Kroatene frykter Tufte og Borch i finalen: – Vi kan slås

Tufte tror ikke storfavoritten har mer å gå på

Norge sikret finalebillett i råsterk semifinale

RIO/OSLO (VG) Den norske båten med Kjetil Borch (26) og Olaf Tufte (40) leverte en råsterk semifinale, og er i OL-finalen etter annenplass i semifinalen. Nå værer den dobbelte olympiske mesteren, Tufte, noe virkelig stort.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Norge har virkelige sterke typer, og med Olaf har de stor erfaring. Vi venter hard kamp fra dem i finalen.Vi kan slås, sier Valent Sinkovic til VG foran OL-finalen torsdag.

Leste du? Tufte og Borch splittes etter OL

Kroaten hevder at storfavoritten har et gir til å gå på.

Det smiler Olaf Tufte bare av:

– Jeg tror ikke har de ikke et gir til i dag. Det så tomt ut, sier Tufte. Men minner om at de kroatiske verdensmesterne er på «the winning strike».

VENTER TØFF FINALE: Valent Sinkovic og broren Martin har vært uslåelige, men er ikke sikre på å slå Norge i OL-finalen torsdag. Foto: JOSTEIN OVERVIK

– De var helt nede i kjelleren. Det er bra, mener Kjetil Borch.

– Vi har muligheten til å gjøre et veldig, veldig godt løp. Det gjelder bare å ha hodet på rett plass og fortsette å jobbe som etter forsøket. Dette var et OK løp, men ikke noe fantastisk løp.

– Magefølelsen er at vi kan heve oss litt til og tore «å dra pluggen» tidlig nok. Så kan vi ro enda litt fortere og enda litt viktigere, sier Olaf Tufte.

– Vi er ikke 100 prosent fornøyd med dagens løp. Nå skal vi finpusse på teknikken i to økter onsdag, sier Kjetil Borch.

Storfavoritten fra Kroatia gikk rett i teten, og fikk tidlig en halv båtlengde til konkurrentene. Etter 500 meter lå Norge godt plassert på 2. plass, omtrent to sekunder bak Sinkovic-brødrene fra Kroatia.

I mål var de kun 1,23 sekunder bak den store OL-favoritten. Dermed er nordmennene på skuddhold av OL-gullet foran lørdagens finale.

– Vi er ladet, svarer Olaf Tufte til VG. Han er klar for sin fjerde OL-finale i roing. De to første ga to gull (singelsculler 2008 og 2004) og ett sølv (dobbeltsculler 2000).

Så du denne? NRK-Ramms ville stunt stjal showet fra Bolt

Han skrøt av innsatsen til Kjetil Borch i semifinalen.


– Vi klarte å sitte på ganske billig de første 1000 meterne, og så begynte vi å kjøre. I dag var guttungen rå, og han maste på meg om å kjøre, kjøre, kjøre. Det var moro, sier Tufte.

Begge nordmennene fikk umiddelbart på seg vester med is for å unngå overoppheting i den fine brasilianske vinterdagen med 25 grader pluss. Den lille innsjøen Lagoa ligger mellom Ipanema Beach og den verdensberømte Kristus-statuen i Rio.

PÅ ROSTADION: VGs reporter Jostein Overvik.

– Han ble med. Det var et bra løp. Nå er jeg veldig sliten, sier Borch som ror sin første OL-finale etter å ha misset finalen sammen med Nils Jacob Hoff i London-OL.

Les også: Vi fulgte semifinalen i VG direkte

Også halvveis var Norge nummer to, men Tufte og Borch ble presset av både Storbritannia, Australia og New Zealand.

Sterk spurt

Deretter slet nordmennene tyngre, og ved passering 1500 meter, etter 3/4 av løpet, lå Norge på tredjeplass, men opp til Kroatia var det kun 0,78 sekund.

Men Norge svarte, og holdt unna mot slutten. I kamp mot New Zealand og Storbritannia kapret Norge en råsterk annenplass etter en meget bra spurt, og sikret finalebillett i OL.

Saken fortsetter under bildet.

JUBEL: Kjetil Borch (26) jubler, mens Olaf Tufte tar en pust i bakken etter å ha sikret andreplass i semifinalen i OL. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

– Klart vi fryktet dette heatet. Når Storbritannia kjører sånn så er de livsfarlige. Men vi klarte og svare med et godt løp, sier Tufte til VG.

– Det var et beinkjør fra start av. Det var aldri noen som gikk ned på marsjrytme. Her tok folk sjansen og gikk som f ..., sa Tufte til den norske pressen i intervjusonen på Lagoa stadion.

Fikk du med deg? Hoffs startdrama: – Holdt på å gå rundt

Sinkovic-brødrene fra Kroatia vant heatet på 6.12.27, mens Norge kom i mål på 6.13.50. Storbritannia, med Jonathan Walton og John Collins, ble treer i semifinalen med 6.13.83.

I det andre semifinaleheatet var det litt lavere tempo, så Norge hadde nest beste tid av samtlige båter i OL-semifinalen. Litauen, som slo Borch og Tufte i forsøksheatet, vant den andre semifinalen på 6.14.61.

Tøft heat

Den norske duoen havnet i et meget tøft semifinaleheat da de prøvde å sikre OL-billett tirsdag ettermiddag norsk tid.

Les også: Phelps-blåmerker avslørt

Den kroatiske båten med Martin og Vincent Sinkovic er store gullfavoritter i dobbeltsculler, men også New Zealands Robert Hanson og Christopher Harris var en hardt nøtt å knekke. Begge vant sitt innledende heat, og totalt var det fire antatte medaljekandidater i heatet med Borch og Tufte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder