KONTROVERSIELL: Sportsminister Vitalji Mutko har tette bånd til Zenit St. Petersburg, har ledet den russiske VM-komiteen i forbindelse med fotball-VM i 2018, er sentral i FIFA - og anklages nå personlig for juks. Foto: AP

Hevder russisk sportsminister skjulte dopingsak

Rune Andersen: – Føler press fra ulike hold

Russland har hyret inn amerikansk PR-byrå

Halvannen uke før norske Rune Andersen avgjør hvorvidt russiske friidrettsutøvere skal utestenges fra Rio-OL, kommer tysk fjernsyn med det de hevder er nye avsløringer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I morgen kveld sendes Hajo Seppelts fjerde film om russisk toppidrett og doping.

De tre foregående har rystet en hel verden, og er den direkte årsaken til at russisk friidrett nå risikerer utestengelse fra OL om to måneder.

– Det er på sin plass, kort tid før avgjørelsen faller, å ta en ny statussjekk på Russland. De ga noen oppsiktsvekkende funn, sier Seppelt.

I ettermiddag sendte TV-kanalen han jobber for, ARD, ut en kruttsterk pressemelding med følgende innhold:

• Man mener å ha dokumenter som viser at den russiske sportsministeren Vitalji Mutko - som også er svært sentral i FIFA - har deltatt i å skjule en dopingsak i russisk toppfotball.

• Trenere som er utestengt på livstid på grunn av brudd på dopingbestemmelsene, jobber ifølge filmen fortsatt aktivt i russisk toppidrett.

Seppelt har kalt onsdagens film, som sendes på ARD, for «Showdown for Russia». Tittelen gjenspeiler den avgjørelsen en kommisjon ledet av norske Rune Andersen, tar fredag i neste uke.

Vender Andersen tommelen ned i møte med det internasjonale friidrettsforbundet i Wien, vil russiske friidrettsutøvere nektes OL-deltakelse.

AVGJØR RUSSLAND RIO-SKJEBNE: Rune Andersen, her på kontoret til Antidoping Norge. Foto: Trond Solberg VG

En hel idrettsverden kommer til å ha øynene rett mot nordmannen den dagen.

– Merker du presset nå?

– Ja, det gjør jeg. Det er press fra mange ulike retninger. Men samtidig har vi en rolle. Det er klare kriterier som vi må forholde oss til. Vi må vurdere informasjon opp mot de kriteriene, og deretter se hva konklusjonen blir, sier Andersen til VG.

Bakgrunn: Han bestemmer Russlands skjebne

– Det kommer en ny film fra Seppelt i morgen kveld. Hvordan forholder du deg til disse filmene?

–All informasjon kommisjonen får inn, blir prosessert, vurdert og sjekket opp mot alt materiale vi har tilegnet oss gjennom prosessen det siste halvåret. I så måte sier vi: Ja, vi vil gjerne se og høre - og få innspill fra så mange ulike parter som mulig for å sette opplysninger opp mot hverandre.

Mutko-intervju

I morgendagens ARD-film har Vitalji Mutko latt seg intervjue. Hajo Seppelt har brukt informasjon den mektige politikeren har gitt, og sammenliknet med annen informasjon man har fått tilgang på.

– Det resulterte i noen helt utrolige ting, sier Seppelt.

New York Times skriver i dag om hvordan Russland har tatt fatt på en sjarmoffensiv i forkant av Rio-avgjørelsen som faller i neste uke. Det amerikanske PR-byrået Burson Marstaller er leid inn for anledningen.

JOURNALIST: Hajo Seppelt. Foto: Getty Images

At Mutko stiller til intervju, er trolig et resultat av dette. Denne uken svarte også antidopingrådgiveren hans, Natalia Zhelanova på 15 spørsmål fra lesere på nettsamfunnet Twitter.

Behovet for et bedre omdømme er prekært: De tre første filmene til Hajo Seppelt har ført til internasjonale granskninger og oppvask opp på Vladimir Putin-nivå.

Ifølge den uavhengige rapporten til Dick Pound, tidligere Wada-sjef, skal statlig politi ha hjulpet til med å hindre positive, russiske, dopingprøver under OL i Sotsji.

Kommentar: Slaget om idrettens sjel

Graver dypere

Jukset var omfattende på alle nivåer, og svært godt organisert. Senere har også sjefen for det avskiltede antidoping-laboratoriet i Moskva, Grigori Rodsjenkov, sagt at han bidro til jukset – etter instruks fra idrettsdepartementet i Russland.

Siden den gang har hevder Russland å ha gjennomført en rekke tiltak for å blidgjøre omverdenen. Rune Andersen, som har reist mye frem og tilbake til Russland de siste månedene, sa nylig at landet faktisk har gjort en formidabel jobb.

Samtidig stilte han spørsmål ved om en 30-40 år land dopingkultur lar seg endre på et halvt år.

– Denne gangen har granskningen vår gått enda dypere, og konkluderer dessverre med at det ofte er en veldig stor forskjell på hva russerne sier og hva de faktisk gjør, sier journalisten Hajo Seppelt foran visningen av onsdagens film.

PS! ARD sender den fjerde dopingdokumentaren om Russland onsdag kl. 22.45.

Russland: Skolebarna får antidoping på timeplanen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder