JUBELSCENE: Full jubel for Planica på FIS-kongressen. Slovenerne slo Trondheim og arrangerer VM på ski i 2023.

JUBELSCENE: Full jubel for Planica på FIS-kongressen. Slovenerne slo Trondheim og arrangerer VM på ski i 2023. Foto: OC PLANICA

Planica mener de vant «matkampen» mot Trondheim

Planica knuste Trondheim i kampen om ski-VM i 2023. Kanskje ble «matkampen» også avgjørende. Slovenerne hevder i hvert fall det selv. - Bare tøv, sier matansvarlig for Trondheim.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En lastebil smekkfull av skinker, vin, sprit og desserter ble lastet i hovedstaden Ljubljana og kjørt til FIS-kongressen i greske Costa Navarino.

Og for å unngå i havne i garnet til tollvesenet i det gamle Jugoslavia, holdt slovenerne seg innenfor EU og kjørte via Italia med ferge til Hellas.

les også

Helleland etter ny søker-fiasko: – Noe gjør man åpenbart galt

Matkø

– Det var konstant kø på vår stand, og vi ble fri for mat og drikkevarer seks timer før VM-avstemningen. Våre venner og konkurrenter fra Trondheim likte åpenbart også det vi hadde i tilby, hevder Tomi Trbovc.

NEDERLAG: Det hjalp ikke å få med Marit Bjørgen da Trondheim ville ha VM på ski i 2023. Skipresident Erik Røste (t.v.) og Trondheims ordfører Rita Ottervik tapte så det suste mot Planica. Foto: Claes-Tommy Herland / NTB scanpix

les også

Eksperter om VM-tapet: Norge er «mektig», «upopulær» og «arrogant»

Pressesjefen i det slovenske skiforbundet ler godt. Han hadde regien på det gastronomiske programmet. Det sjarmerte, ifølge Trbovc.

Ordtaket: «Veien til mannens hjerte går gjennom magen» må ha hatt kraft.

Det mannsdominerte styret i Det internasjonale skiforbundet stemte 9–6 i fordel Planica.

MATKØ: Vinen er servert og skinken skjæres. Planica-maten var populær i Costa Navarino. Renndirektør i hopp, Walter Hofer, midt i bildet. Foto: OC PLANICA

– Vi hadde noe ekstra. Noe som vakte oppsikt. Det hadde ikke Trondheim, mener Trbovc.

- Det er tøv

Roar Hildonen fra To Rom og kjøkken ble kåret til årets restauratør i 2016, sammen med Adrian Løvold hadde han ansvaret for mat og drikke for Trondheim 2023 i Hellas.

– Jeg vet ikke hvor sloveneren tar dette fra. Det må ha blitt sagt i seiersrusen på nachspielet. Det var langt ifra noen kø ved standen til Slovenia, de vant neppe på grunn av maten. Det er bare tøv, sier Hildonen til VG.

MATGLAD: Roar Hildonen hadde ansvaret for mat fra Trøndelag under FIS-kongressen i Hellas for Trondheim 2023. Her fra sin egen restaurant i Trondheim i 2014. Foto: Geir Otto Johansen / Dag Fonbæk

Han hadde med seg det beste Trøndelag har å by på av mat til FIS-kongressen. De opplevde kø hver dag.

– Vi serverte 500 porsjoner hver dag. Det var laks og krabbe som ble revet bort, reinsdyr fra Røros og folk stilte seg kø en ekstra gang for sjøkrepsen. Det var var som en nattklubb på 80-tallet, køen tok aldri slutt, sier Hildonen.

I tillegg serverte de øl fra lokalt bryggeri. Osten «kraftkar» ble revet bort.

Symbolsk tre

Planica kjøpte et appelsintre i Hellas. Av symbolske årsaker. Det skal plantes i det nye VM-anlegget til 400 millioner kroner som ligger i grenseområdet til Italia og Østerrike. Der skal det få slå rot, og bli et synlig bevis på et fremsteg for landet, ifølge Trbovc.

les også

Den spinnville VM-kampen: Påstand om drapstrussel mot FIS-presidenten

– Vi føler det som en ære at vi vant over Trondheim. Å slå en så sterk vintersportsnasjon som Norge, som hentet hjem 39 medaljer i Pyeongchang-OL, er noe vi er stolte av, sier Tomi Trbovc.

VM er det største idrettsarrangementet noensinne i Slovenia. Og den største utfordringen det lille landet (drøyt to millioner innbyggere) noen gang har tatt på seg.

– Vi er for liten til et vinter-OL. Men vi klarer et ski-VM. Men det blir knallhard jobbing. Fra i dag til i februar 2023. Dette blir tidenes sportsarrangement i vårt land, sier Trbovc.

Han medgir at det var en frisk feiring etter at Trondheim var slått.

– Men nå er festen over. Nå skal det jobbes i fem år. Hver eneste dag, sier Tomi Trbovc.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder