GULL-DUO: Olaf Tufte tok OL-gull i roing i 2004 og fulgte opp med et nytt gull fire år etter. Her er han sammen med trener Tore Øvrebø under lekene i Beijing i 2008. Foto: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

Tufte: - Tore kan være knallhard så det synger etter

Dette er den nye toppidrettssjefen: * En filosof * Tidligere landslagsroer

(VG NETT) Olaf Tufte tror hans gulltrener Tore Øvrebø blir en tenkende toppidrettssjef, som trenger litt tid på å bli kynisk tøff nok for jobben.

Tore Øvrebø er konstituert som toppidrettssjef frem til etter OL i Sotsji i februar neste år, etter at Jarle Aambø trakk seg fra jobben i dag.

Øvrebø var landslagstrener da Tufte tok OL-gull i Athen i 2004, han hadde også treneransvaret for Tufte da han tok OL-gull i Beijing i 2008. Den doble olympiske mesteren kjenner Øvrebø godt.

VGTV: Forberedt på spekulasjoner før OL

- Tore er en filosof. Han svarer sjelden på strak arm. Tore er en tenker. Hvis Tore får en utfordring servert, så tar han seg tid til å overveie det og tenke skikkelig gjennom det. Det er behagelig når det kommer et svar som er veloverveid, sier Tufte.

- Må ta tøffe valg

Øvrebø kommer fra Stavanger. Han har selv vært landslagsroer og konkurrerte for Stavanger Roklub. Han ble senere landslagstrener for roerne. Han var nå ansatt som nestleder ved Olympiatoppen og var coach for roere, svømmere, skøyteløpere, langrennsløpere og ryttere.

VGTV: Aambø: - Jeg ble ikke presset ut

- Som toppidrettssjef må han ta tøffe valg. Det er en utfordring. Men han er mannen for det. Jeg tror han vil vokse med lederoppgaven. Så får vi se om han er kynisk tøff nok, det er treningssak som han må øve på som leder. Det er aldri morsomt å si nei. Han vil komme i tøffe situasjoner i den nye rollen, sier Tufte.

Beklager Aambø-exit

Øvrebø har tidligere vært ansatt i utholdenhetsavdelingen i Olympiatoppen og han har vært utviklingssjef samme sted. Han er utdannet sosialøkonom.

Tufte beklager at Aambø trekker seg.

- Det er kjedelig at Jarle går av. Som vi sier på bondespråket: Han er hel ved. Han har fått uberettiget mye kritikk. Han har støttet rosporten i alle år, sier Tufte og legger til:

- Det er synd at han går av nå før Sotsji-OL. Jeg tror han kunne fått en kjempeopptur der. Jeg håper at uansett hvor mange gull Norge tar i Sotsji, så tenker folk på at Jarle har vært med å skape det sammen med skiforbundet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder