SVARTE FOR NIF: Idrettspresident Tom Tvedt holdt pressekonferanse på Idrettens Hus fredag formiddag - sammen med blant andre generalsekretær Karen Kvalevåg Foto: Hallgeir Vågenes

Tvedt om kritisk rapport: – Et dokument til forbedring

ULLEVAAL (VG) Torsdag fikk Norges idrettsforbund hard kritikk fra Riksrevisjonen. Nå svarer president Tom Tvedt på rapporten fra Stortingets kontrollorgan.

 • Joachim Baardsen
 • Nils Mangelrød
 • Regine Leenborg Anthonessen
 • Hallgeir Vågenes (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Riksrevisjonen offentliggjorde i fjor at de ville granske NIFs bruk av 3,7 milliarder kroner i spillemidler som forbundet har fått overført fra Kulturdepartementet i perioden 2012–2017.

Da rapporten ble kjent torsdag ettermiddag, refset riksrevisor Per-Kristian Foss Norges idrettsforbund på flere områder. Blant annet for å ha brukt over 50 millioner kroner – som skulle ha gått til barn, ungdom og bredde – på lønnsutgifter i NIFs administrasjon.

– Det har vært en lønnsvekst som i alle andre organisasjoner. Det som har blitt gjort i NIFs organisasjon, har vært for å skape vekst blant barn og unge. Jeg har lest rapporten, og nå skal det være et møte med Riksrevisjonen. Så får vi komme tilbake, og være helt presise på det, sier Tvedt, før han senere legger til:

– Det som er viktig, er at dette er beskrevet i vår spillemiddelsøknad. Dette har vært rapportert og kjent. Fra styrets ståsted har det handlet om å finne den måten å organisere dette på som gir best effekt.

les også

NIF slår tilbake: Derfor er barnemidler brukt som NIF-lønn

Ber Tvedt om å gå av

Etter å ha lest Riksrevisjonens 56 sider lange gjennomgang, ba VG-kommentator Leif Welhaven idrettspresident Tom Tvedt om å gå av.

«Idrettspresidenten bør ta konsekvensen, tre til side, gi idretten den sjansen til å gjenoppbygge omdømmet som de ikke vil få med ham til rors.», skrev Welhaven.

– Spørsmålet om mitt kandidatur, vet dere veldig godt (svaret på): Det er det til syvende og sist idrettstinget som bestemmer, sier Tvedt.

Samtidig har politikere – deriblant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité – varslet en nøye gjennomgang av rapporten.

– Det er viktig for meg å si at fra styrets ståsted, så styrer vi gjennom de strategiske planene som ligger til grunn. Denne rapporten, som alle andre, skal vi bruke til å forbedre og utvikle. Denne rapporten ble offentliggjort i går. Vi har ikke sett den før. Så igjen: Dette er et dokument til forbedring, som det alltid er i norsk idrett – og det er vi på god vei til, sier Tvedt.

les også

Det er nok nå, Tvedt!

Kritikken

Dette er noen av forholdene som blir kritisert i rapporten fra Riksrevisjonen:

* I perioden 2012 til 2017 har mer enn 50 millioner kroner i tilskudd som var øremerket tiltak for barn, unge og breddeidrett – i stedet blitt brukt til å dekke lønnsutgifter i NIFs såkalte kompetanseadministrasjon.

* På noen områder har ikke NIF rapportert korrekt til Kulturdepartementet, blant annet om kostnader knyttet til Ungdoms-OL og søknaden om OL og Paralympics 2022.

* Riksrevisjonen påpeker at det er mange dobbeltregistreringer i medlemsregistrene og derfor ikke gir riktig bilde av antallet medlemmer. Derfor er det heller ikke mulig å konkludere med hvor stor andel av befolkningen som er medlemmer i idrettslag.

* NIF har levert for dårlige rapporter til Stortinget om milliardene de har fått tildelt av spillemidlene.

Veien videre

Karen Kvalevåg opplyser at NIF vil ha et møte med Riksrevisjonen fredag ettermiddag. I tillegg understreker generalsekretæren at forbundet ønsker å legge til rette for mer aktivitet i Idretts-Norge.

– Vi skal ha møte med Riksrevisjonen i dag. Vi skal fortsette med å gå grundig gjennom rapporten. Og vi vil ta initiativ til dialog med Kulturdepartementet. Jeg vil også tilbake til det om pengene går til aktivitet. Det er klart at de som er ansatt i NIF og i idrettskretsene, kun er der for å legge til rette for aktivitet. Det jobber vi med hver dag, for å få mer og tydeligere kvalitet, sier Kvalevåg.

– Når du sier at dere trenger mer tid til å gjennomgå dette, vil det si at denne rapporten kom bardust på?

– Nei. Rapporten kom ikke bardust på. Vi har visst en periode når den skulle komme. Mye av innholdet er vi selvfølgelig også kjent med, men det er viktig å sette seg grundig inn i det, sier Kvalevåg.

Les også: NIF slår tilbake

Mer om

 1. Norges Idrettsforbund (NIF)
 2. Idrettspolitikk
 3. Tom Tvedt

Flere artikler

 1. Riksrevisjonen refser NIFs bruk av spillemidler: 50 mill. til tiltak for barn og unge ble brukt til NIF-lønn

 2. Kritisk rapport: NIF-sjefer erkjenner internt klasseskille

 3. Politikerne etter sviende rapport: – Dette kommer vi til å gå nøye etter i sømmene

 4. NIF slår tilbake: Derfor er barnemidler brukt som NIF-lønn

 5. Svikt på tre fronter: Derfor gikk det galt i NIF

Fra andre aviser

 1. NIF får kritikk for pengebruken. Kan den nye rapporten få konsekvenser for Tom Tvedt?

  Aftenposten
 2. Riksrevisjonen kritiserer NIFs pengebruk

  Bergens Tidende
 3. Riksrevisjonen kritiserer NIFs pengebruk

  Fædrelandsvennen
 4. Norsk idrett ber om statlig tiltakspakke

  Aftenposten
 5. Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt

  Aftenposten
 6. Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no