RUSSISK DOMINANS: Her vinner Alexander Legkov femmilen i Sotsji-OL for to år siden. Maksim Vylegzjanin og Ilja Tsjernousov tar sølv og bronse, mens Martin Johnsrud Sundby havnet akkurat utenfor pallen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Ny rapport om russisk idrett: Statlig kontrollert dopingregime under Sotsji-OL

En uavhengig granskingskommisjon, engasjert av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), la i dag frem en knusende rapport om doping i russisk idrett.

 • Marius Guttormsen
 • Mikal Aaserud
 • Jonas Wikborg

Artikkelen er over fire år gammel

Kommisjonens hovedfunn, presentert av leder Richard McLaren, er satt opp i tre punkter.

1) Moskva-laboratoriet beskyttet dopede russiske utøvere ved at dopingprøver forsvant.

2) Sotsji-laboratoriet brukte en unik metode for å bytte dopingprøver, slik at russiske utøvere kunne konkurrere under OL.

3) Sportsministeren og hans departement kontrollerte og forsikret at en utøvers prøveresultater ble manipulert - eller byttet - med aktiv deltakelse eller hjelp fra russisk sikkerhetstjeneste i tillegg til både Moskva- og Sotsji-laboratoriet.

Bakgrunn: 20 spørsmål og svar om russisk doping

«Byttet prøver om natten»

Rapporten går i dybden på hvordan de russiske utøverne byttet ut positive urinprøver med rene prøver under OL i Sotsji. Ettersom Sotsji-laboratoriet hadde et strengere vakthold enn laboratoriet i Moskva, måtte det benyttes nye rutiner for å bytte ut prøver under OL.

«Systemet som ble benyttet i Sotsji-laboratoriet innebar å åpne beholderne med urinprøver før innholdet ble byttet ut med rent urin. Bytteprosessen ble utført om natten når det vanligvis ikke var personell til stede. Morgenen etter ville de rene urinprøvene være klar for analyse, og prøvene ville være negative», heter det i rapporten.

– Dette tillot dopede utøvere å delta i Sotsji. Positive prøver ble byttet ut med negative, slik at de ikke ble tatt, sier McLaren.

– Det unike med Sotsji, er måten de byttet prøver på. Jeg tror ikke vi kommer til å se noe lignende, sier McLaren, som understreker at han er helt sikker på at funnene i rapporten - gjennom intervjuer, tester og det han omtaler om «kun pålitelige bevis» - er korrekte.

Minister bestemte hvem som skulle beskyttes

Det er kun russiske friidrettsutøvere som har blitt utestengt fra Rio-OL som starter om 18 dager. Det har blitt spekulert i om Russland vil bli nektet å delta under lekene i alle øvelser i kjølvannet av rapporten presentert i dag. McLaren vil ikke ta stilling til om det burde skje, men sier at funnene granskingskommisjonen har gjort relaterer seg til flere idretter og ikke bare friidrett.

McLaren forteller ifølge The Guardian om hvordan hver eneste positive dopingprøve ble overrakt Russlands viseidrettsminister Yuri Nagornykh. Han skal så ha vurdert hvem som ville tjene på at testene ble skjult, og hvem som ikke skulle bli beskyttet.

Les også: Rio-OLs dop-lab stengt

Avis hevdet 15 medaljevinnere med i dopingprogram

McLaren er leder for WADAs uavhengige granskingskommisjon, som ble oppnevnt etter anklager om at det foregår systematisk juks på statlig nivå i Russland. Sist i rekken var avisen New York Times, som i mai i år skrev at en rekke russiske idrettsutøvere var en del av et omfattende, statlig dopingprogram under vinter-lekene i 2014. McLarens rapport bekrefter det New York Times har skrevet.

Mannen som skal ha ledet det russiske programmet, Grigorij Rodsjenko, fortalte i en dokumentar at jukset var «like velfungerende som en sveitsisk klokke». Ifølge New York Times var 15 medaljevinnere, deriblant langrennsløperen Aleksander Legkov, en del av dopingprogrammet.

Anbefales: Varsleren Stepanov til VG: – Hjemme i Russland ler folk

Herjet av dopingsaker

Parallelt med McLarens rapport rundt Sotsji-OL har Russland vært herjet av dopingbeskyldninger- og saker i lang tid. Det hele startet tilbake i desember 2014, hvor den anerkjente dopingjegeren Hajo Seppelt, som i en dokumentarfilm sendt på tyske ADR hevdet at russisk idrett styres av doping og korrupsjon.

WADA oppnevnte i etterkant et panel på tre medlemmer ledet av IOC-veteran Dick Pound. Han roste dokumentskaperen Hajo Seppelt for «et bra stykke gravende journalistikk».

I tiden som fulgte har russisk friidrett blitt utestengt fra IAAF (det internasjonale friidrettsforbundet) inntil videre, det russiske dopinglaboratoriet mistet sin godkjenning og flere russiske utøvere fikk strøket sine resultater.

Les også: Sterke reaksjoner på at dopingtatt russer får delta i OL

Fikk du med deg denne? Utestengte russere satser på rettslig fasttrack til Rio-OL

Les også: Kyllingen-oppgjør med norsk doping-naivitet

Kommentar: Heia juksemakeren!

Mer om

 1. Doping
 2. OL 2016
 3. Russland

Flere artikler

 1. Beskytt de rene – hold russerne hjemme

 2. – Det groveste overtrampet mot antidopingarbeidet som noensinne har blitt avdekket

 3. Pluss content

  Russisk dopingrapport: Norge kan ha blitt snytt for medaljer

 4. IOC vurderer juridiske muligheter mot Russland

 5. 20 SPØRSMÅL OM RUSSISK DOPING

Fra andre aviser

 1. 1000 russiske utøvere i dopingskandale: Brukte salt og kaffe i urinprøvene

  Bergens Tidende
 2. Helleland om dopingsjokket: – Verre enn noen kunne forestille seg

  Bergens Tidende
 3. Ny dokumentar tegner et nitrist bilde av antidopingarbeidet i Russland: – Min egen mor dopet meg

  Bergens Tidende
 4. Ny dokumentar tegner et nitrist bilde av antidopingarbeidet i Russland: – Min egen mor dopet meg

  Aftenposten
 5. Helleland om dopingsjokket: – Verre enn noen kunne forestille seg

  Fædrelandsvennen
 6. Den russiske dopingvarsleren frykter for livet sitt: - Jeg er ingen forræder

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder