VANT: Alexander Kristoff må prioritere hardt denne sesongen. Her etter seieren på 5. etappe under Tour of Norway i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ny sykkelplan: Flere av de største rittene kolliderer

Alexander Kristoff mener sykkelsesongen må droppes, dersom det er fare for at syklister fra hele verden som konkurrerer bidrar til at coronaviruset blusser opp igjen – og verden må inn i en ny lockdown-periode.

 • Camilla Vesteng

Artikkelen er over 145 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det er lagt opp til en meget høsttung og komprimert sykkelsesong etter at coronaviruset satte kjepper i hjulene denne våren da Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) kom med sitt nye program tirsdag. Det betyr blant annet at Giro d’Italia og Spania rundt arrangeres delvis samtidig.

UAE-proffen Alexander Kristoff vet ikke per nå om han kommer til å sykle en Grand Tour, men han utelukker langt på vei Giro d'Italia, melder NTB. Han ønsker å kjøre klassikerne.

Men om han må i toukerskarantene for å kjøre ett endagsritt, så er han skeptisk.

– Om det blir karantene for å reise mellom land, så fungerer det ikke i det hele tatt. Folk kommer fra alle steder. Russland henger litt etter i coronaepidemien. Om det blir en ny runddans om de drar med seg smitte, så er det ikke verdt det. Det blir spennende å se hvordan løse de løser dette, sier Kristoff til VG.

les også

Tufte mener idrettens OL-søknad burde vært tredoblet

Om syklistene drar med seg smitte når de drar fra land til land for å konkurrere, så mener Kristoff det er bedre at de kutter hele sesongen, og kommer sterkere tilbake neste år.

– Om dette blusser opp igjen, så er alt vi har gjort vært forgjeves. Jeg ønsker ikke en ny lockdown, hvor Norge og verden stenges ned, da er det bedre at man kutter hele sesongen, sier Kristoff til VG.

Her er noen av hovedrittene i den reviderte planen fra UCI:

 • Tour de Polen: 5.-9. august
 • Milano-Sanremo: 8. august
 • Tour de France: 29.august-20. september
 • Giro d’Italia: 3.-25. oktober
 • Flandern Rundt: 18. oktober
 • Spania Rundt: 20. oktober-8. november
 • Paris-Roubaix: 25. oktober

Lotto Soudal-rytter Carl Fredrik Hagen tror det betyr at det kan bli færre av de største stjernene i flere ritt.

VIL TENKE POSITIVT: Lotto Soudal-rytter Carl Fredrik Hagen håper han får sykle Tour de France, Giro d’Italia eller Spania Rundt denne sesongen. Her fra et ritt i juni i fjor. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Han tror også den nye planen vil by på store utfordringer, da mange av rittene går i de hardest coronarammede landene i Europa, som Italia, Frankrike og Spania.

– Ulike land kan ha ulike karantenerestriksjoner. Vi kommer ikke til å slippe unna noen som helst form for karantene. Det vil ikke bli fri flyt mellom landegrensene i Europa, det skjer ikke. Og det er ikke gitt at alle lands myndigheter godkjenner den planen som nå er satt opp. Det er fortsatt uvisst hva som vil gå og i hvilket format, sier Hagen.

– Det betyr vel at det blir vanskelig å sykle mer enn én Grand Tour. Det kan være mulig å sykle både Tour de France og Spania rundt, men da blir det ikke mulig å sykle noe mellom, sier Hagen.

– Fryktelig hektisk

Han syklet inn til 8. plass i sammendraget i Spania Rundt i fjor, og håper å få sykle en Grand Tour også denne sesongen. Hvilken han ønsker seg mest, vet han ikke.

– Jeg har ikke snakket med laget om noe som helst, og hva jeg skal kjøre. Men utifra terminlista blir det en fryktelig hektisk høstsesong, sier Hagen til VG.

– Redusert deltagelse

TV2-ekspert og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad mener det er smålig av de store treukerstourene ikke å kappe arrangementet til to uker, for å gi flere arrangører muligheten. Han tror også at noen av de eldre rytterne sliter litt med treningsmotivasjonen.

– Det kommer til å bli ganske redusert deltagelse med ryttere som ikke kommer seg over grensene, eller som ikke tar den sjansen, sier Kaggestad og fortsetter:

– Hva kan man redde av sesongen? Man får ta det man får og gjøre det beste ut av det. Men dette blir kjempekomplisert.

Les også

 1. Spiller-sjefen åpner for kortere omganger i Premier League

  Den mektige direktøren i de engelske fotballspillernes forening åpner for at hver omgang kan bli kortere enn 45 minutter…

Mer om

 1. sykkel
 2. Tour de France
 3. Vuelta a España
 4. Giro d'Italia
 5. Coronaviruset
 6. Coronaviruset internasjonalt

Flere artikler

 1. Sesongstarten kan bli utsatt: – Føler det er litt usikkert

 2. Kristoff om mulig «rødt» Frankrike før Touren: – Jobben min å sykle

 3. Reagerer på Tour de France-planer: – Latterlig og uansvarlig

 4. Tour de France utsettes to måneder – optimistisk Kristoff-trener

 5. Bekreftet: Kristoff sykler Tour de France

Fra andre aviser

 1. Slik blir sykkelsesongen: Kristoff prioriterer klassikerne

  Bergens Tidende
 2. Frankrikes president: Tour de France må avlyses eller utsettes

  Bergens Tidende
 3. VM avlyst, men ekspert tror storløpene går som planlagt: – Folk er redde. De er advart.

  Aftenposten
 4. Sykler timevis uten mål og mening: – Må ærlig innrømme at det er tøft

  Bergens Tidende
 5. Sykler timevis uten mål og mening: – Må ærlig innrømme at det er tøft

  Aftenposten
 6. Tour de France henger i en tynn tråd. Kaggestad frykter konsekvensene hvis gigantrittet avlyses.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no