Gigantflertall mot bettingavtale: – Sjakkspillere lar seg ikke kjøpe

LARVIK (VG) 132 delegater stemte mot 50-millionersavtalen med bettingselskapet Kindred, mens bare 44 stemte for.

Se oppdateringer og klipp fra Kongressen i vår Sjakk-studio her.

– Sjakkspillere lar seg ikke kjøpe, sier Simen Agdestein til VG rett etter avstemningen på kongressen til Norges Sjakkforbund søndag kveld.

Han er glad for at det ble et så tydelig flertall mot avtalen.

– Det er en stor lettelse. Jeg er stolt over at vi viser at vi har integritet, sier Norges nest beste sjakkspiller gjennom tidene om nei-sidens overlegne seier.

Så stor var seieren at de 35 delegatene som Magnus Carlsen-klubben Offerspill ga fra seg før kongressen ikke ville vært i nærheten av nok til å endre noe.

Etterlyser sponsorer

Sjakk-kongressen takket altså nei til femti millioner over fem år fra det internasjonale bettingselskapet Kindred. For å sette det i perspektiv: I 2018 hadde Norges Sjakkforbund et budsjett på 2,5 millioner.

Nettopp derfor mener Offerspill-styremedlem Jon Kristian Haarr det var en tabbe å si nei til avtalen.

– Vi har aldri sett en økonomisk mulighet som dette i norsk sjakk før, og man kan spørre seg om det noen gang kommer til å komme en lignende igjen. Vi burde sagt ja, sier Haarr til VG.

Agdestein er enig med Haarr i at Sjakkforbundet trenger mer økonomiske muskler.

– Men vi trenger sponsorer vi kan stå for, understreker han.

Tror på positiv Carlsen-reaksjon

Verdensmester Magnus Carlsen, som ikke var til stede under sjakk-kongressen fordi han spilte turnering i Kroatia, fikk altså ikke gjennom sin vilje. Carlsen uttalte før kongressen at det ville være et svik mot yngre generasjoner å stemme ned avtalen.

– Magnus har nok fått seg en trøkk. Det så ut som han ønsket å kuppe en demokratisk prosess, men det virket mot sin hensikt, sier Agdestein.

Samtidig tror Agdestein at hans tidligere elev kan få til noe positivt av det som har skjedd.

– Magnus har en stor kraft, og han vil det beste for norsk sjakk. Jeg håper og tror han vil bruke Offerspill-initiativet til noe positivt framover.

EN AV FLERE: Simen Agdestein (midten) tilhørte det store flertallet som var mot bettingavtalen på sjakk-kongressen. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder