FOTBALL-KJENDIS: Valerij Gazzajev er her fotografert som CSKA-trener. Han har også vært russisk landslagstrener. Nå er han politiker i parlamentet. Foto: JASPER JUINEN / AP

Russisk toppolitiker: Hvorfor sjekker de ikke Norge?

En av Russlands mest kjente fotballtrenere, nå toppolitiker, lurer på hvorfor ikke Norge, USA og Storbritannia blir sjekket på samme måte etter WADA har bestemt å utestenge russisk idrett i fire år.

 • Ole Kristian Strøm

Valerij Gazzajev har blant annet vært landslagstrener i fotball. Nå representerer han partiet Rettferdige Russland i parlamentet.

– I 2018 gjenoppbygde vi RUSADA fullt ut, i samarbeid med WADA. Så tar de nå en avgjørelse på basis av kontroll av Moskva-laboratoriet i tiden 2012 til 2015. Hvor er logikken? Det er bare tull, mener Gazzajev.

– Hvorfor kontrollerer de da ikke de andre nasjonale organisasjonene - USA, Norge, Storbritannia, spør han i et intervju med Sport Ekspress.

– Hvis de bestemte seg for å se på dataene til russiske utøvere fra 2012 til 2015, så kontrollér også andre land! Hvor kommer denne selektive og negative holdningen til Russland fra, spør Gazzajev videre.

– Dette er en politisk avgjørelse, tordner han.

les også

Utestengelsen av Russland: Straffen kan bli vannet ut

Han karakteriserer straffen som «enormt urettferdig».

– Allerede ved siste OL opplevde vi smerte og ydmykelse.

En rekke russiske politikere mener, som Gazzajev, at mandagens styrevedtak i WADA om å utestenge Russland fra all idrett i fire år, er politisk begrunnet. Flere snakker om «russofobi», blant annet statsminister Dmitrij Medvedev. WADAs vedtak kommer etter overbevisende rapporter om utstrakt russisk doping i perioden 2012–2015 og juks med data fra dopinglaboratoriet i Moskva.

Valerij Gazzajev er forøvrig ikke den eneste som setter søkelyset på Skandinavia og Norge. Mange russere har de siste ukene pekt på Norges bruk av astmamedisiner.

– Å utestenge ærlige idrettsutøvere er en forbrytelse. Husk skiskytterlandene i Skandinavia – der er alle astmatikere, sa Aleksej Jagudin, tidligere OL-vinner i kunstløp, ifølge championat.ru.

Bakgrunn her:

les også

Russland utestenges fra internasjonale mesterskap i fire år

– Doping er ikke Russland; doping er et globalt problem. Det er urettferdig å mene at det eksisterer i Russland, mens andre land er rene, fortsetter han.

Den tidligere tennisstjernen Marat Safin, som nå er politiker, trakk også paralleller mellom den russiske dopingen og bruk av astmamedisin:

– De bruker astmamedisiner, og dette hjelper naturligvis mye. Det vil si at noen får lov til å gjøre det, mens andre ikke får lov til å gjøre det, sa han i intervju med tv-stasjonen Dozjd.

les også

WADA-dommen: Treneren frykter Ustjugov vil bryte sammen igjen

Selv kommunistpartiet i Moskva har på sine hjemmesider kommentert norske astma-utøvere:

– WADA angriper Kreml, men tør ikke – eller ønsker ikke – å finne ut hva som finnes av doping i USA, Norge med sine idrettsfolk-astmatikere, Kina og andre. Og WADA ignorerer NHL, fastslo kommunistpartiets Sergej Obukhov.

Den kjente journalisten Kirill Klejmjonov, som er med i ledelsen i den Kreml-kontrollerte TV-kanalen Pjervyj, skrev i en kommentar på kanalens hjemmeside:

– Så har vi skiløpere og skiskyttere fra Skandinavia. Alle er mestere og alle er astmatikere. Vel, kanskje det er en vanlig ting for astmatikere å gå på ski med en elgs hastighet, spurte han spydig.

En av de ytterst få russere som innrømmer dopingproblemet mandag, er den tidligere tennisstjernen Jevgenij Kafelnikov.

– Det er et dopingsystem i Russland, det er jeg ikke i tvil om, sier han ifølge Nastojasjtsjee Vremja.

Mer om

 1. Doping
 2. Idrettspolitikk
 3. Russland

Flere artikler

 1. Putin raser mot dopingdommen - og Russland anker

 2. Trefilov om å ende «i gjørma»: – Det er en skam for landet!

 3. Helleland om WADA-utvalgets knallharde Russland-anbefaling: – Skulle bare mangle

 4. Hemmelig varsler er nøkkelen: Derfor vil WADA-utvalget straffe Russland

 5. Dopingjeger kritiserer WADAs Russland-dom

Fra andre aviser

 1. Russland fordømmer foreslått utestengelse

  Bergens Tidende
 2. OL-komiteen hardt ut mot Russland - støtter utestengelse

  Bergens Tidende
 3. Russland reagerer kraftig på utestengelse: – Anti-russisk propaganda

  Bergens Tidende
 4. OL-komiteen hardt ut mot Russland - støtter utestengelse

  Fædrelandsvennen
 5. Russland reagerer kraftig på utestengelse: - Anti-russisk propaganda

  Aftenposten
 6. Er du forvirret av den russiske utestengelsen? Her er åtte spørsmål og svar som forklarer.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder