MENER CARLSEN ER IDRETTSUTØVER: Johan Kaggestad er klar på at Magnus Carlsen (innfelt) driver med idrett. Foto: Robert S. Eik, VG/Ole Kristian Strøm

MENER CARLSEN ER IDRETTSUTØVER: Johan Kaggestad er klar på at Magnus Carlsen (innfelt) driver med idrett. Foto: Robert S. Eik, VG/Ole Kristian Strøm

Kaggestad: - Sjakk er i aller høyeste grad idrett

Henrik Ingebrigtsen: - Etter min mening er det for lite bevegelse til å snakke om idrett

Hetland: - Carlsen fortjener all den oppmerksomheten han har fått for sine prestasjoner

(VG Nett) Johan Kaggestad (69) er uenig med idrettspresident Børre Rognlien når han sier at Magnus Carlsen ikke er en idrettsutøver.

  • Lillian Holden
  • Jørgen B. Hoff
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Det er et konkurranseelement som gjør at jeg mener Magnus Carlsen nødvendigvis må være en idrettsutøver. Det er vanskelig å sammenlikne epler og pærer, som jeg pleier å si, men sjakk er i aller høyeste grad idrett, sier Johan Kaggestad til VG Nett.

Uttalelsen kommer på bakgrunn av en sak i dagens VG, hvor idrettspresident Børre Rognlien mener Magnus Carlsen ikke driver med idrett.

- Sjakkforbundet er ikke medlem i idrettsforbundet. Magnus kan være medlem av et idrettslag, det vet jeg ikke. Men han har ikke prestert som idrettsutøver, men som sjakkspiller, sier Rognlien til VG i dag.

Idrettspresidenten synes det er fint at Carlsen har blitt nominert til prisen «årets navn» til Idrettsgallaen 2013. Men sjakkikonet har blitt utelatt under katergorien «årets mannlige utøver», til tross for verdensrekord og sterke resultater.

Ytterst imponerende

Johan Kaggestad har forståelse for Rognliens argument om at sjakk ikke er medlem i Norges Idrettsforbund (NIF).

- Det er et definisjonsspørsmål om sjakk er idrett eller ikke. Dersom Rognlien stiller som krav at de må være medlem av NIF, forstår jeg det. Det er en logisk tankerekke, sier han.

Kaggestad hevder at som verdensener i en idrett med enorm utbredelse og oppmerksomhet over hele verden, så må Carlsens prestasjoner rangeres høyt i Norge.

- Det er moro at en utøver er så kjempegod i noe som vekker så stor oppmerksomhet og interesse over hele verden blant alle som er opptatt av konkurranser. Sjakk har lange, lange tradisjoner, og det er ytterst imponerende det han gjør, sier han.

IDRETTSPRESIDENTEN: Børre Rognlien. Foto: NTB Scanpix

Konservative

Kaggestad kaller NIF konservative når de ikke vil anerkjenne sjakk som en idrett.

- Det virker som de ser på idrett som noe som har med blod svette og tårer å gjøre, for å banalisere det hele. Se for eksempel på skyting, hvor man stort sett ligger på buken og sikter. Det er ikke all verdens belastning det heller. Man har også tekniske idretter, mentale idretter. Derfor er jeg ikke enig i at det skal begrenses til medlemskap i NIF. Jeg synes Magnus Carlsen er en idrettsutøver, medlem av idrettsforbundet eller ikke, sier han.

Tidligere storspiller i sjakk, Simen Agdestein, sier til VG i dag at man må være i god form når man skal spille en sjakkturnering, og understreker at man blir fysisk sliten av å spille.

- Vi vet at kreativitets- og konsentrasjonsferdigheter er vesentlig for å lykkes i sjakk, og da må man være i rimelig bra fysisk form. Det er konkurranseelementet jeg fascineres av. Det er en enorm prestasjon å bli verdens beste i sjakk, sier Kaggestad.

- Verdensgren

Flere av de andre utøverne som er nominert til årets idrettsgalla, har sett dagens utspill fra Rognlien. En av dem er rykende fersk verdensmester i svømming, Aleksander Hetland.

- Mange vil si at sjakk er en sport, og ikke en idrett, men uansett hva man velger å kalle det, er det en verdensgren. For å være ærlig har jeg ikke satt meg inn i betydningen begrepene og gjort meg opp noen mening om det, men Magnus Carlsen fortjener all den oppmerksomheten han har fått for sine prestasjoner, sier han til VG Nett.

Hetland mener videre at tiden kanskje er inne til å endre på reglene for hvem som kan nomineres til en pris på Idrettsgallaen.

- Men man kan ikke gjøre om på dem nå, bare fordi noen gjør bra innenfor noe som ikke er innenfor rammene til idrettsforbundet. Men det betyr selvfølgelig ikke at man ikke anerkjenner Magnus Carlsens prestasjoner. Det er jeg sikker på at alle gjør, sier han.

ENIG MED ROGNLIEN: Henrik Ingebrigtsen. Foto: NTB Scanpix

For lite bevegelse i sjakk

Friidrettsutøver Henrik Ingebrigtsen er nominert i kategoriene «årets mannlige utøver», «årets gjennombrudd» og «årets navn» til Idrettsgallaen 2013. Han sier til VG Nett at han skjønner de som mener at sjakk ikke er en idrett.

- Selvfølgelig er det han gjør fantastiske prestasjoner, men jeg vet ikke om det lar seg sammenlikne med andre idrettsprestasjoner. Etter min mening er det for lite bevegelse til å snakke om idrett, sier han.

Ingebrigtsen mener en idrettsutøver er en person som står opp tidlig og trener to ganger om dagen.

- Det er ikke så mye tekniske eller fysiske krav til sjakkspillere, utover det mentale - det å være kjapp i hodet, sier han.

- Hvordan rangerer du Magnus Carlsens prestasjoner?

- Det er ekstreme prestasjoner. I en sånn konkurranseform, i sjakk, som så mange holder på med, er det å hevde seg og være på topp vanvittig sterkt.

- Brutalt

Fekter Bartosz Piasecki, som er nominert i kategorien «årets gjennombrudd» og «årets navn», mener det er umulig å si om Magnus Carlsen driver med idrett.

- Da må man først definere hva idrett er. Men det han har gjort, er en enorm prestasjon, og noe vi kanskje aldri vil oppleve igjen i Norge, sier han til VG Nett.

Piasecki poengterer at idrett tradisjonelt sett er noe som er fysisk krevende, men at begrepet har endret seg over tid.

- Det er mer som kan klassifiseres som idrett nå. Det Rognlien sier i dag er kanskje litt brutalt, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder