Davis Cup begynner i dag - Francke har tro på opprykk

KOMMENDE STJERNE: Casper Ruud (16), bildet, beskrives av mange som Norges største tennistalent. Nå skal han, sammen med to år eldre Viktor Durasovic, prøve å lede Norge til opprykk i Davis Cup. Foto:ESPEN HILDRUP / NORGES TENNISFORBUND,

Ekspert: - Beste norske årgang på mange år

I fjor endte Davis Cup med norsk nedrykk. I år skal Casper Ruud (16) og Viktor Durasovic (18) prøve å lede laget rett opp igjen.

Artikkelen er over fire år gammel

– Dette er den mest spennende og beste årgangen Norge har hatt på flere år.

Det sier tidligere tennisspiller Christer Francke, som nå er ekspert i Eurosport, til VG.

Han har tro på at Norges lag, bestående av Casper Ruud (16), Viktor Durasovic (18), Joachim Bjerke (20) og Øystein Steiro (23) kan gå rett opp fra Europas gruppe 3, som er den nest siste divisjonen i nasjonsturneringen Davis Cup.

Vant Wimbledon: Hylles som «kongen av gress»

– Ingen letter kamper

For å gjøre det, må Norge slå Makedonia og Armenia, og vinne det påfølgende play off-et i denne runden av Davis Cup. Runden begynner i dag, går av stabelen i San Marino og varer til lørdag.

– Ingen kamper er lette, og du finner mange gode tennisspillere fra de mest ukjente nasjonene. I Davis Cup virker det også som om mange henter frem ekstra krefter. Det er mange som spiller med hjertet utpå drakten når de representerer landet sitt, sier Francke.

– Men Norge kan rykke opp nå allerede, og det blir morsomt å se hvordan spesielt Casper og Viktor presterer. I det lange løp hadde det også vært kult om vi tok igjen Sverige, fortsetter tenniseksperten.

Ekspert: Ruud blir tidenes norske tennisspiller innen fire år

– Trenger flere gode spillere

For å kunne komme tilbake på gammelt nivå og muligens gå forbi Sverige, som befinner seg to divisjoner over Norge, i Europas gruppe 1, mener Francke det er viktige at norsk tennis dyrker frem flere gode spillere.

– Jeg gleder meg veldig til å se hvordan Casper og Viktor utvikler seg, men historisk sett hjelper det å ha mer enn to gode spillere å plukke fra. Bjerke og Steiro er absolutt ikke dårlige. Begge er norgesmestre, men de har ikke like mange resultater å vise til som de to andre, sier han.

– Hvis vi ser på land som tradisjonelt sett har hatt suksess i Davis Cup, så er det Spania og Sverige, sistnevnte på 80-tallet, som har gjort det bra. De har hatt mange spillere å ta av, fortsetter Francke, men minner også om unntaket Sveits, som bare brukte Roger Federer og Stan Wawrinka til å vinne fjorårets Davis Cup.

– Mye må klaffe

I den øverste divisjonen har Norge aldri vært. Vår bestenotering skjedde i 1995, da laget tok seg til World Group play off, altså kvalifiseringen til den øverste divisjonen.

– Å gjenta den bedriften, blir vanskelig, innrømmer Francke, og fortsetter:

– Men dersom Casper og Viktor begge kommer seg blant topp 100 i verden i løpet av noen år, som jo er mulig, kan det hende. Samtidig bør vi helst få frem noen flere gode spillere, gjerne et godt double-par, som jeg mener Norge mangler akkurat nå.

TALENT: Viktor Durasovic (18), her fra årets juniorturnering i Wimbledon, er sammen med Casper Ruud Norges største tennistalent. 18-åringen er allerede inne på topp 500-rankingen til ATP. Foto:GETTY IMAGES,

– Mye skal klaffe hvis man bare er to. Begge må dedikere seg til landslagsspill, for hvis én er på reise eller skadet, sliter hele laget, utdyper han.

Casper Ruud ser uansett frem til kommende utgave av Davis Cup.

– Norge har ikke gjort det så veldig bra de siste årene, så jeg og Viktor får prøve å løfte laget, sa Norges kanskje største tennistalent til VG i helgen, da etter å ha vært nær en finaleplass i Wimbledon.

PS: Landslagskampene i Davis Cup spilles best av fem kamper. Først spilles det to singler, deretter én double, før kampen avsluttes med to singler igjen. Det er fire spillere på hvert landslag, men man er ikke nødt til å benytte seg av alle.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder