at jeg skulle ha gjemt noe i tennene …

Bjørnsen mener at styret i sjakkforbundet ikke tør ta stilling til saken, men skyver den videre til dem som skal granske ham.

TURNERINGSSJEF: Hans Olav Lahlum var mannen bak turneringen på Fagernes nylig. Der deltok Stein Bjørnsen. Foto: Privat ,

– Det er nok fordi det er sterke personer som har gått ut med påstandene mot meg.

VG har forsøkt å få en kommentar fra sjakkpresident Bjørn Salvesen uten å lykkes.

– Er det snakk om at du skal få «sjakknøtter» i testen?

– Ja, og det er noe jeg aldri har drevet med. Derfor vil jeg heller vise hva jeg kan i en vanlig turnering.

Sjekk tallene: Tenker som verdens råeste computer

– 66 partier uten tap er unektelig veldig sterkt?

– Ja, men det er viktig å huske at 40 av disse partiene har vært mot blinde og svaksynte. Det er ikke så mange partier mot seende.

– Ble gransket

Det var etter seieren i Fagernes-turneringen i julen at jukspåstandene mot Bjørnsen kom fram. Selv hevder vestfoldingen at han ble nøye overvåket der.

– Jeg hadde en dommer ved siden av meg i mange av partiene. Jeg føler at jeg ble nøye gransket av Hans Olav Lahlum og de andre der. De har også sendt en rapport om hva de så.

Sjakkpresident Bjørn Salvesen har tidligere sagt at han er redd for at en Bjørnsen-deltagelse i en turnering vil bli et sirkus. Selv er han ikke redd for det.

– For meg gjør det ingenting om VG og andre medier står utenfor og ser på. Det er ikke noe stress for meg. Det er langt mer stress å måtte bevise i en kunstig test.

Magnus Carlsen uttrykte seg slik da VG spurte ham om Bjørnsen nylig:

– Han er virkelig et unikt sjakktalent, hvis alt er riktig, og det håper jeg det er.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder