FOLKEHELSE: Holmenkollstafetten samler rundt 50.000 personer til løpsaktivitet i mai. Men ikke i år. Bildet er fra 2016. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Professor om avlysningene: Dugnadsregnskapet kan bli stygt

Forsker, professor og tidligere sportskommentator Dag Vidar Hanstad (57) mener regnskapet etter hundrevis av corona-avlyste mosjonsløp og dugnadene knyttet til disse kan bli «stygt».

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over 139 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Arrangementer er en mye større inntektskilde for klubbene enn før. De er kjempeviktige. Dugnadene knyttes til arrangementer. Når de blir borte, vil det få store konsekvenser. Det er her innsatsen ligger. Dette regnskapet kan bli stygt, svarer professor Dag Vidar Hanstad på spørsmål om alle mosjonsløpene og -arrangementene som er utsatt og avlyst – og trolig vil bli det.

Hanstad jobbet som journalist og var sportskommentator i Aftenposten før han i 2004 startet sin karriere som forsker ved Norges idrettshøgskole, der han fortsatt jobber med professortittel. Han har forsket på og skrevet en rekke avhandlinger og bøker om idrettsarrangementer.

Han understreker at svaret hans beror seg på «synsing» og ikke er vitenskapelig belagt når han får spørsmål om hvilke konsekvenser alle avlysningene av massemønstringer som Birken og Holmenkollstafetten vil få for folkehelsen i Norge.

les også

Birkebeinerrennet avlyses etter råd fra Folkehelseinstituttet

– Den statlige politikken støtter idretten fordi folk skal holde seg fysisk aktive. Løp og det å skulle være med i en konkurranse, er en stor motivasjonsfaktor. Spesielt for folk opp i årene. Norges idrettsforbund har også nå innført «Livslang idrett» i sin organisasjon, påpeker han.

Birkebeinerrennet, med nær 10.000 påmeldte årlig, ble nylig avlyst. Det samme ble Holmenkollstafetten, med 3500 påmeldte lag og cirka 50.000 deltagere. Ifølge daglig leder Matias Lavik i arrangøren Tjalve, vil inntektstapet for klubben bli syv til åtte millioner kroner. Pengene skulle ha gått til aktivitet i klubben. Lavik sier at de har penger på bok fra tidligere Holmenkollstafetter som vil berge klubben fra alvorlig økonomisk slagside.

FORSKER: Dag Vidar Hanstad, mangeårig forsker ved Norges idrettshøgskole. Foto: Norges idrettshøgskole

Generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund opplyser at klubbene i Norge hadde planlagt å gjennomføre 24 mosjonsløp i mars. I april er opprinnelig 54 løp lagt inn i kalenderen, i mai øker antall planlagte løp i regi av forskjellige klubber til 121.

Sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes forteller at hans forbund og alle sykkelklubbene i Norge i løpet av ett år «med stort og smått» avvikler 750 arrangementer.

– Det er i april og mai det tar av. Hvis dette blir langvarig, vil det ha en god del å si for den allmenne folkehelsen. Tusenvis deltar i mosjonsløp, og det er motivasjonen deres for å trene, sier Kjetil Hildeskor.

Friidrettspresident Ketil Tømmernes bekrefter at dette er mye av klubbenes inntektsgrunnlag. Han sier at «vi» nå må trå til og hjelpe klubbene.

– Vi må vise at det ikke bare er noe vi sier, mener Tømmernes.

les også

Mister 90 prosent av inntektene på avlysningen av Holmenkollstafetten

Han er også opptatt av barn og unge som var på vei inn i idretten generelt og friidretten spesielt da corona-unntakstilstanden inntraff. Tømmernes, som på begynnelsen av 2000-tallet var sportssjef for friidrettsforbundets eliteutøvere, sier at de store utfordringene ligger i å få 10 til 12, 13- og 14-åringene tilbake til banene «etter at dette er over.»

For 2020 står 665 mosjonsløp på planen. I tillegg kommer alle løpene for barn. Hildeskor opplyser at forbundet vil tape fem millioner i lisensinntekter hvis alle løpene går i vasken.

Det er imidlertid ingenting målt mot den negative effekten som vil ramme klubbene og den frivillige dugnaden i forbindelse med idrettsarrangementene for folk flest, slik forsker Dag Vidar Hanstad ser det.

les også

Må ha pengehjelp for å redde Kollen: Skiforbundet kan få millionregning

Den tidligere landslagsspilleren i håndball mener uteblivelsen av alle dugnadene vil få størst alvorlige følger, og vil resultere i et «stygt regnskap» for idretten og det norske samfunnet.

– Det er ikke bare klubbene bak Birken og Holmenkollstafetten som vil lide. I fjor stilte jeg som forelder i Lyn Fotball til dugnad i Holmenkollstafetten. Vi var 50 til 100 personer som jobbet hele den lørdagen, nevner Hanstad som eksempel på inntekts-ringvirkningene som vil forsvinne med corona-avlysningene.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Holmenkollstafetten
 3. Birken

Flere artikler

 1. Norsk idrett: – Taper 500 millioner i mars

 2. Birken-leder rørt av støtten – ber om krisepakke

 3. Myrhols corona-alarm: Frykter mange barn slutter med idrett

 4. Tøff tid for norske friidrettshåp – ikke krav på NAV-hjelp

 5. Idrettspresidenten krever 300 nye millioner – møter helsetoppene onsdag

Fra andre aviser

 1. Et av Norges dyreste løp ble avlyst, men deltagerne får ikke tilbake alle pengene

  Aftenposten
 2. Birken-avlysning får alvorlige økonomiskekonsekvenser

  Aftenposten
 3. Birken måtte avlyse syklingen. Nå håper de på løpefest i september.

  Aftenposten
 4. Stor guide: Slik er koronareglene for over en halv million barn i Norges største idretter

  Aftenposten
 5. Stor guide: Slik er koronareglene for over en halv million barn i Norges største idretter

  Bergens Tidende
 6. I april skal over 10.000 løpe maraton i Bergen. Dette sier arrangøren.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder