STERKT HODE: Generalsekretær Kjell Emblem (t.h.) lar seg imponere av Olaf Tuftes psyke. Men han vil ha nordmannen litt raskere i starten Foto: Scanpix

STERKT HODE: Generalsekretær Kjell Emblem (t.h.) lar seg imponere av Olaf Tuftes psyke. Men han vil ha nordmannen litt raskere i starten Foto: Scanpix

Krever bedre start av Tufte

SHUNYI (VG Nett) Skal Olaf Tufte (32) ha håp om medalje i lørdagens OL-finale i må han være mer våken fra start.

Kristian Holli
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det mener i hvert fall generalsekretær i Norges Roforbund, Kjell Emblem. Han er med i støtteapparatet rundt Tufte under OL.

I onsdagens semifinale var Tufte opp mot en båtlengde bak en del av konkurrentene etter drøyt 500 meter. De siste 1000 meterne satte vestfoldingen inn et voldsomt kjør, og var nummer to i mål. Da hadde han etter eget utsagn gitt alt hva han hadde de siste 750 meterne.

Les også:Sølv-Oen heiet frem Tufte

Det holder ikke i lørdagens finale, tror Emblem.

- Han kan ikke gi en båtlengde så raskt som han gjorde i semifinalen. Så det må Olaf og Tore (Øvrebø, trener red. anm.) finne ut av, sier generalsekretæren til VG Nett.

Mer aggressiv

Konfrontert med uttalelsen fra Emblem fleiper Tufte først at «Emblem får sette seg i båten selv». Men etter en liten latter innrømmer han at generalsekretæren kan ha et poeng.

Tror du Tufte kan ta gull?Diskutér her

- Jeg tror løpsopplegget blir omtrent det samme i finalen. Hva jeg eventuelt skulle gjøre annerledes forteller jeg uansett ikke til deg. Konkurrentene kan lese de også. Jeg er likevel enig i at jeg kanskje kan være mer aggressiv ut fra start. Men det handler også om å vite hva jeg er god for, sier Tufte.

Han hadde nest beste tid i semifinalen, kun slått av svenske Lassi Karonen som Tufte selv har stor tro på i finalen. Tsjekkiske Ondrej Synek vant den andre semifinalen suverent, men på en dårligere tid enn i Tuftes heat. Det skal dog legges til at man aldri bli særlig klok av å sammenligne tider fra forskjellige heat. Forholdene skifter fort på vannet, og man ror gjerne så fort man trenger.

Steinhardt hode

Emblem tror for eksempel at Synek er den største favoritten, selv Mahe Drysdale (nr 3 i sitt heat) fra New Zealand har vunnet de tre siste verdensmesterskapene.

Les også:Tufte reddet av rutinen

- Her kan alle vinne. Synek er vel kanskje den største favoritten. Olaf kan ikke regnes som favoritt etter det som har skjedd denne sesongen og de siste sesongene, mener Emblem.

Likevel vil han naturlig nok ikke avskrive Norges medaljehåp. Tufte er tross alt regjerende olympisk mester.

- Nå er han i finalen og der kan alt skje. Har han dagsformen inn er han utrolig rå til å tyne ut det siste.

- Er han råere på dette enn konkurrentene?

- Jeg kjenner ikke de andre så godt, men jeg er fristet til å si ja. Han er helt fantastisk der. Han har et steinhardt hode.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder