UHELDIG: Jarl Magnus Riiber skadet seg under trening på Lillehammer. Her klarer han ikke landingen på hele 134,5 meter under verdenscupen i Granåsen forrige sesong.
UHELDIG: Jarl Magnus Riiber skadet seg under trening på Lillehammer. Her klarer han ikke landingen på hele 134,5 meter under verdenscupen i Granåsen forrige sesong. Foto: Ned Alley , NTB scanpix

Kombinert-Riiber ute av sykehuset

•  Landslagstrener Ingebrigtsen: - Kjempetabbe av juryen

SPORT

•  FIS-Ottesen: - Juryen gjorde en god jobb

LILLEHAMMER (VG) Jarl Magnus Riiber (18) er utskrevet fra Lillehammer sykehus etter fallet i OL-bakken fredag. Norges kombinert-boss retter skarp kritikk mot FIS - og hevder de ikke følger med i timen.

Publisert:

– Det var en kjempetabbe av juryen. De har veldig dårlig intern kommunikasjon, sier Bjørn Kåre Ingebrigtsen, som er landslagstrener.

Riiber vant to VM-gull for junior sist vinter. Han er det største talentet i den norske paradegrenen siden gull-guttene Fred Børre Lundberg og Bjarte Engen Vik herjet på 90-tallet.

Les også: Gull-Graabak: - Får den oppmerksomheten jeg fortjener

Han sto på trenertribunen sammen med hopptrener Nik Huber da det norske supertalentet Jarl Magnus Riiber gjorde seg klar på bommen under fredagens kvalifisering. Ingebrigtsen og Huber skal overfor juryen ha bedt innstendig om lavere fart. Uten å bli hørt.

- Assisterende TD nektet å gi beskjed fra trenbertribunen til juryen. Det er helt horribelt. FIS har et internt problem, sier Ingebrigtsen.

Vinforholdene endret seg dramatisk – fra bakvind til nesten vindstille – og med om lag 95 kilometer i timen på hoppet fryktet de at Riiber kunne lande på flat mark og skade seg.

- Riiber er en fantastisk god skihopper. Det vet juryen. Men de skylder på at de ikke har sett han tidligere i år. Han fikk oppdrift over kulen, og de skal være glade for at han gjør et middelmådig hopp. Det kunne blitt 150 meter istedenfor 139 meter. I så fall hadde det gått fryktelig galt, sier Ingebrigtsen.

Riiber stupte fremover i landingen. Han fikk smerter i nakken, og ble kjørt til Lillehammer sykehus. Der ble han undersøkt og holdt til observasjon til lørdag. Ifølge landslagstreneren konkurrerer han ikke mer i helgens verdenscup på Lillehammer.

Les også: Er dette Norges nye super-duo i kombinert

Ingebrigtsen påpeker at det er Det internasjonale skiforbundet (FIS) sin plikt å ivareta sikkerheten for utøverne. Han synes ikke de beste hopperne får god nok beskyttelse.

Renndirektør i FIS, Lasse Ottesen, påpeker at juryen tok hensyn til Riiber og kuttet farten med «to bommer».

- Under daværende forhold var det helt ok, men det endret seg raskt, og det er umulig å styre. Riiber hopper langt. 139 meter er en meter over bakkestørrelsen, men ikke farlig. Men han kommer for langt frempå i landingen, og gjør omtrent samme feil som Simon Ammann i Bischofshofen-rennet i Hoppuka, sier Ottesen.

Han synes ikke FIS kan klandres.

- Vi mener juryen gjorde en god jobb. Men vi er åpen for å diskutere når kritikken kommer. Norge vet at de kan få løpere ned på lavere fart. Vi har aldri nektet noen det, men vi har et system som må følges, sier Lasse Ottesen.

PS! Hopprennet i kombinert ble avlyst. Langrennet startet kl 14:00 (NRK).

Her kan du lese mer om