NEKTET: Morten Jentoft har vært utallige ganger i Hviterussland og har tidligere ikke hatt problemer med å få visum. Han anser selv at han driver vanlig kritisk journalistikk om Lukasjenko-regimet. Bildet er tatt a han presenterte sin bok «Døden på Kola».
NEKTET: Morten Jentoft har vært utallige ganger i Hviterussland og har tidligere ikke hatt problemer med å få visum. Han anser selv at han driver vanlig kritisk journalistikk om Lukasjenko-regimet. Bildet er tatt a han presenterte sin bok «Døden på Kola». Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

NRK-profil nektet visum for å dekke EM på skøyter

SPORT

NRK har rettighetene til helgens EM på skøyter, og
Moskva-korrespondent Morten Jentoft skulle dra til Hviterussland for å dekke mesterskapet. Men han har fått nei til visum.

Publisert:

– Uholdbart, mener NRKs sportssjef Rune Haug.

– Jentoft har fått nei til innreise, og ingen begrunnelse.

– Det er det internasjonale skøyteforbundet som har valgt å tildele EM på skøyter til Hviterussland, men jeg vil tro at dersom dette står seg, vil Hviterussland kunne få problemer med å få tildelt store idrettsbegivenheter i framtiden, sier Rune Haug.

Hviterussisk UD har i ett døgn undersøkt saken for VG, men har ikke kommet fram til hva som har skjedd og hvorfor Jentoft er nektet visum.

– Vi er midt i julefeiringen, og det er vanskelig å få hente inn informasjon fra andre offentlige strukturer, sier pressetalsmann Dmitry Mironchik til VG.

«Andre strukturer» enn utenriksdepartementet

Han anser at avslaget må ha kommet fra «andre strukturer» enn utenriksdepartementet og kan ikke huske at de har hatt tilsvarende tilfeller det siste året.

Les også: Landslagsløper starter kronerulling for å gå verdenscup.

– Vi gjør alt for å få klarhet i dette, men det er altså vanskelig på grunn av høytiden, sier Mironchik.

Den russisk-ortodokse kirken har sin julefeiring onsdag og torsdag.

Morten Jentoft forteller at han har fått avslag på visum til Hviterussland to ganger, først i november, så i desember. Den siste gangen ga han informasjon om at formålet var å dekke EM på skøyter i hovedstaden Minsk.

Les også: Underdekning på 2 millioner

– Jeg har ikke hatt problemer tidligere, til tross for en rekke turer til Hviterussland gjennom flere tiår. Som alle andre lager jeg kritiske reportasjer om president Aleksander Lukasjenko, men jeg har også prøvd å forklare hvorfor han har den støtten han har i folket. Jeg jobber etter vanlige journalistiske prinsipper, og kritisk dekning av makthaverne i Hviterussland er en del av det.

Jentoft minner om at han også har laget andre type reportasjer, for eksempel om den tidligere Dinamo Minsk-keeperen Lars Haugen.

Les også: Brakvalg for Lukasjenko

– Jeg har alltid jobbet innenfor regelverket, og har et veldig bra forhold til hviterussisk UD, som jobber veldig profesjonelt, sier Morten Jentoft.

Han er ekstra overrasket over avslaget fordi han i høst fikk en ett års akkreditering til Hviterussland. Vanligvis er det ingen problemer med å få visum hvis du allerede har akkreditering.

– Jeg søkte visum først i februar i forbindelse med Minsk-forhandlingene om Ukraina. Den gang fikk jeg ikke, men tenkte ikke så mye over det, fordi jeg søkte på kort varsel. Men i november og desember har jeg fått klare avslag på visum og innreisenekt.

Les også: Nobelvinneren: - Nå kan de ikke avfeie meg lenger.

– Har du fått noen forklaring på avslaget?

– Nei!

Tatt til Skøyteforbundet

Sportssjef Rune Haug forteller at saken er tatt opp gjennom både Norges Skøyteforbund og den europeiske kringkastingsunionen EBU, uten at det har hjulpet.

– NRK er rettighetshaver, men vi får ikke lov å dra dit, sukker Haug oppgitt.

Jentoft betegner seg selv som «en gammel skøyteentusiast».

– Jeg hadde gledet meg veldig til å lage reportasjer om mesterskapet.

Utenriksdepartementet har tatt opp saken med sine hviterussiske kolleger.

Les også: Underlige valg i diktaturer?

– Det er sterkt beklagelig at hviterussiske myndigheter nekter NRKs korrespondent visum, sier Kristin Enstad, pressetalsperson i UD, til VG.

– Vi har tatt saken opp med myndighetene i Hviterussland. De fastholder at visumavslaget opprettholdes. Det er ikke gitt noen begrunnelse.

– Når anledningen byr seg, vil vi igjen ta saken opp med hviterussiske myndigheter. Visumnekt for representanter for norsk presse bidrar ikke til å styrke kontakten mellom våre to land, sier Enstad.

Hviterussland hadde gjennom mange år svært få internasjonale idrettsarrangementer, men i 2014 arrangerte landet VM i president Lukasjenkos yndlingssport, ishockey.

Aleksander Lukasjenko har sittet ved makten i Hviterussland siden 1994. Hviterussland regnes av mange som Europas siste diktatur. Lukasjenko ble gjenvalgt som president i oktober. Han fikk 83 prosent av stemmene, ifølge valgkommisjonen.

Her kan du lese mer om