IKKE BESTEKOMPISER: Magnus Carlsen sammen med FIDE-president Kirsan Iljumzjinov under VM i hurtigsjakk i Berlin i 2015. Iljumzjinov kunne ikke være til stede ved Carlsens VM-kamp i 2016, fordi han er rammet av USAs sanksjoner.
IKKE BESTEKOMPISER: Magnus Carlsen sammen med FIDE-president Kirsan Iljumzjinov under VM i hurtigsjakk i Berlin i 2015. Iljumzjinov kunne ikke være til stede ved Carlsens VM-kamp i 2016, fordi han er rammet av USAs sanksjoner. Foto: Robert Schlesinger / Picture Alliance NTB scanpix

Slik vil omdiskutert sjakksjef hindre krig: La Trump og Kim spille sjakk

SPORT

Han er best kjent for å tro på skapninger fra andre planeter. Nå mener verdens sjakksjef at Donald Trump og Kim Jong-un må sette seg ned ved sjakkbrettet.

Publisert:

Uttalelsen kommer altså fra Kirsan Iljumzjinov, som i sin tid hadde et nært forhold til både Saddam Hussein og Muammar al-Gaddafi. Nå satser president i FIDE, det internasjonale sjakkforbundet, igjen på storpolitikk.

Denne gang er målet å gjøre forholdet mellom Nord-Korea og USA bedre og hindre en mulig atomkrig.

Les også: Carlsen om Kasparov-smellen mot Iljumzjinov

Iljumzjinov har vært verdens sjakksjef helt siden 1995 og er meget omdiskutert. Magnus Carlsen har aldri lagt skjul på at han ønsker seg en annen president i FIDE.

Kirsan Iljumzjinov har gjentatte ganger har fortalt om da han en dag i 1997 ble hentet av utenomjordiske vesener som tok ham med på en reise i UFO – og returnerte ham samme dag.

– Hvis Donald Trump og Kim Jong-un satte seg ved sjakkbrettet, så vil det gi mindre spenning mellom USA og Nord-Korea, sier han ifølge Interfax.

Les også: Carlsen håver inn millioner, men internasjonal sjakk er i krise

Han har også foreslått for myndighetene i Sør-Korea at det arrangeres en sjakkturnering mellom barn fra sør og nord i demilitarisert sone.

Kirsan Iljumzjinov er til de grader utenrikspolitisk omdiskutert at han står på USAs sanksjonsliste. Det skyldes hans forhold til Assad-regimet i Syria.

Les også: Dette er det nærmeste verdens sjakk-sjef kommer VM-kampen til Carlsen

Det jobbes også intenst for å hindre at Iljumzjinov igjen skal kunne gjenvelges som FIDE-president. Russeren – som er tidligere president i republikken Kalmyikia – vant lett mot utfordreren Garri Kasparov under FIDE-valget i Tromsø i 2014.

FIDE kunngjorde våren 2017 at Iljumzjinov hadde trukket seg som president, men selv benektet han dette på det sterkeste.

Sist helg var det kongress i det internasjonale sjakkforbundet, og et flertall (37 mot 20 stemmer) krevde at Iljumzjinov ikke må få stille til valg på nytt i 2018.

– Vi kan ikke hindre ham med makt i å stille til valg, men dette er vår mening, sier visepresidenten i FIDE, grekeren Georgios Makropoulos, ifølge Tass.

– Kirsan snakker i sine taler for mye om både Russland og president Putin. Dette er ikke til fordel for hverken FIDE eller Russland, mener visepresidenten.

Her kan du lese mer om