VANT I LONDON-OL: Foran fra venstre: Heidi Løke, Karoline Dyhre Breivang, Ida Alsaker, Kari Mette Johansen, Camilla Herrem, Amanda Kurtivic og Linn-Kristin Riegelhuth Koren. Bak fra V. Kari Aalvik Grimsbø, Tonje Nøstvold, Kristine Lunde-Borgersen, Marit Malm Frafjord, Linn Jørum Sullan, Katrine Lunde og Gøril Snorroeggen. Foto:Foto: Bjørn S. Delebekk,VG

Her er VGs medaljedom 400 dager før Rio-OL

400 dager før Rio-OL er håndballjentene Norges eneste gullfavoritt. Med seg i troppen får de en rekke medaljekandidater, men få er helt i rute mot pallen akkurat nå.

Artikkelen er over fire år gammel

Det viser VGs gjennomgang av de norske mulighetene et drøyt år før OL-start.

Håndball

VG:s terninger viser 6 prikker

Håndballjentene kvalifiserte seg til OL med et meget sterkt EM-gull ifjor. Et helt fantastisk mesterskapslag, som har vunnet de to siste OL-gullene og totalt fem av åtte mulige titler siden Beijing-triumfen i 2008. Litt mer varierende resultater mellom mesterskapene og en stor nedtur med kvartfinaletapet for Serbia i 2013-VM. Godt i gang med OL-forberedelsene og slo i siste kamp verdensmester Brasil 25–21 i São Paulo. Kommer til Rio med en blanding av den nye generasjonen med Nora Mørk (24) i spissen og den gamle med Heidi Løke (32). Katrine Lunde (35) på vei tilbake etter barnefødsel, mens gravide Linn-Kristin Riegelhuth Koren (30) også kan rekke OL. Begge vant både i London og Beijing.

Roing

VG:s terninger viser 4 prikker

Satser på tre båter som alle har vunnet mesterskap på verdensnivå, men det er en del usikkerhet rundt hvor de står akkurat nå. Kristoffer Brun og AreStrandli i lettvekts dobbeltsculler har prestert best de to siste sesongene medVM-bronse i fjor. Kjetil Borch og Nils Jakob Hoff i dobbeltsculleren ble nummer seks i siste verdenscup og trenger et toppresultat igjen. Olaf Tufte var svært fornøyd med EM-bronse i mai. Slåss mot et godt felt i singelsculler. Men 39-åringen håper fortsatt å kunne matche Mahe Drysdale & co. i OL neste år.

Bryting

VG:s terninger viser 4 prikker

Grace Bullen har de siste ukene vunnet både junior-EM og tatt bronse i European Games. 18-åringen fra Fredrikstad er svært offensiv i stilen og blir spennende å følge under høstens VM i USA. Kan bli en OL-sensasjon. Veteranen Stig André Berge (32) vant i fjor Norges første medalje på verdensnivå sidenJon Rønningens OL-gull i 1992. VM-bronsen kom da han gikk ned til 60 kg-klassen. Marthin Hamlet Nielsen tok EM-bronse i fjor og regnes som en av tidenes mest lovende norske brytere.

GOLFSTJERNE: Suzann Pettersen Foto:Darren Carroll,Afp

Golf

VG:s terninger viser 3 prikker

Med til sammen 15 LPGA-seire har Suzann Pettersen vist vinneregenskapersom kan gi henne det første OL-gullet i kvinnegolf på 116 år. Men 34-åringen – som har vært proff helt siden år 2000 – sliter stadig oftere med skader og står i 2015 med en seier på sine 12 turneringer. Ellers ingen pallplasseringer. Men vant Evian Championship i 2013 og ble toer i fjorårets British Open. Har vunnet to majors.

Sykkel

VG:s terninger viser 3 prikker

Seiersmaskinen Alexander Kristoff tok bronse i London-OL, men det spørs om han passer i Rio-løypen med en høydeforskjell på 720 meter. Edvald Boasson Hagen er tilbake i slag og fremstår kanskje som et vel så stort OL-håp. Også Lars Petter Nordhaug skal passe i OL-løypa. Gunn-Rita Dahle Flesjå imponertestort med VM-gullet i terrengsykling sist helg, men det var i maratonøvelsen. På rundbane har OL-vinneren fra Athen ikke tatt VM-medalje siden 2012. Men hun kan være en medaljekandidat som 43-åring i Rio.

Skyting

VG:s terninger viser 3 prikker

De norske skytterne leverte et knall VM i fjor, men ikke i alle 15 OL-grenene. Malin Westerheims bronse i helmatch var den beste plasseringen foran Are Hansens 7. plass. Ole-Kristian Bryhn – med individuelt VM-gull på 300 meter i fjor – fremstår som det største medaljehåpet med 50 meters avstand til blinken. Har en 2. plass og en 4. plass i to forskjellige OL-grener i årets verdenscup, men fikk problemer med varmen og besvimte under trening i USA i mai. Også Tore Brovold kan være OL-håp. Han vant sølv i Beijing 2008 og VM-sølv i 2011, men har ikke helt vært der de siste sesongene.

Friidrett

VG:s terninger viser 2 prikker

Henrik Ingebrigtsen har senket persen på 1500 meter med 3,97 sekunder siden den overraskende 5. plassen i London-OL for tre år siden. Ble nummer åtte i Moskva-VM for to år siden, tok EM-sølv i fjor, men kjemper i en øvelse der Kenya er ekstremt sterke. Jaysuma Ndure og Ezinne Okparaebo har ikke vist finalenivå. Andreas Thorkildsen mister hele sesongen etter operasjonen. Har vært på nedtur siden skuffelsen i London-OL. Karsten Warholm utvilsomt et stort talent i 10-kamp, men Rio-OL kommer for tidlig.Terningkast: 2

LES OGSÅ:– Kan ta OL-mdealje hvis han får litt hjelp

ØYEBLIKKET: Barthoz Piasekci jubler hemningsløst over seieren i OLs kvartfinale. Foto: NTB Scanpix Foto: ,

Fekting

VG:s terninger viser 2 prikker

Bartosz Piasecki var med OL-sølvet den store norske overraskelsen iLondon for tre år siden. Har blitt slått ut tidlig i to VM etter det og har også hatt problemer med å vinne NM, men fikk en liten opptur med bronsen i European Games nå i juni. Får en ny sjanse under VM i Moskva i juli. Fremstår ikke som noe stort medaljehåp nå.

Fotball

VG:s terninger viser 2 prikker

Kvinnelandslaget mistet OL-plassen da 1-0-ledelsen ble snudd til1-2-tap mot England i 8-delsfinalen i VM. Dermed må Norge ut i OL-playoff motSverige, Nederland og Sveits til vinteren. Tok EM-sølv for to år siden og kan få påfyll av sin mest kreative spiller, Caroline Graham Hansen, og viktigste stabilisator, Ingvild Stensland. Spennende om Solveig Gulbrandsen og Ingrid Hjelmseth blir med videre i en sport hvor nivået bare stiger og stiger.

Taekwondo

VG:s terninger viser 1 prikker

Norge har hevdet seg med OL-sølv på kvinnesiden i denne kampsporten både i 2000 og 2008. Nå blir Richard André Ordemann stadig bedre. Bet godt fra seg mot verdensutøvere, men ble nr. fire i European Games nettopp.

HÅPER PÅ KVALIFISERING: Mira Verås Larsen Foto:Kristian Helgesen,VG

Kajakk

VG:s terninger viser 1 prikker

Norges aller beste gren i sommer-OL helt siden 1992. Knut Holmann og Eirik Verås Larsen har tatt medaljer (fem av dem gull) i seks OL på rad. Men nå ser det ut til å være slutt. Norges flaggbærer fra London-OL, Mira VeråsLarsen, legger opp om hun ikke blir direkte kvalifisert til OL under VM i august. Herrenes K-4 har vist fremgang med 9. plass i verdenscupen.

Seiling

VG:s terninger viser 1 prikker

En idrett der Norge i den olympiske barndommen alltid hadde noe å by på. Det har vært tynnere de siste årene, men Siren Sundby (2004) og Linda Andersen (1992) viste at Norge fortsatt kan ta gull på sjøen. Men det skjer ikke i Rio.

VG+:Sundby fikk studentlivssjokk

Svømming

VG:s terninger viser 1 prikker

Har slitt med å få toppresultater på verdensnivå i årene etter at Aleksander Dale Oen døde. Henrik Christiansen (18) er et stort talent på langdistansene, men neppe noe medaljehåp allerede i Rio.

VG har kastet terning på idrettene hvor Norge tidligere har tatt olympiske medaljer. Pluss golf, som står på OL-programmet i 2016.

Vurdert av:Jostein Overvik, Ole Kristian Strøm og Øystein Jarlsbo.

Hvem tror du tar medalje? Ta debatten i kommentarfeltet!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder