LURING: Petter Northug lurte russeren foran seg i sporet og gikk inn til gull. Foto: Scanpix

«Det skuespillet der burde jeg fått en pris for»

Slik lurte Northug den russiske sprintkanonen

WHISTLER (VG Nett) Petter Northug (24) mener det var ferdighetene som skuespiller som sikret ham finalen og OL-gullet han hadde drømt om.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL


For ut fra stadion på den siste etappen hadde Axel Teichmann fått en luke på tre-fire sekunder ned til konkurrentene. Northug tok opp jakten og satte en voldsom fart opp den første bakken.

Bildespesial:Se gull-bildene her!

Les også:Northug: - Jeg er utrolig lettet

Før Northug nådde toppen av bakken, begynte han lureriet.

- Når jeg snur meg, ser jeg en russisk fot bak meg. Jeg ville ikke ha russeren på hjul, så 50 meter før toppen begynte jeg å spille sliten. Han bet fort på den og gikk forbi, sier Northug til VG Nett.

Protokoll:Send dine gratulasjoner til sprint-gutta!VG Nett-leser:Sto og hoppet opp og ned foran tv`n. Sykt spennende!! Men fy så digg!Diskutér her!

Dermed la 24-åringen seg i ryggen til Alexej Petukhov, som har tre pallplasseringer i sprint siden nyttår. Det skulle gi en reise helt inn til gull i sprintstafetten - et gull han deler med Øystein Pettersen.

- Petukhov gikk knallhardt helt fra bunnen av den neste bakken. Det var helt perfekt. Deretter kunne jeg gjøre mitt rykk, for så å utnytte dragsuget bak Axel Teichmann, sier Northug.

På vei til dopingtest etter den obligatorisk pressekonferansen ble Northugs skuespill igjen et tema. Da stoppet han opp og meldte følgende:

- Det skuespillet der burde jeg fått en pris for.

Artikkelen fortsetter under bildet!

LURTE SEG I TET: Petter Northug fikk posisjonert seg i dragsuget etter Axel Teichmann og kunne knuse konkurrentene i spurten. Foto: Reuters

Ellevill jubel

Inne på stadion var det ingen tvil: Trønderen fosset forbi den tyske lederen og fikk ingen konkurranse på oppløpet. I målområdet sto Pettersen klart til å kaste seg om halsen på Northug.

Sammen lå de og skrek i flere minutter i snøen.

VGTV:Se den unike dokumentaren om Petter Northug her!

Landslagstrener Morten Aa Djupvik hevder Northug ikke behøvde å ta i bruk sitt voldsomme rykk for å vinne, men kaller i stedet forseringen forbi Teichmann for en fartsøkning.

- Hvor mye mer har du å gi i en stafettinnspurt?

- På oppløpet kan jeg gå fortere hvis noen utfordrer meg. Vi får se om noen gjør det, sier Northug til VG Nett.

VGTV:Se baksnakk med Petter Northug

- Håper jeg får komme hjem nå

Det skapte oppstandelse da 24-åringen dro fra skistadion uten å snakke med noen etter duathlon-missen lørdag. Fra flere hold, blant annet landslagsledelsen, fikk Northug kritikk for måten han håndterte nederlaget.

- Har du lest noe av det som er skrevet om deg i det siste?

- Nei, jeg har bare ligget i sengen min og tenkt på løpet. Jeg leser ikke nettaviser.

- Din bror sa at hele Norge var imot deg. Hva tenker du om det?

- Jeg får håpe jeg får komme hjem nå.

- Hva har du å si til de som mener at gull på sprintstafetten ikke er så stort?

- Jeg har som mål å komme hjem med to gull fortsatt.

Det kan virke som det er enten eller med Petter Northug. Under OL har han vært helt stille i flere dager før han har snakket igjen. Etter gullet mandag tok han seg svært god tid.

På spørsmål om det kommer til å bli stille igjen nå, svarte Northug:

- Nei, nei, jeg skal bråke i kveld!

- Hvordan tror du Øystein Pettersen kommer til å feire?

- Han er jo ferdig, så jeg ser for meg at han er klar for å feire litt backstage før vi går på under medaljeseremnien. Jeg må vel legge meg på et litt lavere nivå

Les også: Northugs bror:- Han har hele Norge i mot seg

JUBLENDE GLADE: Øystein Pettersen og Petter Northug rullet rundt i snøen av glede etter å ha blitt olympiske mestre. Foto: EPA

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder