SKADEPLAGET: Norges OL-mester og verdensmester Håvard Lorentzen har vært plaget av en vond hofte denne sesongen. Han er imidlertid medaljehåp på 1000 meter i distanse-VM denne uken. Bildet er fra EM for en måned siden, da han tok 8. plass. Foto: Peter Dejong / AP

Eksperter forklarer skøyte-nedturen: Bom-trening og manglende samarbeid

Ekspertene peker på trenings-bom, manglende samarbeid og for mye reising som årsaker til Norges skøyte-nedtur foran distanse-VM denne uken og sprint- og allround-VM på Hamar om drøyt to uker.

 • Øystein Jarlsbo

– Det er veldig sammensatt, svarer Even Wetten på hvordan det kan ha seg at skøytelandslagets herreløpere for to år siden var verdens beste – til at de denne sesongen stort sett har strevd med å unngå degradering til verdenscupens B-gruppe.

Norges tidligere verdensmester på 1000 meter og nåværende kommentator for skøyterettighethaver Viasat, peker imidlertid i likhet med tre andre eksperter – tidligere landslagsløper og Viasat-ekspert Mikael Flygind Larsen, tidligere landslagstrener Jarle Pedersen og nåværende sportssjef Lasse Sætre – på tre-fire årsaker til nedturen.

Allrounderne under trener Bjarne Rykkje og sprinterne under trener Jeremy Wotherspoon har bommet på treningsopplegget. Det har ikke vært styrt godt nok med hensyn til intensitet. Det vil si «hardt» og «ikke hardt».

les også

Skøyte-nedturen: – Burde tatt det mer med ro

– Én av tingene er å trene i rett «bås». Det gjelder å være skarp til øktene som skal være av høy kvalitet. Der er det et stort potensial for forbedring. Løpergruppen må bli bedre på det, sier og bekrefter skøyteforbundets sportssjef Lasse Sætre.

– Lever du som omstreifer og trener mye på samling, kan det fort bli litt «soft» alene på hjemmebane, sier Even Wetten om samme sak.

Mikael Flygind Larsen viser til at de norske løperne var pigge i testløp før sesongstart. Det kan tyde på at de kjørte på for hardt for tidlig.

Jarle Pedersen (64) refererer til et fersk treningfeilskjær. Etter en lovende 5000 meter i EM i Heerenveen 10. til 12. januar (6. plass, 4. plass på 1500 m), var det ventet at hans sønn og regjerende verdensmester på distansen, Sverre Lunde Pedersen, skulle leve opp til den i verdenscupen i Calgary sist lørdag. Han endte på 12. plass, syv sekunder bak kanadiske Graeme Fish på 3. plass.

les også

De var Norges popstjerner på skøyter – slik er S-ene i dag

Pluss content

– De bommet nok litt (på treningen) i Salt Lake forrige mandag og tirsdag med tanke på det som skjedde med allroundløperne i Calgary. Ut fra det, tror jeg Sverre (Lunde Pedersen) vil gå en god del bedre i Salt Lake (distanse-VM) enn i Calgary, sier Jarle Pedersen.

Han tilføyer at allround og sprintlandslagene har to forskjellige opplegg, og at det derfor blir for «enkelt» å skylde på treningen som grunn til at Norge har havnet i skyggen. Samtidig er Jarle Pedersen klar på at allround og sprintlandslaget burde reist og trent mye mer sammen.

– Det har jeg sagt fra om flere ganger. De har ikke utnyttet hverandres kompetanse godt nok. Jeg har ofte stusset over at de (sprint og allround) har reist til forskjellige steder til forskjellige tider, sier Jarle Pedersen.

les også

Enormt seerfall for skøytesporten etter kanalbytte

– Og så reiser de alt for mye. Spesielt før sesongstart. Det kommer av at de har for dårlige lokaliteter hjemme, i motsetning til for eksempel nederlenderne. Reisedager er ikke hviledager. Det er en belastning, understreker den tidligere landslagssjefen (2009–2014).

I den forbindelse: Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen pådro seg langvarige skader i en sykkelkrasj i Inzell i september, OL-gull og -sølvvinner Håvard Lorentzen har vært plaget av en vond hofte hele sesongen, OL-gullvinner (lagtempo) Sindre Henriksen har slitt med en vond ankel.

les også

Lorentzen holdt hoftetrøbbel hemmelig i tøff sesongstart

Sportssjef Lasse Sætre sier at han «pusher på» trenerne Bjarne Rykkje og Jeremy Wotherspoon når det gjelder å slå seg sammen. Til nå har samarbeid vært fraværende fordi de to har hatt ulik «filosofi» angående hvor det er best å være.

– Jeg tror felles team ville være en styrke. Vi har snakket mye om det nå, etter at det begynte å lugge, sier Lasse Sætre.

OL-bronsevinneren på 10.000 meter fra Salt Lake 2002 sier også at de har pratet om reisebelastningen. Han påpeker at skøytelandslagene foran suksess-OL 2018 hadde base i Stavanger.

Ekspertene påpeker at det fins norske skøyteløpere som har vist fremgang internasjonalt denne sesongen. Felles for dem er at de har stått utenfor landslagenes treningregime.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Skøyter
 3. Sverre Lunde Pedersen
 4. Sindre Henriksen
 5. Håvard Lorentzen

Flere artikler

 1. Skøyte-nedturen: – Burde tatt det mer med ro

 2. Bråk i Skøyte-Norge: Bøkko kritisk til VM-uttak

 3. Lorentzen var trolig corona-smittet: Har «ikke pushet» seg

 4. Tviler på verdenscupstart: – OL 2022 er motivasjonen

 5. Lorentzen holdt hoftetrøbbel hemmelig i tøff sesongstart

Fra andre aviser

 1. Varsler endringer etter stjernenes markante fall: – Vi må tenke nytt

  Bergens Tidende
 2. Pedersen stivnet fullstendig i generalprøven: – På grensen til grusomt

  Aftenposten
 3. Pedersen stivnet fullstendig i generalprøven: – På grensen til grusomt

  Fædrelandsvennen
 4. Lorentzen åpnet svakt, men kommentator lot seg imponere: – Det vitner om god form

  Aftenposten
 5. Lorentzen åpnet svakt, men kommentator lot seg imponere: – Det vitner om god form

  Bergens Tidende
 6. Derfor trener Norges beste skøytesprinter med sin argeste konkurrent

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder