KUNGEN AV SVERIGE: Med en margin på 0,6 sekunder gikk Petter Northug Norge inn til det femte strake VM-gullet i stafett. Startmannen Niklas Dyrhaug gratulerer. Foto: BJØRN S. DELEBEKK. Grafikk: SONDRE NILSEN,

Slik kroner VG stafettkongen Northug

Da er det VG-offisielt: I svenske Falun ble han Kung Petter den 5. etter å ha gått Norge inn til det femte strake VM-gullet i stafett.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Som NRK-kommentator Jann Post sa det etter det fjerde gullet i Val di Fiemme i 2013: Petter Northug er ankermannen over alle ankermenn.

Og den eneste nordmannen med fem VM-gull i stafett.

Drømmescenarioet ble til virkelighet

Historien kunne ikke vært skrevet på en mer riktig måte for Petter Northug. Mannen som elsker både å erte og slå svenskene avgjorde det hele i en ren duell mot Sveriges Calle Halfvarsson - foran 50 000 tilskuere i Falun.

Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Anders Gløersen la grunnlaget på de tre første etappene.

Ankermannen gikk ut 3,8 sekunder foran Frankrike og 6,4 foran Sverige. Men taktikeren Northug ville ikke prøve å gå alene i front. Han lot Adrien Backscheider og Calle Halfvarsson tette luken, og la seg bakerst i trioen.

De to skandinavene var så lite interessert i å dra toget at franskmannen fikk stikke unna og ledet med nærmere ti sekunder på det meste - før Northug passerte Halfvarsson og spiste opp forspranget etter rundt seks kilometer.

Ved siste runding inne på stadion, 2,5 kilometer før mål, begynte taktikkeriet for alvor. Først festet Northug stavene, så kastet han brillene - og la seg bakerst i trioen.

På vei inn på stadion prøvde svensken å stikke av, men Northug holdt ryggen til Halfvarsson. Nordmannen klarte å kjempe seg inn foran svensken inn på oppløpet, og var i realiteten aldri truet de siste 100 meterne.

For femte gang på rad i en VM-stafett gikk Petter Northug først i mål. Den norske stafettkongen ble kronet - i Sverige.

Vel i mål nøyde helten selv seg med en noe avdempet hysj-hilsen til publikum.

Vi gratulerer! Og takker. Igjen.

Her er de fire foregående stafettgullene

2007: I sin debut i VM-sammenheng i Sapporo, sikret trønderen stafettseieren med noe av det første vi så av Northug-rykket. Svenske Anders Södergren og russeren Jevgenij Dementjev hadde ingen mulighet til å holde følge. «Det blir hundre meter, det blir kilometer», brølte Jon Herwig Carlsen. En legende var skapt. Og Petter Northug brølte det som han er blitt så kjent for: «Barneskirenn!».

2009: To år senere var Petter Northug 23 år gammel og VM-konge i Liberec. Denne gangen var det Axel Teichmann som fikk smake på Northug-rykket, og heller ikke han hadde mulighet til å holde følge med trønderen.

2011: I Holmenkollen gjorde Northug nok en gang som han ville og parkerte Marcus Hellner og Tobias Angerer på slutten av stafetten. Showmannen Northug var i sitt ess og ingen glemmer vel da han skrenset over målstreken - til stor irritasjon for enkelte svensker.

2013: «Han er ankermannen over alle ankermenn», ropte NRK-kommentator Jann Post i dét Northug seilet over målstreken til sin fjerde stafettseier i VM-sammenheng. Han rykket enkelt fra dagens svenskerival Calle Halfvarsson på oppløpet og slo ut med armene da han gikk i mål. Som for å si «var dette alt?».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder