HOVNET VOLDSOMT: Slik så Vibeke Skofteruds arm ut etter at den hadde hovnet voldsomt etter beinharde styrkeøkter med teamet til Aukland-brødrene, som nå er hennes nye lag. Innfelt et bilde for snart ett år siden. Foto: Privat/Krister Sørbø - VG

HOVNET VOLDSOMT: Slik så Vibeke Skofteruds arm ut etter at den hadde hovnet voldsomt etter beinharde styrkeøkter med teamet til Aukland-brødrene, som nå er hennes nye lag. Innfelt et bilde for snart ett år siden. Foto: Privat/Krister Sørbø - VG

Sjekk Skofteruds arm etter treningssjokket

Skofterud føler seg i grei form igjen på sykehuset

Olympiatoppens sjeflege sier reaksjonen er ekstremt sjelden

Anders Aukland er skremt av at deres ekstreme råkjør i styrkerommet kunne sende Vibeke Skofterud til overvåkning på intensivavdelingen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL


Den tidligere landslagsløperen Skofterud måtte legges inn på sykehus etter at armene hennes hovnet opp til det hun selv beskrev som lårstørrelse sist helg. Det var etter første treningssamling med Team Centric, som er laget til Aukland-brødrene, hun pådro seg såkalt treningspåført rabdomyolyse.

- Hun fikk et treningssjokk, sier Anders Aukland til VG.

Aukland sier han ikke har pratet med Skofterud etter innleggelsen på intensivavdelingen i Drammen. Der ligger hun fortsatt til overvåking.

Manager for Team Centric, Nils Marius Otterstad,har holdt kontakten med Skofterud og sier hun nå føler seg i rimelig grei form igjen.

Aukland forteller at Skofterud trolig ble ødelagt av en særdeles tøff styrkeøkt de hadde torsdag.

- Den er annerledes og noe vi har holdt på med et par år. Det er mai og hun har kanskje ikke trent så mye den siste måneden. Hun ble nok ødelagt på torsdag og så trente vi enda mer på fredag. Hun tok i det hun kunne. Det er tøffe øvelser og det var nok egentlig på styrkeøkten hun fikk det, sier Aukland.

«Joar-øvelser»

Han sier de kaller øvelsene «Joar-øvelser» etter at de lærte styrkeøvelsene av padleren Joar Thele, som var tilknyttet laget i fjor.

Det var likevel slik at han selv, broren Jørgen, svenske Jerry Ahrlin og Skofteruds lagvenninne Laila Kveli ikke kjente det særlig unormalt etter økten.

Den nye løperen, som kom fra landslaget etter årets sesong, Tord Asle Gjerdalen fikk det også tøft etter økten uten at det var mer enn muskelsmerter.

- Trøkken hennes ble kraftigere enn jeg trodde kunne skje. Det ble alvorlig og var skummelt. Da jeg hørte om det ble jeg overrasket. Men hun har hodet med seg, sier Aukland.

Klarte ikke å rette ut armene

I fjor måtte svensken Jens Eriksson ligge på stranda etter et lignende hardkjør, mens de andre var ute på rulleski. Da han lå ved fjorden i Tønsberg-området klarte han ikke å rette ut armene mer enn at underarmene pekte i været.

- Han fikk litt av samme reaksjonen, men fikk bare et snev av
det samme. Han hadde problemer med armene i en toukersperiode etterpå, sier Aukland som kun har hørt om et tilfelle som har fått så alvorlig reaksjon som Skofterud etter trening.

Artikkelen fortsetter under bildet

FIKK FØLING: Jens Eriksson var ny løper på laget i fjor. Etter en lignende hardkjør som Skofterud var gjennom, fikk han en lignende reaksjon. Her ligger han ved fjorden uten mulighet til å rette ut armene. Foto: Privat

- Ekstremt sjelden

Olympiatoppens sjeflege Roald Bahr sier reaksjonen til Skofterud er meget uvanlig.

- Den er ekstremt sjelden. Jeg kan ikke huske å ha festet meg ved tilsvarende tilfeller de siste ti årene, sier Bahr til VG.

Treningspåført rabdomyolyse kommer som en følge av at store mengder muskelceller blir ødelagt.

- Det er slik at de fleste sperrer opp øynene når musklene hovner veldig. Men det skjer, særlig i forbindelse med uvant og hard trening. Det skjer sikkert oftere enn vi tror, sier Bahr.

Kan gå tilbake i full trening

Bahr forteller at det er større fare for reaksjon etter øvelser der musklene holder igjen en bevegelse, en såkalt eksentrisk belasting, og sammenligner en slik bevegelse med når beina bremser nedstigning fra et høyt fjell.

- Frykten er nyresvikt som følge av at nyrene ikke håndterer mengden ødelagte proteinet i blodbanen, sier Bahr som påpeker at så lenge nyrene ikke skades så vil utøveren kunne gå tilbake til full trening etter kort tid.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder