Dropper typisk norsk stilgåing

Slipper seg mer løs i svingene

TYSKLAND NESTE: Ida Njåtun tok 4. og 5. plass på favorittdistansen i Calgary og Salt Lake City. Nå er hun klar for europeisk is, som norske løpere behersker bedre enn den raske i Nord-Amerika, i Inzell og Heerenveen. Foto: Frode Hansen , VG

Skøyte-Ida analyserer «verdens raskeste kråke»

Ida Njåtun (24) mener norske skøyteløpere har vært for opptatt av stil. Derfor analyserer hun USAs Heather Richardson-Bergsma, (26) som «går som en kråke» og er verdens raskeste på 1500 meter.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

Også amerikanske Brittany Bowe (27), som i likhet med Richardson-Bergsma gikk på inline-skøyter (rulleskøyter) før hun tok med seg den teknikken ut på isen og ble verdens raskeste på 1000 meter, studeres av den norske skøyteprofilen.

KRÅKE FRA USA: Heather Richardson-Bergsma (26) bruker alle kreftene sin på riktig måte og blåser i stilen. Her på 500-meteren i Salt Lake City, der hun satte verdensrekord på 1500 meter. Foto: Rick Bowmer , Ap

De to første verdenscuphelgene i Calgary og Salt Lake byttet de to amerikanerne nærmest på å sette verdensrekorder på 1000 og 1500 meter.

BAKGRUNN: – Fy søren som de går!

– Går som en kråke

– Vi prøver å analysere hvordan de går. Teknisk kan det se ut som om de ikke går pent på skøyter. Heather (Richardson-Bergsma) går med rare armbevegelser og kneet «inn», sier Ida Njåtun.

– Norsk tradisjonell holdning til teknikk er at det kan se veldig pent ut. I USA er det litt mer sånn: hvordan få utnyttet kraften i bevegelsesbanene som er mest naturlig for deg. Det er ikke like rette linjer, og en annen tankegang enn vi er vant til, forklarer Norges beste skøyteløper.

Landslagstrener Sondre Skarli (29) sier at de «har fått med seg over lengre tid» at Bowe og Richardson-Bergsma går på en egen måte som passer dem; på en «kraftfull» måte.

– Det sies om Richardson-Bergsma at hun går «som en kråke». Det er litt i hytt og gevær. Men hun gjør det som skal til. Hun får all kraft og kontakt ned i isen, sier han.

Han sier også at det er viktig ikke å støpe alle i en form. Ikke å se seg blind på noe, ikke å ha for store kjepphester. Som eksempel på at noe er i endring med tanke på egne løpere, viser han til «Norge og langdistanse».

Tradisjonelt har (den norske) holdningen vært at det er om å gjøre å gå den så «billig» som mulig.

– Men det hjelper ikke å gå billig hvis det ikke går fort, understreker landslagstrener Sondre Skarli.

SER FREMOVER: Ida Njåtun og landslagssjef Sondre Skarli (t.v) har gode grunner til å tro at hun kan komme på pallen i Inzell, der hun skal ghå 1000, 1500 og 3000 meter kommende helg. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Syk i Salt Lake

Ida Njåtun slo alle på 1500-meteren i allround-VM i Calgary forrige sesong og vant bronsemedalje sammenlagt.

Det er Norges første medalje på kvinnesiden siden 1980. Under verdenscupåpningen ble hun syk på vei fra Calgary til Salt Lake City. En antibiotikakur var til litt hjelp, men ikke hundre prosent.

Hun tok 5. plass på 1500 meter i Salt Lake, to og et halvt og tre sekunder bak Richardson-Bergsma og Bowe. De var helt suverene på toppen av resultatlisten. I Calgary tok Ida Njåtun 4. plass, 2,6 sekunder bak Bowe og snaut to bak Richardson-Bergsma.

ENER: Heather Richardson-Bergsma i vant positur. Her fra Vikingskipet forrige sesong. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

I dag, mandag, var hun imidlertid frisk da skøytelandslaget dro til Inzell. Kommende helg er det verdenscup i den tyske skøytebyen, neste helg i den nederlandske skøytebyen, Heerenveen.

– Ida har tilregnet seg noe av det, svarer landslagstrener Sondre Skarli på spørsmål om hun allerede har klart å «hente ut» noe av det som får den amerikanske duoen til å gå styggfort.

Utenfor boksen

Hege Bøkko åpnet bra i Calgary og Salt Lake City: – Endelig frisk!

– Hun er blitt mye flinkere i svingene i høy fart. Før var hun forsiktig. Nå slipper hun seg mer løs. Det er derfor hun jevnt over er blitt bedre på 1500-meteren, sier Sondre Skarli.

Han er helt på linje med Ida Njåtun når hun sier at Norge må tenke utenfor boksen, mer amerikansk og ikke-tradisjonelt norsk. Hun sier at det var noe de begynte med i fjor, godt hjulpet av landslagets nye rådgiver, Finn Halvorsen – som i en årrekke nettopp har vært sportslig ansvarlig for USAs beste skøyteløpere.

Sondre Skarli påpeker på sin side at det ikke er gjort over natten å endre norsk skøytekultur, tradisjon og teknikk.

Han tror at Sverre Lunde Pedersen (23) «vil heve seg på europeisk is» i Inzell og HeerenveenBAKGRUNN HER

HELT I TUSEN: USAs Brittany Bowe tok tilbake verdensrekorden på 1000 meter, fra Richardson-Bergsma, i Salt Lake City 22. november. Foto: George Frey , Ap

– Vi går mye mer short-track (skarpere/kortere svinger på hockeybane) enn tidligere. Men vi kan gjøre enda mer av det. De (Bowe/Richardson-Bergsma) er fryktløse og klarer å akselerere voldsomt i svingene.

Tror på Opptrekker'n

– I Norge har det mer vært slik at man skal «støtte» seg gjennom svingene. Fortsatt er mange norske for dårlig der, sier Sondre Skarli.

I den forbindelse håper han at Ida Njåtun & co. i større grad kan bruke «Opptrekker'n» under trening. Det er en slags jojo som trekker løperne – mekanisk – opp til toppfart uten bruk av egen kraft, slik at de kan gå svingene i toppfart mange gannger på rad.

BAKGRUNN: Fartsmaskin skal få fart på norsk skøytesport

– Det har vært noe justeringer frem og tilbake med hensyn til sikkerheten. Nå skal det være ordnet. Den har et stort potensial, sier Sondre Skarli.

Les også

Mer om

  1. Skøyter

Flere artikler

  1. Bøkko om konkurrentenes verdensrekordduell: – Fy søren som de går!

  2. Sverre Lunde Pedersen nummer to i Inzell

  3. Skøyte-Ida har funnet sitt drømmested

  4. Landslagsløper startet kronerulling for å få gå verdenscup

  5. Ida Njåtun: – Håper jeg vil være veldig sterk i EM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder