OMSTRIDT: Julia Jefimova viste fingeren i været som nummer én etter seier i sin semifinale. Foto: Matt Slocum AP

Denne fingeren fra russisk doper liker ikke konkurrentene

Julia Jefimova (24) ble pepet ut da hun entret svømmehallen i Rio de Janeiro i natt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den to ganger dopingtatte russeren fikk i siste liten lov til å delta i sommerlekene - etter å ha brakt saken inn for voldgiftsdomstolen CAS. Hun stilte søndag i oransj badedrakt og oransje negler i svømmehallen i Rio.

Etter å ha vunnet sitt semifinaleheat på 100 meter bryst i natt, viste Jefimova en finger i været. Det likte ikke konkurrenten Lilly King fra USA, som hånlig viftet med fingeren mot TV-skjermen der hun Jefimova. King vant senere sitt heat på en raskere tid enn russeren.

Les også: «Nye Phelps» vant sitt 19. OL-gull.

Amerikaneren sa dette til NBC om Jefimovas finger:

– Du vifter med fingeren som «nummer én» og du har blitt tatt for juksing... Jeg er ingen tilhenger av det, sa King til TV-kanalen.

STIL: Julia Jefimova stilte med negler i samme farge som badedrakten i OL-bassenger i natt. Foto: Michael Sohn AP

Heller ikke den litauiske superstjernen Ruta Meilutyte liker at Jefimova svømmer i OL-bassenget. Meilutyte har i hele sommer vært klar på at russeren ikke burde få delta.

– Vi trener så hardt vi kan hver eneste dag for å prestere optimalt og representere landet vårt. Så når noe sånn skjer er det aldri hyggelig, og i tillegg er det respektløst. Det er ikke etter sportens verdier, sier Meilutyte.

Tennis-sjokk: Djokovic ute av OL i første runde

IOC valgte å gi de internasjonale særforbundene ansvaret for å gi klarsignal/utelukke de russiske utøverne i OL. Det internasjonale svømmeforbundet sa nei til Jefimova, men så sent som lørdag kom nyheten fra CAS om at hun likevel kunne delta.

Julia Jefimova er en av de største russiske stjernene i OL. Hun testet i 2014 positivt for DHEA, et steroid som hun fikk i seg ved en feiltakelse. Jefimova ble imidlertid utestengt i 16 måneder.

Les også: Sjöström tok Sveriges første OL-gull: – Det har vært et sykt press

I mars i år hadde hun en ny positivt dopingprøve, denne gang for meldonium, det samme stoffet som tennisstjernen Maria Sjarapova, skøyteløperen Pavel Kulizjnikov og flere titalls andre russiske idrettsutøvere har testet positivt for. Den saken er foreløpig stilt i bero av WADA (det internasjonale antidopingbyrået), som driver nøyere forskning på stoffet som ble forbudt fra 1. januar 2016. Det er nemlig uklart hvor lenge meldonium holder seg i kroppen.

Jefimova blir i mandagens russiske medier omtalt som en helt.

– I dag skal hun bevise for hele verden at hun ikke har kjempet forgjeves (mot utestengningen), skriver Sovjetskij Sport henrykt.

Russland har til nå fem medaljer i OL, én av dem i gull.

Finalen på 100 meter bryst for kvinner går natt til tirsdag norsk tid. King hadde beste tid i semifinalen, to hundredeler bedre enn Jefimova. Den litauiske OL-vinneren fra 2012-OL, Ruta Meilutyte, hadde fjerde beste tid. Jefimova vant VM i 2015 på hjemmebane.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder