SNAKKER UT: For første gang snakker Kristian Flittie Onstad om de årelange problemene som spilleavhengig. - Det var galskap. Helt galskap, sier den 30 år gamle midtstopperen til VG. Foto:Helge Mikalsen,VG

Spilte bort millioner, snakker ut i VG: Spilleavhengige Kristian Onstad: - Gamblingen ødela karrieren min

Uthengt som «mistenkt» for kampfiksing

Kjetil Siem tar selvkritikk – ble grillet av toppadvokat

Etter mange år som spilleavhengig opplevde Kristian Flittie
Onstad (30) sitt livs mareritt 8. juli 2012. NFF valgte å utsette 1. divisjonskampen Ull/Kisa – HamKam fordi de mistenkte midtstopperen for å ha blitt kjøpt av kampfiksere.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Der og da falt verden sammen for gutten som kanskje var 1984-årgangens aller største talent.

- Jeg har hatt mine problemer med spilleavhengighet, men da dette med kampfiksing kom opp, så tok det helt livet av karrieren min. De valgte å avlyse en fotballkamp på grunn av en anonym telefon. Det var ikke noe hold i noe av det som ble sagt. Jeg fikk hele skylden. Det var med på å ødelegge fotballkarrieren min, sier Onstad til VG.

- Skandale at NFF utsatte kampen

For første gang velger den tidligere Lyn-, Esbjerg-, Brann-, Stabæk-, Ull/Kisa-, Mjøndalen- og Moss-midtstopperen å snakke ut om sin egen spilleavhengighet. Den har påført både ham selv og familien mye lidelse, og enorme økonomiske tap på flere millioner kroner.

FØLTE SEG UTHENGT: Daværende Ull/Kisa-spiller Kristian Flittie Onstad mener han ble påført uopprettelig skade da NFF utsatte kampen mot HamKam i 2012. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Under den påståtte kampfiksingssaken – som ikke involverer Onstad - i Oslo Tingrett i går ble Ull/Kisa-kampen trukket inn av forsvarer Morten Furuholmen. Furuholmen grillet NFFs generalsekretær Kjetil Siem på hvordan fotballforbundet kunne stoppe kampen på bakgrunn av en telefonsamtale med en tipser – som hevdet at Onstad skulle ha vært med på å fikse kampen han selv skulle spille.

Den samme tipseren var for øvrig mannen som varslet om den påståtte kampfiksingen mellom Østsiden – Follo og Frigg – Asker to uker før Ull/Kisas møte med HamKam.

- Det var en skandale at de utsatte kampen, sier romerikingen i dag.

I etterkant er det ikke kommet frem opplysninger som tilsier at Ull/Kisa – HamKam var forsøkt fikset. Ti dager senere ble oppgjøret spilt, med Onstad på banen.

Følte seg forsvarsløs

Kristian Flittie Onstad husker selv at han forberedte seg til kamp som vanlig da han plutselig ble oppringt av Ull/Kisas daglige leder Cato Strømberg noen timer før avspark søndag 8. juli.

- Han lurte på om jeg kunne møte opp litt tidligere. Jeg ante ikke hva det var for noe. Så fikk jeg beskjed om at NFF hadde ringt og sagt at de skulle avlyse kampen på grunn av mistanke om kampfiksing, og at jeg skulle få vite dette før spillergruppen. Da skjønte jeg fort at det var mitt navn som var blandet inn i et eller annet, forteller han.

Mange i Fotball-Norge mistenkte Kristian Flittie Onstad, kjent for å være en aktiv gambler.

- Det ble et voldsomt trøkk. Telefoner fra journalister, fotballfolk, familie, venner, kjæreste, alt mulig. Det var tungt, det var det. Media kan være ganske slue. Jeg hadde fått beskjed av Cato Strømberg om ikke å uttale meg, men de kontaktet familie, kjæreste, mine nærmeste venner. Man blir ganske forsvarsløs.

På sosiale medier, på diskusjonsforumer og i fotballfamilien ble Onstad plukket ut som «spilleren som skulle fikse kampen».

- Som å bli knocket rett ned

- Overalt ble mitt navn dratt opp. Om det ikke sto direkte i media, så visste alle at det var meg det var snakk om.

I media ble det skrevet at én spiller var mistenkt.

- Når tok Norges Fotballforbund kontakt med deg?

- Det var lenge etterpå. Jeg ble kalt inn i politiavhør senhøsten 2012. Han ene politietterforskeren tok deretter med meg opp til Kjetil Siem. Jeg har kun positive ting å si om Siem, som har hjulpet meg masse etterpå, men gangen i hvordan de gjorde det før 8. juli er ganske kritikkverdig, sier Onstad.

- Hva gjorde dette med din anseelse i Fotball-Norge slik du føler det?

- Jeg hadde spilt i Tippeligaen og i Danmark i ganske mange år før det. Jeg har vært glad i å gamble – som mange andre fotballspillere. Jeg kan si at jeg har hatt et problem med gamblingen. Men jeg hadde startet på nytt i Ull/Kisa. Jeg ønsket å ha fokus på ting som ikke hadde vært så viktig tidligere i livet. Kjæreste, venner og familie. Jeg ønsket å bygge meg opp igjen. Vi rykket opp det første året i 2011, og pila var på god vei oppover igjen i 2012. Så kom dette her. Det var som å bli knocket rett ned. Da jeg fikk det slaget midt i trynet ble det vanskelig å reise seg igjen. Tiden etterpå har vært tung, sier den nå klubbløse midtstopperen.

Tapte millioner av kroner

Han legger ikke skjul på at han i perioder har hatt et voldsomt spilleproblem. Millioner av kroner er gått tapt.

- På det verste har det vært ille. Spilleavhengighet er et større problem i fotballen enn folk tror. Man mister totalt kontrollen. Man får en splittet personlighet. Generelt er jeg en snill, ordentlig og oppegående person. Men når du er i spillmodus blir du en annen person. Du oppfører deg annerledes overfor kjæreste, familie og venner.

- Du tenker: Hvordan skal jeg skaffe penger? Hvordan skal jeg gjøre opp for det lånet? Hva skal jeg spille i dag? Folk kan bare le av det og tro du er dum, men det er ganske mer avansert enn det.

- Når du kommer inn i den onde spiralen, så tror du innerst inne at du skal komme ut av det med en stor gevinst en eller annen gang. Noen kan være heldige å klare det. Men i det lange løp vil du aldri klare å hente tilbake penger ved å spille enda mer.

Fikk økonomisk hjelp av familien

- Når startet problemene?

- Det startet allerede i Danmark der det var en ganske sterk spillekultur i klubben fra før. Jeg kom til Esbjerg som 22-åring og fikk millionlønn. Det var da det tok av.

- Hvor drøyt kunne det være?

- På det meste i Esbjerg kunne man «krite» opp i mot en million kroner i en kiosk i uken.

- Hvordan klarte du å betale tilbake penger du skyldte?

- Jeg hadde jo bra lønn, så i starten gikk det bra å betale tilbake selv. Man vant jo også innimellom. Du hadde alltid i bakhodet at du kunne vinne det tilbake i neste uke. Jeg er fra en oppegående familie som har hjulpet meg. Men det har selvfølgelig gått utover dem. Og det er veldig tungt. Det har vært galskap. Helt galskap.

- Hva ble det spilt på?

- Det ble spilt på odds. Jeg har vunnet millioner, men jeg har også tapt mange, mange, mange millioner.

Les også:Trener scoret i kamp etter å ha solgt falske tips

- Har aldri vært involvert i kampfiksing

- Har du noen gang vært involvert i kampfiksing?

STORTALENT: Kristian Flittie Onstad som 20 år gammelt stortalent for Lyn i 2005. Det var før spilleproblemene begynte. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

- Aldri, svarer Onstad, og tillegger at det kan VG skrive med store bokstaver.

- Har du blitt spurt?

- Det har jeg.

- Av hvem?

- Albanere fra Sverige.

- Hva tilbød de da?

- Jeg har fått tilbud om det en gang. Det var da jeg spilte for Ull/Kisa i 2. divisjon i 2011, det året vi rykket opp. Jeg sa fra første telefon at det var helt uaktuelt. Men de var ganske pågående og fortsatte å ringe. De foreslo at jeg måtte ha med meg to andre spillere. Det var snakk om å få flere hundre tusen kroner for det. Halvparten skulle leveres før kampen, den andre halvparten etter kampen. Hvis du feilet, måtte du gjøre tre kamper gratis. Det var helt galskap det de folkene kom med.

Sa nei til tilbud om å kampfiksing

- Var det fristende?

- Nei. Jeg sa nei fra første stund. Jeg har hatt mine problemer opp gjennom årene med spilling. Men det har aldri vært i mine tanker om å gjøre noe som helst innenfor kampfiksing. Jeg er en utrolig vinnerskalle på banen. Jeg hater å tape og gjør det jeg må for å vinne fotballkamper, understreker han med alvorlig mine.

Det er en angrende 30-åring som snakker ut om gamblingen som tok overhånd.

- Hadde jeg startet på nytt nå og blitt solgt fra Lyn til Danmark skulle jeg gjort ganske mange ting annerledes, sier han.

Ikke fått økonomisk oppreisning av NFF

- Har NFF tilbudt deg noen form for oppreisning?

- Kjetil Siem ville ha meg med i etisk råd i NFF. Jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger på at jeg var så ærlig da jeg fortalte min historie der. Men jeg har sagt til Kjetil at dette har ødelagt veldig mye for karrieren min. Det kom alltid et «men» fra alle klubber jeg snakket med etterpå. Jeg skjønte jo hva som lå bak. Jeg skjønte jo tegningen. Sportslig sett hadde jeg vært en av de beste i Adeccoligaen i 2012. Først da Kjetil Siem gikk god for meg i mars 2013 skrev jeg under for Mjøndalen, fem dager før seriestart. Det året spilte jeg 37 av 37 kamper for Mjøndalen. Vi spilte kvartfinale i NM, kvalik til Tippeligaen, og jeg ble kåret til årets spiller av supporterne. Etter det har det likevel vært tungt, forteller Onstad.

Les også:Venneforening måtte tilbakebetale 300.000

Siem synes saken er vond

Kjetil Siem svarer slik på Onstads uttalelse om at NFFs utsettelse av kampen ledet til en mistenkeliggjøring som har ødelagt fotballkarrieren:

- Det er en veldig komplisert sak, og jeg synes hele greia er vond. Jeg forstår på en måte det han sier. Samtidig har han hatt problemer i tidligere klubber, ryktene som spilleavhengig gikk foran Kristian før dette. På grunn av egen fortid ble det fryktelig vanskelig for ham. Jeg har virkelig prøvd å hjelpe Kristian, jeg vet at ryktene traff ham hardt, men det går ikke an å si at problemene startet med dette.

- Var det riktig å utsette kampen på bakgrunn av den informasjonen dere hadde?

- Et veldig vanskelig og betimelig spørsmål. Vi valgte å utsette kampen i frykt for at kampen var i ferd med å bli fikset. Det satte i gang en rykteflom som ikke var heldig. Et alternativ kunne ha vært og dratt opp med et team, snakket med begge lagene om tipset som hadde kommet inn – og overvåket kampen ekstra, innser generalsekretæren.

- Men ryktene hadde blitt akkurat de samme. En tredje mulighet var å ikke gjøre noe. Da de samme personene tipset om det som nå er en diger rettssak om kampfiksing, tror jeg kritikken i ettertid kunne blitt enda større om NFF ikke hadde gjort noe.

- Har dere vurdert å gi Onstad en økonomisk oppreisning?

- Det jeg har sagt til Kristian er at jeg håper han kan bli med i en kampanje mot spilleavhengighet der han forteller sin historie og får betalt for hver gang han stiller opp. Jeg har også oppfordret ham til å stå frem med sin historie, vel vitende om at det kan medføre ikke bare positive ting om NFF. Han har vært i etisk komité sammen med meg og fortalt sin gamblinghistorie noen ganger, og den er veldig sterk, sier Kjetil Siem.

Les også:Lundekvams innrømmelse - spilte på egne kamper

Håper å fortsette fotballkarrieren

Advokat Morten Furuholmen, som forsvarer den kampfiksingstiltalte Drin Shala, sier at det kan bli aktuelt å kalle inn Kristian Flittie Onstad som vitne i den pågående rettssaken.

- Det er aktuelt. Slik denne saken har utviklet seg så er det viktig at Onstad opplyser saken med det han selv har opplevd, sier Furuholmen til VG.

Han mener også at Onstad fortjener en oppreisning fra NFF etter alle ubehagelighetene han er blitt påført etter mistenkeliggjøringen ved utsettelsen av Ull/Kisa-kampen i 2012.

- Jeg synes ikke det er urimelig at han blir kompensert på en måte. Om ikke økonomisk så i hvert fall med en personlig oppreisning i forbindelse med omdømmetapet han er påført, sier Furuholmen.

Som 16-17-åring var han ønsket av en rekke engelske toppserieklubber. Nå er han klubbløs, men skulle egentlig vært på toppen av karrieren i en alder av 30 år.

- Etter nyttår har jeg funnet tilbake motivasjonen og trent hardt. Jeg føler jeg fortsatt har mye å gi, og har det bedre nå enn på lang, lang tid, sier Kristian Flittie Onstad.

Kampfiksingssaken pågår i Oslo tingrett nå. Den kan følges i VG Sporten Direkte her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder