SPILL-OBJEKTER: Riku Riski (t.v.) og Mike Jensen jubler etter Rosenborgs seiersmål mot Odd. T.v. Odds Lars-Kristian Eriksen. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Ny spillrapport kommer i dag: – Regjeringen har feil tall

Konsulentrapport fra Menon: Samfunnet kan tjene 300 mill. på å slippe til utenlandske spillselskaper

Helt nye tall viser at både idretten og A/S Norge kan tjene mye penger på å gjøre de utenlandske spillselskapene «lovlige».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En ny rapport fra Menon konkluderer med at samfunnet kan tjene 300 mill. kroner i året på å bryte Norsk Tipping-monopolet og slippe til de utskjelte bettingaktørene – mot at de må betale skatt.

– Regjeringen har feil tall. Det er åpenbart at kulturdepartementets Rambøll-rapport har brukt feil tallVi håper at de benytter de riktige tallene i det videre arbeidet, sier Betssons talsmann Kim Rud Petersen til VG.

Idrettsforbundet: Vil stoppe de utenlandske bettingselskapene

Tjener 300 mill.

– Vårt beste estimat ender med at samfunnet tjener 300 mill. kroner i året på en lisensordning, sier forskningsleder Leo A. Grünfeld i Menon til VG.

FORSKNINGSLEDER: Leo A. Grünfeld i Menon. Foto:,

Kulturdepartementets utredning, lagt fram i januar, konkluderte med at staten og frivilligheten ville tape 66 mill. kroner på å slippe til de utenlandske spillselskapene – gitt en skattesats på 20 prosent.

Menon konkluderer med 268 mill. kroner i pluss – med nøyaktig det samme regnestykket.

LES OGSÅ:Truls Dæhli om spill.

Snakker vi om trylling?

– Nei, vi har satt inn nye og riktige tall for omsetning i de utenlandske spillselskapene, sier Grünfeld.

Tre ganger så mye

– Rambølls utredning for kulturdepartementet opererte med 700 mill. kroner i året. Våre nye tall – hentet fra H2 Gambling Capital – viser at vi må gange med tre: 2,1 milliarder kroner. Da blir virkeligheten en helt annen, selv om vi bruker den samme modellen som Rambøll.

LES OGSÅ:Gambling med spillavhengigheten.

Menon-rapporten er bestilt av spillselskapene Betsson, Unibet, ComeOn, Guts og Cherry. Dermed kan vi kanskje snakke om et bestillingsverk?

– Nei, nei, sier Grünfeld.

– Vi må gjøre ting på en ordentlig måte og følge de standarder og maler som finnes. Vi er avhengige av legitimitet og kan ikke løpe rundt og selge budskap som ikke er berettiget. Omtrent halvparten av det vi gjør er bestilt av aktører som ber oss om å belyse ting de er interessert i. Så også med spillselskapene. Derfor har vi valgt å følge en streng mal for hvordan den samfunnsøkonomiske effekten skal beregnes, en mal som Finansdepartementet anbefaler for eksempel lagt inn kostnader til å inndrivelse av skatten fra spillselskapene.

15 prosent skatt?

– Hva er optimal skatteprosent?

– Det er vrient å si sikkert, men vi heller i retning av 15 prosent. I Danmark er det 20 prosent, og de sliter der med en tendens til at spillselskaper trekker seg fra lisensordningen. Det må være en skatteprosent som gir staten gode penger – og som samtidig frister spillselskapene til å være med på den, sier Leo A. Grünfeld.

En av oppdragsgiverne til rapporten, Unibet, hevdet i VG i mars at idretten går glipp av 500 mill. kroner i året ved å ha Norsk Tipping-monopolet – og ikke slippe til de utenlandske aktørene. I tillegg til selve skatteinntektene, pekte Unibets Public Affairs-manager Peter Alling på andre inntekter til idretten – som sponsorinntekter, kommersielle avtaler og kjøp av tjenester.

LES OGSÅ:NIF: Vi er kjent med hva disse selskapen tilbyr.

Konkurrenten Betsson, som også er en av oppdragsgiverne til Menon-rapporten, mener at kulturdepartementet må se på de nye opplysningene:

– Menon-rapporten viser tydelig at regjeringen ikke har hatt korrekt informasjon om spillmarkedet frem til i dag. Vi håper nå at politikerne gjennomgår rapporten og benytter de riktige fakta og tall i det videre arbeidet, sier Kim Rud Petersen, talsmann for Betsson.

Lisenssystem

– Hva bør kulturdepartementet gjøre nå?

– Om regjeringen ønsker mer kontroll på spillmarkedet, samt å sikre kultur og idrett mer penger, ja da må de snarest innføre et norsk lisenssystem. Det er ikke tilfeldig at nesten alle andre land i Europa har innført lisenssystemer. Internett gjør at nasjonale spillmonopoler i realiteten er umulig å håndheve, og vi håper Regjeringen nå setter igang prosessen med en endring i spillpolitikken.

LES OGSÅ:Dennis Olsen sponses av utenlandsk spillselskap.

– Hvorfor er tallene i Menon-rapporten mer til å stole på?

– Tallene er basert på nøyaktig samme kilde som Rambøll-rapporten til kulturdepartementet benyttet. Forskjellen er at de nå er oppdaterte etter at H2 Gambling Capital reviderte dem - etter Rambøll-rapporten hadde blitt lagt fram. Denne nye rapporten har også en mer inngående analyse av markedet og de sosialøkonomiske resultatene av en lisensiering, noe Rambøll-rapporten manglet, mener Kim Rud Petersen.

Lytter til Lotteritilsynet

Kulturdepartementet sier at de vil lene seg til Lotteritilsynets tall når det gjelder omsetning for de utenlandske spillselskapene i Norge.

Den nye Menon-rapporten opererer med tre ganger så stor omsetning som Kulturdepartementets egen Rambøll-utredning.

– Når det gjelder bakgrunnstallene fra H2 Gambling Capital, har vi konstatert at disse ble oppjustert først etter at Rambølls rapport ble utgitt, og etter at de har blitt kontaktet av aktører fra det uregulerte markedet, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag til VG.

– Lotteritilsynet utarbeider jevnlig estimat for omfanget av uregulert internettspill i Norge. I dette arbeidet baserer de seg på en rekke ulike kilder. Departementet vil legge vekt på Lotteritilsynets tall.

– Hvordan stiller kulturdepartementets seg til den nye rapporten?

– Vi har ikke lest rapporten som spillselskapene har bestilt og kan derfor ikke ta stilling til denne nå. Spillselskapene vil ha mulighet til å gi sine innspill til oss når vi sender Rambøll-rapporten og Lotteritilsynets rapport om spillproblemer og kriminalitet på høring.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder